Tunuri de peste 7,5 milioane lei, date de două firme fantomă

360
Tunuri de peste 7,5 milioane lei, date de două firme fantomă - mihaiovidiu-1340954421.jpg
Afacerile firmelor fantomă au lăsat urme adânci în economia județului și oricât ar vrea autorii lor să le acopere, tot ies la iveală. În urma tunurilor date de evazioniști rămân facturi, chitanțe fiscale, ordine de plată și contracte. Pentru instituțiile Fiscului este destul să dea de un document, de un fir, pentru a ajunge apoi să reconstituie întreaga manoperă și, cu ajutorul justiție, să dea de făptași.

Garda Financiară - Secția Constanța a efectuat verificări încrucișate la firma Simd SRL, din Constanța, care nu funcționează la sediul social declarat. Comisarii au constatat că aceasta a efectuat achiziții - vânzări de cereale, în valoare totală de 16.469.007 lei. Conform Declarației 394, ea a achiziționat bunuri și servicii, de pe teritoriul național, în principal de la societăți comerciale de tip "fantoma", care au întocmite sesizări penale. În perioada 2009 - 2010, firma a livrat grâu, floarea-soarelui, rapiță, orz și îngrășăminte chimice către diverși agenți economici.

Întrucât nu s-a putut verifica evidenta financiar-contabilă, s-a prezumat că firma Simd SRL a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 4.843.835 lei.

Cazul firmei Balcan Business SRL, din Cuza Vodă, este însă mult mai complicat. Comisarii au verificat legalitatea înființării și funcționării ei, precum și a relațiilor comerciale cu SC Vero Star Design SRL, din Constanța. Ei au constatat că firma nu funcționează la sediul social declarat. Cele doua societăți au desfășurat activități de prestări servicii, respectiv construcții la un imobil din Eforie Sud. În total, au fost emise facturi în valoare de 170.569 lei.

În perioada 11.10.2010 - 14.09.2011, firma a încasat, de la alte 20 societăți comerciale, suma totală de 11.124.922 lei. Administratorii ei de la acea data, au ridicat din bancă, în numerar, suma de 11.063.396 lei în scopul efectuării unor plăți către persoane fizice, de la care au achiziționat fier vechi pe baza de borderouri. În acestea sunt menționate achiziții de fier vechi între 5 și 60 de tone pe zi, de la o singură persoană (!).

Respectivele borderouri nu reprezintă documente de proveniență legale, ci fictive, precizează Garda Financiară. Totodată societatea a efectuat și comerț cu cereale. Ea a livrat grâu de panificație, în valoare totala de 576.596 lei, către o societate din Constanța.

Întrucât firma este de tip "fantomă" și se sustrage de la efectuarea verificărilor financiare și fiscale, s-a procedat la determinarea obligațiilor de plată către bugetul consolidat al statului, stabilindu-se un prejudiciu în suma de 2.737.994 lei.

Pentru ambele societăți au fost întocmite sesizări penale care au fost înaintate Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanta, a declarat comisarul șef de secție Mihai Ovidiu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.484 secunde