Universitatea Maritimă din Constanța, pe locul opt în topul național al integrității academice

349
1
Universitatea Maritimă din Constanța, pe locul opt în topul național al integrității academice - universitateamaritimacornelpanai-1479743735.jpg

Articole de la același autor

Ca reacție la scandalurile de corupție și de plagiat din mediul academic, a apărut un proces invers, de instituire a bunelor practici și de asanare morală în universități. Iar rezultatele au început să se vadă deja.

Pe data de 17.11.2016, la sediul Băncii Naționale a României, a avut loc lansarea "Clasamentului de integritate al universităților din România" realizat de Societatea Academică din România (SAR), în cadrul proiectului "Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimbul de bune practici". Proiectul și-a propus, printre altele, realizarea unei ierarhizări a instituțiilor de învățământ superior din perspectiva integrității academice și a performanței universitare.

La realizarea clasamentului au fost luate în considerare următoarele criterii: transparență și corectitudine administrativă, corectitudine academică, calitatea guvernanței, management financiar, meritocrație și antidiscriminare.

Criteriul transparenței vizează publicarea din oficiu a informațiilor de interes public și asigurarea accesului cetățenilor la informații privitoare la activitățile desfășurate de instituție.

Corectitudinea academică se sprijină pe existența regulilor și procedurilor de combatere, sesizare și sancțiune a pla-giatului și fraudei academice, precum și pe aplicarea acestora în practică.

Cel de-al treilea criteriu urmărește corectitudinea organizării concursurilor pentru ocuparea locurilor vacante, respectarea drepturilor studenților și asigurarea democrației universitare.

Criteriul corectitudinii financiare vi-zează practicile managementului financiar, cu accent pe procedurile de achiziții publice și respectarea legislației și a bunelor practici în derularea contractelor de achiziții.

Cel de-al cincilea criteriu, al meritocrației, analizează performanțele științifice ale cadrelor didactice în funcție de scorul citărilor Google Academic.

Criteriul antidiscriminării măsoară existența mijloacelor de prevenire și combatere a discriminării, precum și existența unor cazuri de discriminare reclamate la nivelul instituției.

Raportul integrității universitare din România cuprinde concluziile procesului de monitorizare a integrității și a bunei guvernări în universități pentru perioada 2012 - 2016.

"Universitatea Maritimă din Constanța s-a clasat pe locul 8 între cele 48 de universități publice monitorizate. Ea a obținut scoruri peste medie la majoritatea categoriilor menționate", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", profesorul univ. dr. ing. Cornel Panait, rectorul universității.

Raportul a împărțit instituțiile verificate în patru categorii, acordând 4 stele primelor 6 clasate și 3 stele următoarelor 13, printre care și Universitatea Maritimă din Constanța. Alte 18 universități au fost creditate cu 2 stele, în timp ce 6 instituții au primit o singură stea. UMC s-a clasat cel mai bine dintre universitățile constăn-țene, Universitatea Ovidius din Constanța plasându-se sub medie, pe locul 21. Din acest clasament au fost excluse instituțiile care nu organizează studii de doctorat. 

Comentează știrea

fani
22 noiembrie 2016
clasament

Al 2-lea criteriu ar fi fost cel mai interesant ! Cum ar fi stat UMC daca s-ar fi inceput cu verificarea lucrarilor de doctorat ale tuturor "doctorilor" din institutie,daca tot s-a pus accentul pe aplicarea practica a corectitudinii academice ? Poate ar fi ajuns pe locul 1 sau ...cine stie .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6542 secunde