V-ați dotat cu noile case de marcat fiscale? Antifrauda vine în control!

336
V-ați dotat cu noile case de marcat fiscale? Antifrauda vine în control! - vatidotatcunoilecasedemarcatfisc-1552240327.jpg
Procesul de introducere în economie a noilor case de marcat cu jurnal electronic este departe de final. Duminică, 10 martie 2019, stadiul înlocuirii celor 800.000 de case de marcat cu jurnal hârtie, deținute de 168.000 de agenți economici era următorul: 486.682 de aparate noi, cu jurnal electronic, erau înregistrate în sistemul informativ al ANAF. Dintre acestea, 385.104 de aparate aveau identificator fiscal atribuit, iar dintre acestea din urmă, 307.610 de aparate erau, deja, în funcțiune la agenții economicii.
Acțiunea de înlocuire a vechilor aparate fiind mult întârziată, 
inspectorii antifraudă vor începe să verifice modul de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic, se arată într-un comunicat de presă. Începând cu data de 15 martie, vor fi organizate acțiuni de control tematic privind respectarea de către operatorii economici a obligației de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic.                                                                                                                                                                                                                   
Acțiunea dispusă de Ministerul Finanțelor Publice este motivată de faptul că cererea de achiziționare de aparate de marcat cu jurnal electronic a înregistrat un declin accentuat în perioada decembrie-februarie, vânzările diminuându-se drastic. 
În luna februarie comparativ cu luna ianuarie, ritmul de atribuire a seriilor fiscale a scăzut cu 30%, iar cel de instalare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic a scăzut cu 11%. 


La nivelul majorității distribuitorilor autorizați și a unităților acreditate pentru comercializare există stocuri de aparate de marcat noi și nu mai sunt semnalate dificultăți legate de lipsa capacității de instalare a unităților de service. 
Mai mult decât atât, solicitările de instalare și punere în funcțiune a noilor aparate de marcat au scăzut chiar și în cazul aparatelor achiziționate deja sau pentru care au fost achitate avansuri. Sunt semnalate numeroase situații în care aparatele sunt lăsate de utilizatori în custodie, în depozitele distribuitorilor.


Termenele de intrare în legalitate pe care le vor stabili inspectorii ANAF, potrivit legii prevenției, vor fi scurte având în vedere faptul că pe piață există toate modelele de aparate de marcat necesare utilizatorilor, iar în ceea ce privește capacitatea de eliberare a seriilor fiscale de către ANAF și instalarea de către unitățile de service nu au mai fost semnalate dificultăți sau întârzieri. 


De asemenea, decurs de 10 zile de la expirarea termenului de intrare în legalitate se va relua controlul și se vor aplica amenzi.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4551 secunde