Va reuși șefa ANAF să pună la plată clientela politică?

337
Va reuși șefa ANAF să pună la plată clientela politică? - vareusisefaanaf-1500484354.jpg

Articole de la același autor

Nimeni nu și-ar fi închipuit în urmă cu o lună că Bogdan-Nicolae Stan, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală va fi schimbat din funcție. Despre Stan se spunea că este protejatul șefului PSD, Liviu Dragnea, și că fostul premier Sorin Grindeanu și-a pierdut scaunul făcând greșeala să se ia de el.

Nu știu cât adevăr și câtă fabulație este în povestea asta, dar chiar dacă lucrurile ar sta așa, este cert că nimic nu l-a putut salva de mazilire pe Stan. Schimbarea petrecută la vârful ANAF arată că în fața unui deficit al execuției bugetare de 2,152 miliarde de lei, nu îți poate fi pavăză nicio prietenie sus-pusă, nicio protecție politică.

"Epoca Stan" a fost extrem de scurtă: de la 13 ianuarie până la 18 iulie 2017. A durat doar șase luni și cinci zile, timp în care bugetele statului au fost golite în galop și alimentate la pas. În concepția Puterii, vinovați pentru deficitul bugetar nu sunt cei ce decid cheltuielile peste măsură, ci ANAF, care nu adună suficienți bani.

Viața mege înainte și, în locul lui Stan, a fost numită Mirela Călugăreanu, fost director executiv colectare, în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București. CV-ul ei nu este cu nimic mai impresionant decât cel al predecesorului său. Atunci, ce o recomandă pentru o funcție atât de importantă în stat, în care - spune istoria - nimeni nu prinde rădăcini? Pregătirea excepțională, experiența uriașă, capacitatea de muncă ieșită din comun, perseverența uimitoare, devotamentul etern față de obiectivele bugetare, știința fără cusur de a-i pune la muncă pe cei din subordine, de a-i mâna din urmă până scoate untul din ei și veniturile de la rău-platnici, nemaipomenita tărie de a nu ceda presiunilor și influențelor venite "de sus", de a pune la plată până și firmele clientelei politice? Despre astfel de calități nu se pomenește nimic în decizia de numire în funcție a Mirelei Călugăreanu, dar nimic nu ne împiedică să o suspectăm pe șefa ANAF-ului că le deține.

Mi-ar plăcea să cred că, în sfârșit, ANAF și-a găsit "Doamna de Fier" de care Țara are nevoie și că, în scurt timp, Fiscul va renaște. Ce-ați spune dacă foarte curând va fi rezolvată problema sistemului informatic depășit și a dotării cu computere moderne, dacă vor fi conectate casele de marcat ale agenților economici la serverele ANAF, pentru a se urmări încasările acestora în timp real, dacă Inspecția Fiscală și Antifrauda vor controla și clientela politică?

Fiindcă tot veni vorba, cred că șefa ANAF ar trebui să-și îndrepte atenția și asupra sectoarelor controlate de clienții politici, printre care se numără și cel al dezvoltatorilor imobiliari. Potrivit unor surse din cadrul instituției, acest sector este tabu pentru inspectorii fiscali. Deși înregistrează rezultate financiare pozitive, după cum o demonstrează chiar bilanțurile lor contabile, mulți dintre dezvoltatori - afirmă sursele noastre - n-au plătit impozitul pe profit datorat în ultimii cinci ani. Mai mult, Fiscul nu le-a trimis înștiințări de plată, decizii de executare silită, nu le-a calculat dobânzi și penalități, așa cum procedează cu contribuabilii care nu dispun de protecție politică.

Respectivele surse susțin că, dacă dezvoltatorii imobiliari ar fi puși la plată, deficitul bugetar ar fi acoperit pe loc. Ar fi bani de pensii, de salarii, chiar și de investiții.

Chiar așa, doamnă Mirela Călugăreanu, acceptați provocarea și trimiteți inspectorii fiscali peste dezvoltatorii imobiliari! Nu are de ce să vă fie teamă. Între a fi schimbată din funcție pentru că nu ați reușit să aduceți suficienți bani la buget și a fi schimbată tocmai pentru că ați colectat veniturile necesare, dar lovind în clientela politică, ultima variantă este, indubitabil, onorabilă. Dacă ați alege-o, românii recunoscători v-ar ridica statuie!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5439 secunde