Vechea problemă: NE ASIGURĂM SAU NU CASELE?

565
Vechea problemă: NE ASIGURĂM SAU NU CASELE? - casa-1378990555.jpg

Articole de la același autor

Numărul constănțenilor din mediul rural care și-au asigurat casele a crescut ușor, comparativ cu anul trecut, însă acesta rămâne, în continuare, extrem de scăzut

Sute de case inundate, mii de oameni disperați că și-au văzut distrusă în mare parte agoniseala de-o viață. Asta s-a întâmplat în noaptea de miercuri spre joi, în mai multe localități din Galați. Revine, așadar, întrebarea: sunt asigurările obligatorii (obligatorii doar teoretic) de locuință rezolvarea, fie ea doar în parte, pentru astfel de situații cu care, până la urmă, s-ar putea confrunta și multe localități din Constanța, în cazul unor precipitații abundente, de durată? Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale - PAID - acoperă daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale: inundații, cutremur, alunecări de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora.

Localități cu probleme

Pentru casele din chirpici, încă foarte multe la număr în mediul rural, prețul acestei asigurări este de 10 euro/an, pentru 10.000 de euro sumă asigurată, iar pentru cele din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic sau chimic este de 20 de euro/an, pentru 20.000 de euro sumă asigurată. În multe cazuri, cel mai probabil aceste sume nu acoperă în întregime valoarea locuințelor și a bunurilor, însă reprezintă totuși un ajutor demn de luat în calcul. La acest ajutor poate ar trebui să se gândească îndeosebi locuitorii din Rasova, Topalu, Peștera, Saligny, iar acestea sunt doar câteva exemple de localități în care anul acesta zeci de case și bunurile din acestea au fost parțial sau total distruse de ape. De asemenea, la ploile torențiale precedente și cartierele de case din orașe ca Medgidia sau Cernavodă s-au confruntat cu mari probleme.

Cifrele arată că interesul pentru polițele obligatorii este destul de scăzut deși, totuși, în creștere. În august 2011, la nivelul județului Constanța erau încheiate aproape 60.000 de asigurări obligatorii, dintre care aproape 17.000 în mediul rural. În 2013 însă, tot la sfârșit de august, aveam puțin peste 24.000 de polițe, 5.900 în mediul rural. Diferența este una foarte mare, dar cifrele arată ceva mai bine decât în 2012 atunci când, la sfârșit de august, erau eliberate, la nivelul județului Constanța, doar 14.000 de polițe, dintre care 4.000 în mediul rural.

Prea săraci pentru a face asigurări

La Medgidia, de exemplu, nu mai departe de sfârșitul lunii iunie ploile torențiale au făcut pagube serioase multor locuitori care stau în cartierele de case. Primarul orașului, Marian Iordache, spune că doar o parte dintre cei care au suferit de pe urma inundațiilor au avut asigurări. Potrivit acestuia, în general locuitorii de la bloc și-au făcut mai degrabă astfel de polițe obligatorii, și asta de teama cutremurelor, și persoanele în vârstă, care de regulă sunt mai conștiincioase.

Sărăcia este unul dintre factorii importanți care explică numărul mic de asigurări pentru case. În Medgidia, de exemplu, 650 de familii trăiesc cu un ajutor social lunar de 130 - 150 de lei, așadar încheierea unei polițe nici nu intră în discuție.

Și Peștera este o localitate care se confruntă cu mari probleme când cantitatea de precipitații este una mai însemnată. Trei poduri subdimensionate, cu tuburi, fac ca cel puțin odată la trei - patru ani apa să ajungă în casele oamenilor. Primarul localității, Valentin Vrabie, a precizat că proiectul care ar elimina această problemă zace în sertarele autorităților din 2009. După inundațiile din această vară a fost iarăși trimis tuturor factorilor de decizie, până la Președinția României. Când va veni și finanțarea, rămâne de văzut. "Știm că odată la 3 - 4 ani ne confruntăm cu inundații. Oamenii să se asigure, dar nu e uman ca odată la câțiva ani omul să-și refacă locuința. Să eliminăm motivul pentru care se ajunge în astfel de situații", a precizat Valentin Vrabie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 13 Septembrie 2013
Stire din Economie : Euro s-a oprit din apreciere
Vineri, 13 Septembrie 2013
Stire din Economie : Dolarul american se depreciază din nou
Vineri, 13 Septembrie 2013
Stire din Economie : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Pagina a fost generata in 2.7621 secunde