TVA de 9%

Tu cumperi pâine mai ieftină? Constanța, printre județele "rușinii" la scăderile de preț

724
3
Tu cumperi pâine mai ieftină? Constanța, printre județele

Articole de la același autor

Doar puțin peste 40% dintre sortimentele de pâine pleacă de la producători cu un preț mai mic; media națională este de peste 80%


Locuitorii județului Constanța simt și nu prea la buzunar reducerea de TVA la pâine. Chiar dacă foarte mulți compărători au crezut că vor plăti ceva mai puțin, măcar pentru o perioadă, lucrurile nu stau chiar așa.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a făcut publice rezultatele unei verificări efectuate de Garda Financiară, ce a avut menirea să realizeze o comparație între prețurile la pâine înainte (30 august) și după (2 septembrie) intrarea în vigoare a scăderii TVA pentru pâine la 9%.

Mai exact, Garda Financiară, prin secțiile sale teritoriale, a efectuat verificări la peste 300 de operatori economici care comercializează și / sau produc sortimente de pâine. Au fost culese date în două rânduri, mai întâi înainte de aplicarea reducerii TVA la pâine, în data de 30 august, apoi în data de 2 septembrie, după aplicarea măsurii fiscale. Sunt date comparative privind aproape 800 de sortimente de pâine: 772 în cazul producătorilor, 778 în cazul comercianților. Analiza comparativă s-a focalizat pe principalul produs de panificație de pe masa românilor, și anume pâinea, în diversele sale sortimente consumate: albă, neagră, franzelă, graham, secară, feliată, întreagă, mică, mare. Iar verificările și analiza au cuprins atât unități mari de desfacere, de genul hipermarketurilor, supermarketurilor, cât și unități mici, magazine de panificație, buticuri de colț de stradă, alte magazine mici.

Media națională, foarte bună

Verificarea s-a realizat în majoritatea județelor României, în 36 din cele 42 de unități administrative (41 de județe plus municipiul București), iar principalul rezultat este faptul că marea majoritate a celor care comercializează pâine au scăzut prețurile odată cu momentul aplicării măsurii fiscale de la 1 septembrie.

"Principalul rezultat al verificării este faptul că marea majoritate a celor care comercializează pâine, atât la capătul lanțului de distribuție - comercianții, cât și în zonele intermediare ale lanțului de distribuție - producătorii de pâine, au scăzut prețurile la pâine odată cu momentul aplicării măsurii fiscale de la 1 septembrie. La 82% din sortimentele de pâine verificate la comercianți s-au identificat scăderi ale prețului pâinii. De asemenea, și în cazul a 71% din sortimentele de pâine vândute de producători către comercianți avem scăderi ale prețului pâinii", a explicat ministrul Daniel Con-stantin.

Așadar, analiza celor 36 de județe arată că în marea majoritate a unităților administrative verificate scăderile sunt foarte des întâlnite. Se evidențiază județele Bihor, Caraș - Severin, Harghita, Iași, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Hunedoara, Brașov, Gorj, Zalău și Covasna, cu scăderi de preț identificate la mai mult de 90% din sortimentele verificate.

Din păcate, Constanța nu se regăsește printre județele în care s-au înregistrat scăderi de preț "în masă". Datele culese de Garda Financiară arată că doar 41% dintre sortimentele vândute de producătorii din județ și undeva la 30% dintre cele puse pe raft de comercianți au prețuri mai mici. Constanța este urmată, cu procente și mai scăzute, de doar două județe: Cluj și Ialomița.

"Scăderea TVA la 9% la pâine a fost o măsură pe cât de îndrăzneață, pe atât de supusă preocupării publice. Atât înainte de aplicarea sa, dar mai ales după au fost comentarii publice, deseori critice, referitoare la această măsură fiscală. Unele comentarii s-au focalizat pe fond, pe efectele macroeconomice, îndeosebi pe scăderea veniturilor la buget. Altele au contestat capacitatea ei de aplicare, argumentând faptul că deși în principiu este o intenție onorabilă, totuși realitatea micro-economică o va respinge. Multe voci au spus că unul din scopurile acestei măsuri fiscale, și anume creșterea puterii de cumpărare a populației prin scăderea prețului la pâine, nu va putea fi atins, pentru că actorii economici, fie ei producători de pâine, fie comercianți, nu vor scădea prețurile, ci pur și simplu vor încasa diferența rezultată din scăderea TVA în cont propriu", a precizat ministrul Agriculturii. Scopul se pare însă că a fost atins, cel puțin pe moment, însă din păcate nu într-o măsură prea mare pentru constănțeni.



Comentează știrea

xxl
6 septembrie 2013
paine

Ma i eftina tot fara bon fiscal .

Nica
6 septembrie 2013
Oferta zilei

2013 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: www.fondurieuropenenerambursabile.ro

Ioam
6 septembrie 2013
lacomia

Te pui cu lacomia romanilor patroni? Cel mai recomandat este sa nu mai cumparati paine,acolo unde nu a scazut pretul.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4411 secunde