14 octombrie - "Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale"

306
Pe 14 octombrie 2009 se sărbătorește "Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale". Marcarea acestei zile este un moment prielnic pentru toți cei implicați în reducerea riscului de producere a dezastrelor să organizeze activități de sensibilizare la nivel comunitar, acțiuni ce pot avea un impact mare în atenuarea unui dezastru. În anul 1989, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a desemnat ca, anual, a doua zi de miercuri a lunii octombrie să fie "Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale". 12 ani mai târziu, aceeași adunare a decis să mențină respectarea acestei zile ca un vehicul de promovare a culturii globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea și pregătirea împotriva acestora.
Având în vedere dispunerea geografică și amploarea dezvoltării sale economice, județul Constanța este expus majorității categoriilor de calamități naturale care se pot produce: inundații, alunecări de teren, cutremure de pământ, fenomene meteoro-logice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheț, furtuni, viscol), furtuni la Marea Neagră. Pentru diminuarea și reducerea efectelor provocate de astfel de dezastre naturale, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea" sunt constituite echipe specializate pe diferite tipuri de risc, care intervin atunci când situația o impune. La gestionarea situaților apărute la dezastre, în sprijinul pompierilor profesioniști intervin și voluntarii din Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile afectate, servicii ce își desfășoară activitatea în subordinea Consiliilor Locale, cât și echipele de intervenție din cadrul deconcentratelor cu funcție de sprijin în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
ISU "Dobrogea" consideră "Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale" ca fiind o oportunitate de a crește gradul de conștientizare a riscurilor în caz de calamități și de a promova o cultură unitară de reducere a riscului de dezastre. În acest sens, la nivelul județului sunt organizate o serie de activități cu tematică specifică privind popularizarea și conștientizarea populației cu privire la riscurile specifice județului nostru, reducerea lor precum și la modul de comportare în diferite situații de urgență. Totodată, încă de la jumătatea lunii septembrie, prin Compartimentul Pregătirea Populației, s-a derulat o campanie de informare a elevilor din 50 de unități de învățământ (școli generale și licee) despre dezastre și modul de comportare pe timpul acestora. În paralel, în subunitățile ISU "Dobrogea" se organizează o serie de activități de tradiție, educație și sport menite să marcheze această zi. În debutul zilei, la ora 8,15, la reședința inspectoratului, cât și în toate cele 10 subunități, în prezența conducerii și a personalului, va avea loc ceremonia arborării drapelului național și intonarea imnului, iar pe parcursul zilei vor avea loc o serie de expuneri privind semnificația zilei. În zilele de 12, 13 și 14 octombrie, cadrele militare vor participa la o serie de competiții sportive: table, biliard și bowling, feminin și masculin.
De asemenea, ziua de 14 octombrie este declarată "Ziua porților deschise" în toate subunitățile ISU "Dobrogea" unde se vor desfășura activități de informare și prezentare a tehnicii din dotare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8491 secunde