Acuzații de abuz în serviciu la Primăria Eforie, de la vânzarea unui teren

585
Acuzații de abuz în serviciu la Primăria Eforie, de la vânzarea unui teren - fondprimarrobertserban1-1578610183.jpg

Articole de la același autor

Acuzații grave la Primăria Eforie: primarul orașului, Robert Șerban, a fost trimis în judecată sub acuzația comiterii infracțiunii de abuz în serviciu, iar administratorul public Viorica Greceanu și administratorul SC Efo Urban SRL, consilierul local Florian Cojea, sunt judecați pentru complicitate la abuz în serviciu. 


Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au dispus trimiterea în judecată a celor trei, dosarul ajungând pe rolul Judecătoriei Constanța. 


Potrivit anchetatorilor, primarul Robert Șerban "a făcut demersuri cu încălcarea dispozițiilor legale în vederea vânzării unui imobil teren de 3.150 mp, ce împrejmuiește Restaurantul Litoral din Eforie - imobil compus din construcție și terenul de sub construcție - către SC Briza Mării Negre SRL, societate care administra restaurantul respectiv și în care viceprimarul stațiunii, Dănuț Chiparu, are calitatea de asociat, și a încheiat, sub semnătură delegată, contractul de vânzare cumpărare din data de 8.03.2019, în schimbul prețului de 189.000 euro, asigurând astfel un folos necuvenit SC Briza Mării Negre SRL, respectiv suprafața de teren ce a trecut, în mod nelegal, în patrimoniul firmei". 


Pentru vânzarea terenului a fost adoptată o Hotărâre a Consiliului Local Eforie, numărul 223/23.12.2016. Potrivit anchetatorilor, hotărârea a fost votată de 11 consilieri dintre cei 17 în funcție, "însă două treimi din numărul total al consilierilor în funcție este 11,3, astfel că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea hotărârii". 


"În subsidiar, vânzarea-cumpărarea a avut loc și cu încălcarea dispozițiilor art. 123 alin. 1, 2 și 3 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, respectiv fără organizarea licitației publice, așa cum în mod imperativ prevede actul normativ amintit, și prin invocarea, în mod simulat, a aparentei excepții de la obligativitatea organizării licitației prevăzute de la alin. 3, respectiv că vânzarea unui teren aflat în proprietatea privată a unității administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate construcții, constructorii de bună-credință ai acestora beneficiază de un drept de preempțiune la cumpărarea terenului aferent construcțiilor, ipoteză ce nu se aplica în cazul vânzării imobilului-teren", au mai arătat procurorii. 


Procurorii arată că adresele Prefecturii au fost ignorate 
Viorica Greceanu, administratorul public al orașului, este acuzată că "a facilitat adoptarea hotărârii de consiliu local, care în realitate nu fusese adoptată, prin aceea că a contrasemnat pentru legalitate". 


Florian Cojea, consilier local la data comiterii faptei, este acuzat că în calitate de președinte de ședință al Consiliului Local Eforie din 23.12.2016 a facilitat, de asemenea, adoptarea hotărârii care a constituit temei pentru încheierea contractului de vânzare - cumpărare. 


"Cei trei inculpați au exercitat de facto, sub pretextul interpretării, însă în realitate contra legii, atribuțiile unui consiliu local, deși legea prevede în mod expres partajarea atribuțiilor executive de cele deliberative, și stabilește în sarcina fiecăreia dintre instituțiile indicate atribuții exprese și distincte. Relevantă în cauză este și împrejurarea că prin trei adrese diferite, trei prefecți diferiți au atenționat cu privire la nelegalitatea procedurii de adoptare a hotărârilor de consiliu local cu un număr de voturi inferior cotei de 2/3 din numărul de consilieri; aceștia au indicat în cuprinsul adreselor care este soluția juridică în cazul în care cota sus-menționată nu este un număr întreg", au mai arătat procurorii. 


De subliniat că trimiterea în judecată nu înfrânge principiul constituțional al prezumției de nevinovăție. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4633 secunde