Afaceriști acuzați că și-au băgat milioane de lei în buzunar prin afaceri ilegale

1164
Afaceriști acuzați că și-au băgat milioane de lei în buzunar prin afaceri ilegale - fondafaceristitrimisiinjudecatac-1333652672.jpg
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au dispus, ieri, trimiterea în judecată a lui Cristian Șapera, de 37 de ani, afacerist, și a Dianei Luminița Cusmenco, de 22 de ani, pentru evaziune fiscală și înșelăciune.

Cei doi, în perioada septembrie 2009 - martie 2010, în calitate de administratori la o firmă din Constanța, s-au sustras de la plata unui impozit pe profit în cuantum de 401.340 de lei și a unei taxe pe valoarea adăugată în valoare de 647.471 lei, pentru că au omis să evidențieze în contabilitate venituri realizate din mărfuri achiziționate de la o firmă din București. De ase-menea, același lucru s-a întâmplat și în cazul livrărilor intra-comunitare de oțel beton și a livrărilor pe piața internă a mărfurilor achiziționate din spațiul intracomunitar.

Procurorii îl mai acuză pe Șapera de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave pentru că, în luna martie 2010, și-a atribuit, în mod nereal, calitatea de reprezentant al unei firme în numele căreia a încheiat un contract de vânzare cumpărare prin care a achiziționat pesticide. Pentru plata acestora el a emis o filă CEC, deși știa că nu avea disponibili banii respectivi în cont. Totodată, la data de 2 septembrie 2010, a cumpărat de la o firmă din Buzău îngrășăminte, emițând un bilet la ordin deși cunoștea că nu există banii respectivi în bancă.

Alături de Șapera și Cusmenco a mai fost deferit Justiției Corin Florian Ispas, de 28 de ani, tot administrator la o firmă din Constanța, pentru comiterea infracțiunii de instigare la evaziune fiscală. El este acuzat că, în perioada septembrie 2009 - martie 2010, împreună cu Adrian Vanghele și Octavian Bobaru, l-ar fi determinat pe Șapera, prin intermediul lui George Veron Puia, să comită ilegalități, învățându-l pe acesta cum să omită înregistrarea unor venituri în evidențele contabile ale firmei sale, creând astfel un prejudiciu statului de peste un milion de lei. De asemenea, Ispas a mai fost trimis în judecată pentru că, împreună cu Vanghele și Bobaru, și-ar fi însușit suma de peste 2,5 milioane de lei care ar fi provenit din omisiunea înregistrărilor de venituri în evidențele contabile.



Șantaj între afaceriști


Tot ieri, procurorii au dispus trimiterea în judecată a unui alt lot de afaceriști care s-ar face vinovați de comiterea infrac-țiunilor de evaziune fiscală, fals în do-cumente ori uz de fals.

Cristian Grosu, în calitate de administrator al unei firme din Valea Dacilor, în cursul anului 2009, a refuzat să prezinte comisarilor Gărzii Financiare și inspec-torilor fiscali documentele contabile ale societății comerciale, a formulat declarații inexacte cu privire la sediul social al acesteia, și a omis înregistrarea, în totalitate, a veniturilor realizate, în perioada februarie - aprilie 2009, cu consecința sustragerii de la plata către bugetul consolidat al statului a sumei de 1.076.004 lei (fără majorări de întârziere). George Condrea, reprezentant al aceleiași firme, ar fi retras peste 3,5 milioane de lei din conturile societății în baza prezentării angajaților bancari a unor borderouri de achiziție a ce-realelor conținând date complet contrafăcute.

Asociații unei firme din Constanța, Corneliu Caraion și Luigi Pescaru, sunt acuzați că, în perioada februarie - aprilie 2009, cu știință, au contribuit la omisiunea evidențierii, din punct de vedere contabil a veniturilor realizate de firma din Valea Dacilor efectuând plăți în con-turile acestei societăți comerciale pentru ca, ulterior, sumele de bani să fie retrase, în baza unor înscrisuri contrafăcute. Banii au fost folosiți în interes personal, spun anchetatorii.

Adrian Stănei și Petrică Cristian Enea, asociați la o altă firmă din Constanța, în 2009, l-au obligat, cu sprijinul lui Vasile Ghiocel Dragomir, pe Liviu Răpeanu și Radu Moisoiu, în perioada 17 septembrie 2009 - mai 2010, să le restituie, necuvenit, suma de 300.000 de lei.

Daniela Stoica, Nicolae Cioroianu și Valentin Cioroianu au fost trimiși și ei în judecată în acest dosar pentru fals în declarații, mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului. Ei sunt acuzați că, la data de 16 februarie 2012, au declarat, în prezența unui notar public, fapte care nu corespundeau adevărului, respectiv cu privire la locația unde se afla prezent Vasile Ghiocel Dragomir la data de 17 septembrie 2009, iar la data de 8 martie 2012, împreună cu Tudora Cioroianu și-au menținut afirmațiile în prezența organelor de poliție judiciară după ce au depus jurământul în calitate de martori.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3937 secunde