AIURERILE din TRAFICUL CONSTĂNȚEAN. Uite indicatorul, nu e indicatorul!

1174
2

Articole de la același autor

Constanța este înțesată de indicatoare rutiere amplasate aiurea. O spun instructorii auto, adică tocmai cei care-i învață pe viitorii șoferi care sunt regulile de circulație și cât de importante sunt simbolurile pe care le întâlnesc pe partea dreaptă a drumului.

"Respectă indicatorul rutier!" - o știu toți șoferii și au auzit-o cel puțin o dată, de la instructorul auto, de la polițist sau de la binevoitorul de pe scaunul din dreapta. Dar sunt numeroase situații, atât în municipiul, cât și în județul Constanța, când indicatoarele rutiere fie lipsesc, fie sunt amplasate aiurea, existând riscul să-i încurce pe șoferi.

În rândurile următoare, vom enumera o parte dintre neregulile de pe străzile Constanței, așa cum ne-au fost semnalate de Daniar Bectemir, președintele Asociației Instructorilor Auto din Constanța.

Cedează trecerea sau presemnalizare sens giratoriu?

Pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, pe sensul dinspre stațiunea Mamaia spre centru, în apropierea sensului giratoriu de la City Park Mall, a fost amplasat indicatorul "presemnalizare sens giratoriu". Ironia face că indicatorul a fost montat cu vârful în jos, ceea ce-l face foarte ușor de confundat cu semnul "cedează trecerea". Aceeași situație poate fi întâlnită și în zona sensului giratoriu de la Cireșica.

"Oprirea interzisă" sau putem parca?

Pe Bulevardul Tomis, sensul dinspre Capitol spre peninsulă, pot fi întâlnite, chiar și pe același stâlp, indicatoarele rutiere "Oprirea interzisă" și "Parcarea pe durată limitată" (cu mențiunea că parcarea este permisă de luni până vineri, între orele 18.30 - 6,00, iar sâmbătă și duminică, între orele 12,00 - 6,00).

"Atenție copii", doar pentru cei care vin din port?

Bulevardul Marinarilor, cel mai mic bulevard din municipiul Constanța, care face legătura între Poarta 2 și Poarta 1 de acces în port, este artera unde pot fi întâlnite trei "anomalii" rutiere. Astfel, indicatorul "Atenție copii" este amplasat doar pe sensul dinspre port spre Poarta 2, dar indicatorul - pereche, de pe sensul opus, lipsește. Totodată, deși în legislație se stipulează că acest indicator trebuie însoțit de linie continuă, pe artera respectivă a fost trasată linie întreruptă. Aceeași neregulă poate fi întâlnită și pe strada Primăverii.

Pe același bulevard, de data aceasta pe sensul spre port, se constată lipsa indicatorului "presemnalizare trecere de pietoni", ce trebuie montat la o distanță de 50 de metri de "zebră", mai ales că în zona respectivă este și curbă.

Unde e trecerea de pietoni?

De altfel, nereguli privind aceste indicatoare care anunță trecerile de pietoni sunt întâlnite în mai multe zone ale Constanței: la CET, presemnalizarea este montată la o distanță de aproximativ 150 de metri de marcajul pietonal, în vreme ce în zona Cireșica, indicatorul nu este urmat (culmea!) de trecere de pietoni! E drept, există o trecere de pietoni la aproximativ 200 de metri, dar aceasta este semnalizată corespunzător, cu ambele indicatoare care se impun!

Toate sensurile giratorii de pe Aurel Vlaicu au curbe periculoase

Un alt aspect remarcat de instructorii auto este legat de sensurile giratorii de pe Bulevardul Aurel Vlaicu: toate au montate indicatoare de "curbă periculoasă", inclusiv cel din zona Metro, în cazul cărora șoferii care vin dinspre podul IPMC nici nu intră în sens!



Confuzie privind drumul cu prioritate

Intersecția din zona Brotăcei. Pe același stâlp sunt montate indicatoarele "sfârșitul drumului cu prioritate" și "cedează trecerea", pentru cei care vin de pe strada Sucevei. Dar, atrag atenția instructorii auto, primul indicator mențio-nat trebuia amplasat până în intersecție, căci, având în vedere forma și faptul că este văzut din spate, poate fi confundat de cei care vin de pe strada Tulcei, ca indicând drum cu prioritate. 

Cine virează la stânga?

O anomalie poate fi observată și la intersecția străzilor Chilia cu Soveja, de data aceasta în ceea ce privește marcajul stradal orizontal. Astfel, pe șosea a fost desenat simbolul care indică viraj la stânga, pe strada Chiliei, pentru șoferii care circulă pe Soveja, dinspre Delfinariu; asta în condițiile în care, însă, linia continuă din zonă nu permite virajul la stânga. 

Viteza, bat-o vina! 

Indicatoare rutiere amplasate aiurea pot fi întâlnite și în județ. Este cunoscut deja că pe E87, în localitățile Valu lui Traian, Murfatlar și Poarta Albă, viteza limită admisă este de 70 km/oră. În cazul primelor două localități, indicatorul care arată viteza permisă a fost amplasat pe plăcuța care marchează intrarea în localitate, ceea ce, subliniază instructorul auto, indică faptul că viteza respectivă se aplică chiar și pe cea mai insignifiantă alee din comună. Corect, indicatorul privind limitarea vitezei ar fi trebuit montat separat. Să mai mențio-năm că, la intrarea în Murfatlar, dinspre Poarta Albă, indicatorul rutier limitează, incorect, viteza la 50km/oră? 

Unde e pista pentru biciclete? 

Un alt aspect, de data aceasta poate mai hazliu, poate fi observat și pe drumul care leagă Ciocârlia de Murfatlar. Pe marginea drumului tronează un indicator care anunță "pista pentru bicicliști", dar … pista lipsește cu desăvârșire! 

Acestea sunt doar o parte dintre neregulile privind indicatoarele rutiere care pot fi întâlnite pe arterele județului Constanța. Exemple mai sunt, dar spațiul nu ne permite să le prezentăm pe toate. Totodată, dacă cunoașteți și alte exemple, vă rugăm să ni le semnalați, pentru a le sesiza, mai departe, autorităților responsabile. 


Comentează știrea

costel
28 iunie 2013
circulatia rutiera

strazile Badea Cartan si Tulcei sunt forte greu circulabile pentru ca sunt inguste si se parcheaza Cred ca problema ar fi rezolvata daca s-arface sensuri unice ele fiind paralele

iulian
28 iunie 2013
sens unic pe strada dacia

Aceeasi problema semnalata de costel, pe strada Dacia, dinspre bdul Mamaia. Masini parcate pe ambele sensuri, se blocheaza circulatia. Ar trebui facut sens unic si pe Decebal la fel.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 12 Februarie 2013
Stire din Eveniment : Situația traficului rutier
Luni, 11 Februarie 2013
Stire din Eveniment : CONSTANȚA, CA O PÂNZĂ DE PAIANJEN
Joi, 31 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Situația traficului rutier
Marţi, 29 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Situația traficului rutier
Luni, 21 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Trafic rutier în siguranță
Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Situația traficului rutier
Pagina a fost generata in 0.4955 secunde