Amenințarea care vine dinspre Marea Neagră. Răspunsul Armatei Române la creșterea prezenței militare rusești

407
Amenințarea care vine dinspre Marea Neagră. Răspunsul Armatei Române la creșterea prezenței militare rusești - mapnarmatapericolmareaneagra-1461502652.jpg
În cadrul unui interviu acordat pentru Agerpres, ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a vorbit și despre îngrijorarea țării noastre cu privire la creșterea gradului de militarizare rusești la Marea Neagră.

"Nu cred că există un riveran la Marea Neagră care în ziua de astăzi să nu fie preocupat de creșterea prezenței militare, de acumularea de sisteme militare, de sisteme de armament foarte avansate, de exercițiile pe care pe le vedem derulându-se în zona Mării Negre. Trebuie să ne uităm și la tematica și caracterul acestor exerciții, ce semnifică ele. De asemenea, am văzut capacitatea de a realiza proiecția strategică de forță la distanțe considerabile, atât din Marea Caspică, cât și din Marea Neagră. Este un mediu de securitate care a evoluat și nu a evoluat în bine.

Principala chestiune la care ne gândim este de a valorifica capabilitățile navale existente la nivelul aliaților riverani, de a valorifica experiența acumulată într-un program de exerciții și pregătire navală foarte intens în ultima perioadă, de la anexarea ilegală a Crimeei și până acum, și de a transpune toate aceste elemente într-un cadru mai sistematic de pregătire și de exerciții efectuate în comun. Este vorba de un cadru generat, în primul rând, cum este și firesc, de aliații de la Marea Neagră, un cadru, însă, care este deschis și, de fapt, care contează foarte mult și pe participarea acelor aliați neriverani care sunt deja prezenți, vizite de nave, participare la exerciții la Marea Neagră. Statele Unite, Marea Britanie, Franța au făcut asemenea contribuții. E un cadru care e deschis și participării riveranilor care sunt parteneri ai NATO.

Nu e vorba de o inițiativă care să fie îndreptată împotriva cuiva anume, este o inițiativă cu caracter eminamente defensiv și care se încadrează în exigențele de legalitate internațională. La Marea Neagră vorbim în primul rând de prescripțiile convențiilor de la Montreux privind regimul strâmtorilor. Este vorba de a reconfirma prezența aliată la Marea Neagră, faptul că Marea Neagră este și ea parte din sfera de responsabilitate a (...) comandatului suprem al forțelor aliate din Europa. Este vorba de a ne asigura că libertatea de navigație rămâne neatinsă, poate fi exercitată în Marea Neagră. Este o inițiativă pe care sperăm să putem să o anunțăm în contextul summit-ului de la Varșovia. Nu este vorba de adăugarea de capacități noi, este vorba de valorificarea de o manieră mai sistematică și mai intensă a ceea ce am întreprins și până acum, în ultima perioadă, la Marea Neagră", a declarat Mihnea Motoc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5624 secunde