Angajări fără concurs. "Vom avea polițiști după modelul credite cu buletinul!"

36487
1

Articole de la același autor

Premieră în Poliția Română: se fac angajări pe perioadă determinată, fără concurs și fără a fi necesară absolvirea unei școli de profil. Altfel spus, oricine are cetățenie română, peste 18 ani și îndeplinește cele câteva condiții impuse de Poliție poate ajunge în câteva luni să patruleze pe străzi, în uniformă de polițist! Primele 113 posturi, dintre care 71 în structurile de ordine publică în mai multe inspectorate din țară, 2 la nivelul Serviciului de Poliție Transpoturi Maritime și 20 la secțiile de Poliție Transporturi, au fost anunțate în cursul zilei de miercuri, 22 iunie. În zilele următoare, angajări similare vor fi anunțate de toate structurile de poliție din țară, inclusiv de IPJ Constanța.

Poliția se confruntă cu un deficit impresionat de personal. Valul de pensionări este în creștere în ultimii ani, promoțiile de absolvenți ai școlilor de profil nu reușesc să acopere golurile, iar rezultatul este dezastruos: sunt localități în mediul rural unde sunt încadrați doar câte unul sau doi polițiști, sunt prea puțini polițiști cu competențe de judiciar, abilitați să investigheze dosarele penale, polițiștii de proximitate ajung să facă numai ordine publică și multe altele. Aceste aspecte au tot fost semnalate de sindicaliști și au fost cerute măsuri, care au întârziat să apară. Conflictul din Ucraina și afluxul de cețățeni ucraineni în țara noastră au schimbat însă lucrurile. Astfel, la începutul lui martie, a fost adoptată OUG 20/2022, prin care s-a dispus încadrarea în rândurile Poliției de persoane fără pregătire specifică și a foștilor polițiști/cadre militare cărora le-au încetat rapoturile de serviciu, pentru o perioadă determinată de maximum 3 ani, dar nu mai mult de 90 de zile de la data încetării situației care generează afluxul mare de persoane din Ucraina.

Deocamdată, 31 de posturi la Poliția Transporturi Constanța. Urmează IPJ!

Miercuri, 22 iunie, au fost anunțate primele posturi pentru care se fac angajări fără concurs: 71 de posturi de ordine publică, la inspectoratele de poliție din Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava, Tulcea și Vaslui. Sunt posturi de agenți de poliție de ordine publică.

De asemenea, se fac angajări fără concurs și pentru alte 42 de posturi: 2 în cadrul Serviciul de Poliție Transporturi Maritime, 31 la nivelul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța și alte 9 la secțiile din Galați, Tulcea, Vrancea, Brăila, Călărași și Ialomița.

La nivelul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța este vorba despre posturi de polițiști la Aeroportul Mihail Kogălniceanu, la structurile din Constanța, Palas, Mangalia, Cernavodă, Negru Vodă, Medgidia, Agigea, Fetești, Călărași, Oltenița, Tulcea și Sulina – care sunt în subordinea SRPT Constanța.

O mică parte dintre posturile pentru care se fac angajări fără concurs, mai precis aproximativ 20 din totalul de 113, sunt destinate foștilor polițiști care vor să se întoarcă la serviciu, pentru o perioadă limitată de timp.

Cei care vor să fie polițiști trebuie să aibă Bacalaureatul și permis auto

Deși deocamdată au fost anunțate doar 113 posturi, sursele noastre ne-au transmis că în perioada următoare toate structurile de poliție din țară, inclusiv IPJ Constanța, vor anunța astfel de angajări.

Cât privește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei interesați să îmbrace haina de polițist, nu sunt deloc dificile: să fie cetățean român cu domiciliul în țară, să fie apți medical, fizic și psihologic, să aibă cel puțin 18 ani și fără antecedente penale sau în curs de urmărire penală sau de judecată, să nu aibă tatuaje la vedere, să dețină permis de conducere categoria B și să fi absolvit studii medii cu diplomă de Bacalaureat. Cei interesați trebuie să contacteze unitățile unde sunt scoase spre angajare posturile și să depună dosarele până la începutul lunii iulie.

„Suntem între ciocan și nicovală!”

Deși anunțată ca fiind o măsură prin care se dorește reducerea deficitului de personal, angajarea de polițiști fără studii nu este văzută cu ochi buni cu cei aflați deja în sistem. „Vom avea «polițiști doar cu buletinul», după modelul «credite cu buletinul»! Se vor prezenta cu siguranță și cei care au picat la angajările din sursă externă din toamna lui 2021, care acum vor intra fără nicio problemă. Vom vedea ulterior, pe străzi, care vor fi urmările...”, ne-au spus oameni ai legii.

Nici sindicaliștii nu sunt împăcați pe deplin cu această soluție găsită de autorități. „Suntem între ciocan și nicovală. Nu ne dorim să avem polițiști nepregătiți profesional, nu ne dorim astfel de angajări, dar volumul de muncă deja este foarte mare”, a declarat pentru „Cuget Liber” Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol. 



Comentează știrea

mitica
23 iunie 2022
concurs

Cica angajare fara concurs. Si daca intri pe site la Politia Romana, la acest anunt de angajare, mai jos gasim: intre 04-20.07.2022 evaluare psihologica, intre 26.07.2022-02.08.2022 evaluarea performantei fizice, in data de 06.08.2022 va fi test de tip grila , nota minima fiind 7. Unde e angajarea fara concurs? Poate doar fara a fi necesare studiile de specialitate. Nu mai scrieti ca oricine care are buletin si 18 ani va patrula pe strada, informati-va si voi inainte sa publicati o stire. Sunteti ziaristi ce mama dracu! Ia aminte de la nea Tita care tot asa, scrie pe genunchi de ani de zile stiri din domeniul maritim, la "pomana" cui ii intindea o "mana" de ajutor.

Pagina a fost generata in 0.5226 secunde