Angajări temporare în Poliție, pentru a lupta cu COVID 19! „Să se întoarcă pensionarii!”

4486
Angajări temporare în Poliție, pentru a lupta cu COVID 19! „Să se întoarcă pensionarii!” - fondprintangajaripolitie-1603988379.jpg

Articole de la același autor



Ministerul Afacerilor Interne face planuri pentru a angaja câteva sute de polițiști din sursă externă, pentru o perioadă determinată de șase luni, pentru a duce „lupta” cu coronavirusul. Este nevoie de forțe proaspete, în condițiile în care structurile de poliție se confruntă cu deficit de personal. Sindicaliștii consideră că cel mai indicat este să fie reîncadrați polițiști pensionari pe funcțiile respective. 


Nu mai este o noutate faptul că Poliția Română se confruntă cu deficit de personal. Potrivit Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) sunt unități în țară unde deficitul ajunge la procente între 30 – 50%, ceea ce afectează calitatea „serviciului polițienesc”. Iar faptul că noul coronavirus se răspândește și în rândul polițiștilor nu ajută. 
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța deficitul este de aproximativ 24%, după cum afirmau de curând reprezentanții acestei instituții. Deficitul este mai mare în rândul agenților de poliție, fiind în jur de 260 de posturi din organigramă neocupate, în vreme ce la nivelul ofițerilor de poliție sunt în jur de 80 de posturi neocupate, potrivit reprezentanților SNPPC Constanța. 


Deficit de aproximativ 24% în IPJ Constanța 


În aceste condiții, Ministerul Afacerilor Interne a început demersurile pentru angajarea temporară de polițiști. Este vorba despre 420 de posturi de la nivelul structurilor din subordinea M.A.I., urmând ca în perioada următoare să se stabilească câte posturi vor fi ocupate la fiecare inspectorat. 
„Demersul este motivat de un deficit mare de personal, care ajunge, la unele structuri operative, și la procentele de 30-50%, situație care afectează calitatea serviciului polițienesc în unele comunități. Diminuarea acestui deficit va avea în vedere, cu precădere, structurile aflate în prim-planul combaterii efectelor și a prevenirii răspândirii pandemiei, respectiv: Ordine publică, Transporturi și Rutieră. Se vor da probe eliminatorii, cum ar fi medicală și psihologică, urmând ca decizia de încadrare să fie luată după susținerea unui interviu structurat pe o tematică profesională.


Procedurile aferente încadrării acestor posturi se vor derula în luna noiembrie, urmând ca ordinele administrative de numire în funcțiile ocupate să se emită, de către conducătorii unităților angajatoare, cu data de 1 decembrie 2020”, au precizat liderii SNPPC. 


„Nu vrem oameni care nu au fost școliți în școli militare”


În opinia sindicaliștilor, posturile respective ar trebui să fie ocupate exclusiv de foști polițiști, în prezent pensionari. „Noi avem o poziție clară în această privință, nu dorim să vină oameni care nu au fost școliți în școli militare. Va avea loc o întrunire pentru negocieri și vom sugera soluția reîncadrării temporare a polițiștilor ieșiți la pensie. Aceștia cunosc procedurile, legislația, dacă aduc alții, din alte meserii, și îi pun să dea amenzi va fi dificil”, a afirmat pentru „Cuget Liber” Vasile Zelca, liderul SNPPC Constanța. 


„În opinia SNPPC, posturile de polițist ar trebuie ocupate exclusiv doar de către colegii noștri aflați în rezervă (cu păstrarea drepturilor actuale, așa cum prevede Legea 55/2020), care cunosc procedurile de lucru și nu mai necesită o perioadă de acomodare sau de formare profesională, astfel că cele șase luni de muncă ar putea fi dedicate integral activității polițienești”, au precizat sindicaliștii. 


Se impune menționat că legislația privind încadrarea temporară a funcționarilor publici cu statut special – polițiști a fost adoptată încă din luna martie a acestui an. La acea dată se intenționa încadrarea de polițiști pensionari, dar s-a renunțat la idee, pentru a se reveni asupra angajărilor temporare în urmă cu câteva zile. Urmează ca în perioada următoare să se stabilească, concret, care vor fi criteriile de departajare, în cazul în care vor depune dosare mai mulți doritori decât posturi scoase spre angajare temporară. Deși, așa acum arată sindicaliștii, ar fi posturi suficiente, căci cele 420 de funcții reprezintă doar o mică parte din miile de posturi vacante din sistem. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4239 secunde