Antrenamentul s-a încheiat, urmează misiunea adevărată în Afganistan

951
Antrenamentul s-a încheiat, urmează misiunea adevărată în Afganistan - de9605e0626838ac9bc425bbafec7050.jpg
Trupele militare române și americane care s-au pregătit în comun timp de două luni și jumătate în județul Constanța și Tulcea au pus punct, ieri, celui mai mare exercițiu desfășurat pe teritoriul țării noastre.
1.400 de militari români și americani au fost "one team, one mission", au muncit, s-au antrenat și au trăit împreună, pentru ca peste câteva luni să plece împreună într-un teatru de operații real în Afganistan. Potrivit oficialilor americani, "Joint Task Force - East Rotation 09" a fost exercițiul premergător trimiterii trupelor militare într-o misiune adevărată.
Antrenamentul s-a încheiat ieri, așa că acum urmează adevăratul război.
Aplicația militară comună "Joint Task Force - East Rotation 09" s-a desfășurat în perioada 6 august - 15 octombrie 2009, în poligonul de la Babadag și în unitatea de la Mihail Kohălniceanu, fiind concepută ca un exercițiu de instrucție între militarii Statelor Unite ale Americii și cei ai României, în cadrul căruia s-au desfășurat trageri de luptă și exerciții de comandament.
Pe timpul celor două luni de antrenamente, subunități de Vânători de Munte ale Forțelor Terestre Române au fost integrate în cadrul unui batalion de manevră al armatei SUA. Armata română a participat la acest exercițiu cu 600 de militari din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" de la Curtea de Argeș, sol-dați cu experiență reală în luptă, aceștia participând până acum la numeroase misiuni în teatrul de operații din Irak și Afganistan. De partea cealaltă, americanii au fost prezenți la Kogălniceanu cu 800 de militari.

Românii s-au pregătit cu tehnica americană
Exercițiul s-a desfășurat pe mai multe etape, în fiecare fiind incluse trupe diferite și antrenamente specifice. Astfel, prima rotație a trupelor a avut loc la începutul lunii august și a cuprins militari ai Gărzii Naționale din Tennessee și un pluton românesc de infanterie. Unitățile s-au antrenat împreună în nordul județului Constanța și în poligonul Babadag, timp de 21 de zile.
Până la jumătatea lunii octombrie, alte plutoane românești de Vânători de Munte au participat la exerciții similare împreună cu trei companii americane ale Regimentului 2 Cavalerie "Stryker" (2SCR) din Germania, pe intervale de timp de câte 21 de zile.
Militarii Gărzii Naționale America-ne, împreună cu militari români, au efectuat inițial exerciții tactice de pregătire la nivelul unităților mici de infanterie, folosind vehicule Humvee pentru manevre. Ulterior, militarii din Regimentul 2 Cavalerie și partenerii lor români au executat manevre cu transportoare amfibii blindate românești și americane (vehicule de luptă de tip "Stryker") în poligonul Babadag și în împrejurimi. Exercițiile au pus accent pe antrenamente de recunoaștere, trageri cu armament de calibru mic și cu cel de pe vehiculele de luptă. Pe timpul instrucției, militarii români au folosit tehnica, sisteme și echipamente americane (transportoare blindate, armament și muniții tip NATO), facilitățile de instrucție prin simulare din baza de la Kogălniceanu. De asemenea, militarii au executat exerciții de acor-dare a primului ajutor în caz de rănire și de solicitare a sprijinului aerian pentru evacuare medicală - MEDEVAC.

În primăvară, misiune în Afganistan
Comandantul american al Forței Operaționale Întrunite de Est (JTF-E), colonelul Gary R. Russ, a fost prezent la Kogălniceanu pentru a conduce exercițiul mixt româno-american. El a coordonat rotația din acest an împreună cu omologul său român, colonelul Mihail Nicolescu, de la Divizia 1 Infanterie "Dacica" din București.
Forțele americane participante la rotații, peste 800 de militari, cu 500 mai puțini decât se anunțase la începutul exercițiului, vor pleca spre baza din Germania peste cinci zile, urmând a fi transportați cu avioane militare. Totodată, americanii vor retrage din România și tehnica militară folosită pe timpul instrucției. La Kogălniceanu vor rămâne doar un efectiv mic de personal și un detașa-ment de constructori militari ai forțelor navale americane - Seabees.
În viitorul apropiat, cel mai proba-bil în primăvara anului viitor, militarii români și americani care s-au antrenat în comun la Kogălniceanu vor pleca în teatrul de operații din Afganistan, de data aceasta într-o misiune reală.

Misiuni umanitare
În cadrul exercițiului, personalul medical militar român și american a desfășurat și acțiuni de asistență medicală în sprijinul populației din județele Constanța și Tulcea. S-a acordat asistență medicală generală, oftalmologică și de stomatologie și s-au organizat cursuri de educație sanitară și medicină preventivă pentru un număr de aproximativ 1.950 de locuitori din opt localități. Pacienții au fost ulterior îndrumați către medicul de familie pentru prescrierea medicamentelor corespunzătoare tratamentului.
De asemenea, militari din compunerea Detașamentului de Purificare a Apei din compunerea Batalionului 3 Geniu, Buzău, împreună cu militari americani din Plutonul Purificare a Apei din Compania 240 "Quartermaster", au participat la un exercițiu de desalinizare a apei desfășurat în poligonul Capu – Midia. Cantitatea de apă desalinizată din Marea Neagră pe timpul exercițiului a fost transportată cu autocisterne la Poligonul de la Babadag, unde a fost folosită de către militarii români și americani participanți la exercițiul "Joint Task Force - East Rotation 09".
Militarii americani au mai desfășurat și alte activități cu implicații sociale, cum ar fi renovarea unei grădinițe în comuna Mihail Kogălniceanu.

12 militari medaliați
Ceremonia de închidere a aplicației "Joint Task Force - East Rotation 09" s-a desfășurat, ieri, în baza de la Kogălniceanu, în prezența oficialităților americane și române. Pentru că vremea a fost nefavorabilă, evenimentul a fost organizat, într-un cadru mult mai restrâns, într-o sală din unitate. Cu această ocazie, șase militari români și șase americani au fost premiați pentru merite deosebite în cadrul exercițiului, fiind așteptați ca ei să se remarce și în Afganistan. Militarii americani vor mai sta încă cinci zile în baza din Kogălniceanu, după care vor pleca spre Germania.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8029 secunde