Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii pentru toți!

2123
Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii pentru toți! - fondanvelopeiarna-1328453579.jpg

Majoritatea constănțenilor s-au conformat legii care impune dotarea mașinilor cu anvelope de iarnă. Paradoxal, tocmai oamenii legii sunt cei care au rămas codași la acest capitol.

Ninsoarea și gerul i-a scos în stradă pe polițiști, zilele trecute, într-un amplu control privind dotarea mașinilor cu anvelope de iarnă. Au aplicat, însă, doar câteva amenzi, pentru că majoritatea constănțenilor s-au conformat prevederilor legale și și-au echipat autoturismele corespunzător.
Paradoxal, tocmai autospecialele instituțiilor din subordinea Ministerului Administrației și Internelor stau mai prost la acest capitol. Lipsa de fonduri a lăsat un sfert dintre mașinile Poliției Constanța fără anvelopele necesare, în vreme ce pentru autospecialele pompierilor nu a fost impusă respectiva obligativitate.


"Dotare precară a mașinilor de poliție cu anvelope de iarnă"
Anii trecuți, nici nu se pomenea de anvelope de iarnă la mașinile de poliție din Constanța. De altfel, a fost o perioadă când și asigurarea CASCO era o problemă, darămite să se mai aloce fonduri și pentru achiziționarea de anvelope care să ofere aderența adecvată atunci când temperaturile scad sub 7 grade Celsius sau carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață ori polei.
La sfârșitul lui 2011, după intrarea în vigoarea a OG 5/2011, conducerea Poliției Constanța anunța că aproximativ 70% dintre autospecialele instituției au fost dotate cu astfel de echipamente. Oamenii din subordine susțin, însă, că nu este suficient.
Astfel, într-un comunicat de presă al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Biroul Teritorial Constanța, se arată că, în cadrul unei întruniri între liderii de sindicat și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, s-a ridicat și problema dotării logistice și "în special, dotarea precară și discriminatorie a autospecialelor de poliție cu anvelope de iarnă". Voci din rândul oamenilor legii, care au dorit să-și păstreze anonimatul, ne-au spus că au fost dotate în mod deosebit mașinile Poliției Rutiere, în vreme ce, în unele unități, au astfel de anvelope doar una sau două autospeciale. În alte situații, au fost înlocuite doar două dintre cele patru anvelope ale unei mașini.
Pe de altă parte, reprezentanții sindicatului au subliniat colaborarea foarte bună cu mai marii Poliției Constanța și faptul că situația creată se datorează lipsei fondurilor alocate de la centru.

Mașinile de pompieri echipate cu lanțuri, nu cu anvelope speciale!
Nici Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" nu are toate autospecialele echipate cu anvelope de iarnă. Motivul îl reprezintă un articol al OG 5/2011 privind dotarea autovehiculelor cu masa de peste 3,5 tone. Astfel, legislația oferă, în cazul acestor vehicule, o "portiță de scăpare": dacă sunt dotate cu lanțuri sau alte echipamente antiderapante, pe roțile axei / axelor de tracțiune, anvelopele nu mai sunt obligatorii! Iar mașinile de pompieri din Constanța sunt dotate cu lanțuri, spun reprezentanții instituției.
"Ambulanțele SMURD și autoturismele din dotarea inspectoratului au fost dotate cu anvelope de iarnă, așa cum prevede legislația. În schimb, autospecialele pentru stin-gerea incendiilor nu au astfel de anvelope, căci nu se impune. Sunt dotate, însă, cu lanțuri, săculeți cu nisip și lopeți cu coadă - este și cazul ambulanțelor SMURD -, astfel încât să nu întâmpine probleme în răspunderea la solicitări. Indiferent de condițiile meteorologice, ne străduim să respectăm un timp de răspuns la sesizările pe care le primim", ne-a declarat Paula Anghel, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.
Până în prezent, în județul Constanța nu au fost raportate inci-dente în care autospecialele de pompieri să fi avut de suferit din cauza zăpezii sau a ghețușului. În schimb, trebuie menționat că, la sfârșitul săptămânii trecute, casa unei octogenare, din localitatea buzoiană Smeeni, a ars în totalitate, în vreme ce mașina de pompieri a rămas blocată în zăpadă.
În altă ordine de idei, reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța susțin că toate mașinile utilizate în misiuni au fost dotate corespunzător, cu anvelope de iarnă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3553 secunde