Au intrat în vigoare noile reguli din Codul Rutier. Iată la ce să se aștepte șoferii!

1842
Amenzi mai mari pentru șoferii care calcă până la podea pedala de accelerație, sancțiuni mai drastice pentru cei care încalcă prevederile legale în mod repetat, cât și pentru cei care nu au o poliță RCA valabilă. Sunt câteva dintre noile prevederi ale Codului Rutier, care au intrat în vigoare de la 27 februarie 2022, de care trebuie să țină cont toți participanții la trafic.

Ordonanța Guvernului privind completarea și modificarea Codului Rutier a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 ianuarie 2022, dar dispozițiile ei au intrat în vigoare de duminică, 27 februarie 2022. Noul act normativ aduce numeroase modificări în special în ceea ce privește sancționarea celor care încalcă regulile pe șosele: amenzi mai mari pentru vitezomani, posibilitatea ca aceștia să rămână fără permisele auto pentru o perioadă mai lungă de timp, definirea și sancționarea comportamentului agresiv din trafic, interzicerea dreptului de a șofa pe drumurile publice din România pentru unii cetățeni străini etc.

În rândurile următoare, vă prezentăm principalele modificări aduse Codului Rutier, intrate în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute.

Sancționarea drastică a comportamentului agresiv

Comportament agresiv în trafic este considerată schimbarea frecventă a benzilor de circulație, în vederea depășirii unui autovehicul sau a unui șir de autovehicule, dar și întoarcerea mașinii, prin folosirea frânei de mână, utilizarea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoare. Amenda este din clasa a doua de sancțiuni, cu 4 sau 5 puncte de penalizare, respectiv între 580 și 725 de lei.

Amenzi pentru cei care merg pe contrasens, pe autostradă

Șoferii care întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă o amendă între 1.305 și 2.900 de lei, cât și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile. Inclusiv conducerea autoturismului pe banda de urgență este pedepsită mai aspru decât în trecut, respectiv cu amendă între 1.305 și 2.900 de lei, și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

Neacordarea priorității, „plătită” cu amendă mărită

Conform noului Cod Rutier, este majorată amenda pentru nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate, la o sancțiune cuprinsă între 870 – 1.160 lei și suspendarea dreptului de a conduce timp de 60 de zile. Dacă în urma neacordării de prioritate a avut loc un accident rutier soldat cu pagube materiale, amenda este între 1.305 lei – 2.900 lei şi sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului este de 90 de zile.

Depășirile neregulamentare, o mare problemă în trafic

Noul Cod Rutier sancționează drastic și pe cei care nu respectă regulile privind manevra de depășire. Astfel, depășirile neregulamentare – care sunt una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere pe șoselele din țara noastră – sunt amendate între 870 și 1.160 de lei și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 60 de zile.

Trei luni fără permisul auto pentru nerespectarea regulilor de traversare la calea ferată

Noile prevederi includ majorarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a dreptului la 120 de zile, pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată. De asemenea, noul Cod Rutier mai stipulează că proprietarul autoturismului are obligația de a furniza polițiștilor rutieri informațiile cu privire la persoana care s-a aflat la volanul vehiculului și a încălcat normele legale: nume, prenume, cod numeric personal, domiciliu sau reședință, numărul și seria cărții de identitate.

Un nou prag de viteză

Una dintre principalele noi reglementări se referă la introducerea unui nou prag de viteză – 70 km/h peste limita maximă admisă -, iar depăşirea acestuia este sancționată cu reţinerea permisului pentru 120 de zile, fără posibilitatea de a reduce perioada de suspendare la o lună.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5296 secunde