Autoritatea Vamală Română va întări controalele privind importurile de gaze fluorurate

1872
Autoritatea Vamală Română va întări controalele privind importurile de gaze fluorurate - 1-1703168002.jpg

Articole de la același autor

Autoritatea Vamală Română va acorda o atenție deosebită importurilor de gaze fluorurate cu efect de seră pe teritoriul țării noastre, prin utilizarea unor dispozitive de analiză și instruirea personalului pentru a depista substanțele periculoase.

Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă, a avut joi o întâlnire cu reprezentanții Asociației Firmelor F-GAS România care promovează inovația și cercetarea în domeniul gazelor fluorurate, denumite și hidrofluorocarburi (HFC), dar mai cunoscute sub denumirea comercială de freon.

România a fost identificată în rapoartele Environmental Investigation Agency (EIA) ca una dintre principalele porți de intrare pentru comerțul ilegal cu gaze florurante din Uniunea Europeană.

Pentru a veni în sprijinul autorității vamale, F-GAS România s-a oferit să procure analizatoare care să fie folosite de personalul vamal pentru a identifica gazele susceptibile de a fi periculoase, dar și să facă sesiuni de instruire cu personalul vamal în acest domeniu.

„Pe teritoriul României se importă atât gaze fluorurate cu efect de seră vrac, cât și produse și echipamente care conțin astfel de gaze. Pentru aceste gaze există cote de import stabilite pentru fiecare țară, alocate de către Comisia Europeană producătorilor și importatorilor individuali. Suntem deciși să implementăm cele mai bune practici, în colaborare cu operatorii economici și celelalte instituții responsabile”, a declarat președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă.

Părțile au agreat că vor solicita și expertiza specialiștilor din cadrul Direcției Generale Politici Climatice de la Comisia Europeană pentru a sprijini instruirea personalului vamal în această materie.

Totodată, reprezentații autorității vamale și cei ai Asociației Firmelor F-GAS România au discutat pe marginea reglementărilor și legislației referitoare la gazele fluorurate, în special despre schimbările legislative, care vor intra în vigoare anul viitor.

Vama joacă un rol esențial în monitorizarea și controlul substanțelor periculoase, în special în ceea ce privește gestionarea gazelor fluorurate HFC.

Gazele fluorurate, sunt de mai multe tipuri, unele dintre acestea fiind foarte toxice, iar rapoartele internaționale menționează că piața neagră a HFC are legături cu crima organizată. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3953 secunde