10 milioane euro pentru modernizarea de birouri vamale de pe frontiera româno-moldovenească

551
10 milioane euro pentru modernizarea de birouri vamale de pe frontiera româno-moldovenească - 1-1701931788.jpg

Articole de la același autor

Birourile vamale de frontieră Albița, Sculeni și Giurgiulești de pe teritoriul României și birourile vamale Leușeni, Sculeni și Giurgiulești de pe teritoriul Republicii Moldova au beneficiat de fonduri de 10 milioane de euro pentru reabilitare și modernizare în cadrul unui proiect transfrontalier de infrastructură mare co-finanțat de Uniunea Europeană.

Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă, și directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan, au participat împreună cu echipa de implementare a proiectului la cea de-a șasea și ultima ședință a Comitetului de coordonare a proiectului care a avut loc la Punctul Vamal Sculeni din Republica Moldova.

„Acest proiect este unul de importanţă strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră între România și Republica Moldova, iar implementarea lui nu doar că optimizează controlul vamal în birourile de frontieră vizate, dar demonstrează și cooperarea strânsă dintre cele două autorități vamale”, a menționat președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă.

Proiectul „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești" (RMCO) este implementat de Autoritatea Vamală Română (în calitate de beneficiar lider) în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

Pe partea românească, cele mai importante rezultate obținute, ca urmare a implementării proiectului RMCO au fost reabilitarea termică a clădirilor, reabilitarea rețelei de apă și canalizare, modernizarea și extinderea rețelei de infrastructură rutieră și de control, dar și dotarea cu echipament specializat de control vamal și sisteme de supraveghere pentru crearea de condiții tehnice optime de derularea a procedurilor vamale în vederea îmbunătățirii capacității de trecere a frontierei.

În cadrul acestui proiect s-a urmărit și creșterea capacității lucrătorilor vamali de a folosi tehnologia în domeniul controlului vamal nedistructiv, 20 angajați ai autorității vamale fiind instruiți de Serviciul Vamal al Republicii Moldova în acest sens.

Bugetul total al proiectului este de 10 milioane de euro, din care 6,42 milioane euro reprezintă valoarea totală a grantului (64,28% din bugetul proiectului), restul reprezentând contribuția proprie a guvernelor celor două state partenere. Bugetul total aferent beneficiarilor români ai proiectului este de 5 milioane de euro, din care contribuția proprie a Guvernului României reprezintă 1,78 milioane euro. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6601 secunde