Avioane ultramoderne, pentru transportul pacienților de terapie intensivă, achiziționate de România

729
Avioane ultramoderne, pentru transportul pacienților de terapie intensivă, achiziționate de România - xavioanecontract1-1639739638.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au semnat, vineri, 17 decembrie, contractul pentru achiziția a două avione mediu-curier, în cadrul programului „Air ambulance”, finanțat din fonduri europene.

„Prin această achiziție, precum și prin cele anterioare, este consolidată și dezvoltată capacitatea aeriană de răspuns a Inspectoratului General de Aviație. Aceste două aparate de zbor sunt echipate medical și utilizate pentru a transporta pacienți în stare critică, pe o rază de 3.500 km, în întreg spațiul european. Vorbim despre aeronave multifuncționale de care Inspectoratul General de Aviație are nevoie, mai ales că trecem printr-o perioadă plină de provocări în care numărul de intervenții a crescut semnificativ, dar și complexitatea acestora s-a diversificat foarte mult în context pandemic. Nevoia de achiziție a noilor aeronave era una stringentă și absolut necesară, având în vedere faptul că multe dintre elicopterele vechi aflate în dotarea inspectoratului de aviație vor ieși din serviciu ca urmare a expirării resursei tehnice totale”, a afirmat ministrul Lucian Bode.

Valoarea contractului este de peste 25 de milioane de euro, fără TVA. Avioanele vor permite transportul pacienţilor de terapie intensivă, inclusiv al nou-născuţilor.

„În anii următori, multe dintre elicopterele vechi, aflate în dotarea Inspectoratului de Aviaţie vor ieşi din serviciu ca urmare a expirării resursei tehnice totale, unele având o vechime foarte mare şi când spun ”foarte mare”, mă refer la faptul că vechimea lor este undeva între 30 şi 48 de ani, ceea ce face incertă posibilitatea prelungirii resursei. În aceste condiţii, nevoia de achiziţii a noilor aeronave era una stringentă şi absolut necesară. În acest moment, gradul actual de încadrare cu mijloace tehnice pentru transport pe distanţe medii şi lungi se situează doar la 25% din necesar, însă, după recepţia celor două aeronave, şi îmi doresc ca această recepţie să se realizeze la începutul anului viitor, practic vom putea vorbi de o dublare a capacităţii, care se va duce în salvarea de vieţi omeneşti şi reducerea timpului de răspuns al intervenţiilor de urgenţă”, a adăugat ministrul Afacerilor Interne. La rândul său, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că avioanele respective permit transportul pacienţilor de terapie intensivă şi au în dotare şi o componentă pentru nou-născuţi aflaţi în stare gravă. „Permit transportul a doi pacienţi, chiar şi trei, dacă este necesar, de terapie intensivă, cu echipă medicală cu tot, şi au în dotare, ca o premieră, inclusiv posibilitatea de a transporta pacient pe plămân artificial şi mai are în dotare şi componenta pentru nou-născuţi, adică incubator care permite transportul unui nou-născut prematur care necesită îngrijiri de terapie intensivă pe timpul zborului. Raza va fi una medie, care va acoperi tot teritoriul european, şi ne aşteptăm ca aceste avioane să înceapă să intre în dotarea noastră către sfârşitul anului 2022”, a declarat şeful DSU.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1225 secunde