Aviz șoferilor: viteze mai mari pe drumurile expres, care există deocamdată doar pe hârtie!

321
Aviz șoferilor: viteze mai mari pe drumurile expres, care există deocamdată doar pe hârtie! - fondvitezemaimari-1635270704.jpg

Articole de la același autor

O propunere legislativă vizează modificarea limitei de viteză, în sensul creșterii ei pe drumurile expres din țara noastră. Propunerea a fost pusă pe hârtie de politicienii de la USR, în frunte cu fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.

Concret, în momentul de față Codul Rutier prevede că pe drumurile expres se poate circula cu viteze de până la 100 km/oră, precum pe drumurile naționale europene. Noul proiect prevede ca limita de viteză pe drumurile expres să crească până la 120 km/oră, cu doar 10 km/oră mai puțin decât pe autostrăzi.

De menționat că „drumul expres” este o arteră rapidă, asimilată autostrăzii, dar cu o altă limită de viteză. „Drum național rapid, semnalizat special, rezervat exclusiv circulației autovehiculelor, cu sau fără remorci, care nu servește proprietății riveran, prevăzut cu două căi unidirecționale, separat printr-o zonă mediană sau, în mod excepțional, prin alte modalități, cu excepția unor locuri speciale sau cu caracter temporar, având cel puțin două benzi de circulație și acostament pe sens, accesibil numai prin noduri sau intersecții reglementate și pe care oprirea și staționarea pe partea carosabilă sunt interzise”, se arată în definiția drumurilor expres, potrivit proiectului.

Deocamdată, în țara noastră nu există drumuri expres. E drept, sunt în lucru câteva tronsoane, dar va mai dura până vor fi date în folosință. Până atunci însă, este nevoie de modificarea limitei de viteză, arată Cătălin Drulă.

„Deși la momentul actual există tronsoane de drum expres ce se află în stadii avansate de execuție, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice nu stabilește un regim diferențiat între drumurile expres și drumurile naționale europene (E), atât în ceea ce privește viteza maximă admisă pe cele două categorii de drumuri naționale, cât și din perspectiva regimului de circulație aplicabil acestora.

Totodată, este important de menționat faptul că în cadrul proiectării drumurilor expres a fost avută în vedere posibilitatea adaptării pe viitor a acestora la profil de autostradă, în funcție de evoluția fluxurilor de trafic. Această situație este în măsură să justifice implementarea în regim de urgență a unor modificări legislative în ceea ce privește majorarea limitei maxime de viteză admise pentru drumurile expres, prin raportarea la viteza de proiectare stabilită pentru aceste drumuri, cât și extinderea utilizării regulilor de circulație aplicabile autostrăzilor și pentru categoria de drumuri expres. Luând în considerare aspectele menționate și necesitatea de a valorifica de către conducătorii auto a vitezei maxime stabilite prin proiectele tehnice, atât pentru DE DX12 Craiova – Pitești, care în curând se va deschide parțial traficului rutier, cât și pentru viitoarele drumuri expres, vă supun spre dezbatere și adoptare prezenta propunere legislativă” – se arată în propunerea asumată de Cătălin Drulă și deputatul Ion Marian Lazăr.

Concret, potrivit propunerii, limitele maxime de viteză vor fi următoarele: 130 km/oră – autostrăzi, 120 km/oră – drumurile expres, 100 km/oră – drumurile naționale/europene, 90 km/oră – alte categorii de drumuri, în afara localităților.

Județul Constanța va fi străbătut de „Dobrogea Expres”

Un drum expres urmează să străbată și județul Constanța. Este vorba despre o șosea rapidă care să facă legătura între Constanța – Tulcea și podul de peste Dunăre, din Brăila. Proiectul privind studiul de fezabilitate pentru acest drum a fost încheiat în 2020. Scopul proiectului este realizarea unui sector de drum expres între localitățile Ovidiu și Tulcea, ca parte integrantă din strategia de implementare la nivel național a drumului expres „Dobrogea Expres”. Acest drum va asigura baza necesară cererii de transport în creștere și un grad ridicat de siguranță a traficului rutier.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3888 secunde