X

Campanie a Poliției Rutiere Constanța. Care sunt noile reguli pentru conducătorii auto

393
1
Campanie a Poliției Rutiere Constanța. Care sunt noile reguli pentru conducătorii auto - fond-politia-rutiera-1721234633.jpg
Începând de miercuri, 17 iulie, polițiștii din cadrul Serviciului de Siguranță Rutieră Constanța derulează acțiuni de asigurare a desfășurării unui trafic rutier în condiții optime, înștiințându-i pe conducătorii auto în privința noilor reglementări introduse de Ordonanța de Urgență (OUG) 84/2024.

Pe parcursul sezonului estival, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța, prin intermediul structurilor de poliție rutieră, le prezintă participanților la trafic noile modificări din Codul Rutier, oferindu-le și recomandări pentru evitarea incidentelor neplăcute de pe drumurile publice.

Potrivit noilor dispoziții legale, intrate în vigoare la data de 15 iulie 2024, prin OUG 84/2024, persoanele care refuză testarea pentru identificarea consumului de substanțe interzise, sau a concentrației de alcool în aerul expirat, vor avea permisul de conducere retras de către autorități, având posibilitatea de a-l restitui doar în baza buletinului de analiză toxicologică care dovedește lipsa substanțelor psihoactive sau a alcoolului din organism, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

De asemenea, conducătorul auto poate alege ca permisul să fie ridicat de la sediul serviciului rutier pe raza căruia a fost constatată fapta și s-a dispus retragerea, poate opta pentru a-l ridica de la un alt sediu al unui alt serviciu rutier, sau poate solicita să îi fie trimis prin poștă, la adresa dorită.

Oamenii legii le recomandă conducătorilor auto ca, în cazul în care efectuează un tratament pe baza unei rețete medicale, aceștia să contacteze medicul care a oferit prescrierea și prospectul, pentru a stabili dacă medicamentele consumate conțin substanțe care pot influența capacitatea șoferului de a conduce pe drumurile publice.

„Aceste măsuri au rolul de a contribui la creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice și la necesitatea asigurării unui echilibru just între scopul legislației rutiere de a proteja viața, integritatea și sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier și celeritatea clarificării situațiilor conducătorilor auto asupra cărora există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive, generate de rezultatul testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive ori, după caz, de refuzul de a se supune testării”, au transmis reprezentanții IPJ, prin intermediul unui comunicat de presă.

Totodată, în această perioadă, polițiștii constănțeni organizează acțiuni ample de control al traficului rutier, aceștia susținând că sunt angrenate toate autospecialele și aparatele radar, precum și dispozitivele de determinare a prezenței alcoolului sau a drogurilor în organism.



Comentează știrea

Catalina
18 iulie

Din punctul meu de vedere noile legi privind consumul de droguri sau alcool sunt benefice pentru Romania avand in vedere cate accidente si crime sunt datorita acestor vicii. Cat despre suspendarea dreptului de a conduce in cazul refuzului drug test-ului mi se pare putin cam fortata. Toate legile le-am citit pe https://www.i-drpciv.ro/, acolo de unde se invata legislatia.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7667 secunde