Când echipăm mașinile cu anvelopele de iarnă

1389
1
Sezonul rece se apropie, iar șoferii prevăzători au început deja căutările pentru anvelopele de iarnă. Ceea ce trebuie să știe ei este că, deși polițiștii recomandă utilizarea cauciucurilor de sezon, nu este obligatoriu ca pe toată perioada iernii mașinile să fie echipate cu anvelope speciale. 


Iarna se apropie, iar mulți șoferi sunt nedumeriți în ceea ce privește folosirea cauciucurilor de iarnă de la 1 noiembrie. Legea spune că autoturismele trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar atunci când circulă "pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei". 

Desigur, niciodată nu se știe cum este vremea. Așadar, dacă vă veți duce în următoarele zile pe la munte, este posibil ca vremea să vă prindă nepregătiți.

"Anvelopele de iarnă sunt obligatorii, fără să fie precizată vreo dată. Criteriul după care se reține obligativitatea sau neobli-gativitatea anvelopelor de iarnă este legat de acoperirea suprafeței carosabile cu zăpadă, gheață sau polei. Poate să fie și iulie, dacă ești într-un loc în care ninge, este obligatoriu să ai mașina echipată cu anvelope de iarnă", a declarat, pentru "Cuget Liber", comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliției Rutiere.

În ceea ce privește transportul de persoane și marfă, aceste tipuri de autovehicule trebuie să aibă cauciucuri de iarnă. Șoferii care nu își echipează mașinile cu anvelope pentru sezonul rece riscă să primească amenzi cuprinse între 2.500 și 4.000 de lei. Asta dacă sunt prinși de polițiști pe un drum acoperit de zăpadă sau polei.

Cine ne controlează când ninge?

Polițiștii sunt cei care vor controla mașinile și, implicit, șoferii, pentru a vedea dacă sunt echipate corespunzător.

"Verificarea se face de către polițiști. Există anumite inscripții, de exemplu M plus S (mud and snow), adică noroi și zăpadă,

care ne arată faptul că anvelopele sunt de iarnă. Sunt permise și anvelopele all seasons, dar cred că șoferii ar trebui să țină cont de utilitatea lor. Pot să le folosească, nu vor primi o amendă dacă le folosesc, însă nu le va folosi la mare lucru. Recomandarea noas-tră pentru șoferi este să încerce să le evite", mai spune comisarul șef Dogaru.

Amenzi peste amenzi

Dacă sunteți prinși neavând echipamente speciale de iarnă, veți fi sancționați. Amenzile pot ajunge și până la 700 de lei.

De asemenea, dacă un șofer blochează un drum public pe timpul iernii și, pe deasupra, nu are nici echipamentele necesare, el va primi o a doua amendă, care poate ajunge la 8.000 de lei și va trebui să plătească și costul deblocării șoselei. 


Comentează știrea

suleiman
29 octombrie 2012
legi absurde

Cea mai stupida lege data de ciuma portocalie .Daca mergi la munte vara inseamna ca trebuie sa iei in portbagaj si cauciucurile de iarna .O tara frumoasa pacat ca este condusa de nebuni.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.376 secunde