Care sunt bolile incompatibile cu șofatul

5165
3
Care sunt bolile incompatibile cu șofatul - fondbolisoferi1-1347634668.jpg
Sute de șoferi cu afecțiuni cronice conduc nestingheriți pe drumurile publice, deși legea le interzice să mai dețină permis auto. Lista bolilor incompatibile cu șofatul este lungă, însă bolnavii sunt inconștienți și astfel, pun în pericol și viețile celorlalți participanți la trafic.

Lista bolilor care sunt incom-patibile cu șofatul este destul de lungă. Legislația prevede o listă cu 54 de afecțiuni care sunt incompatibile cu șofatul amator (permis de conducere categoria B). Alte 21 de afecțiuni "interzise la volan" sunt prevăzute în dreptul șoferilor profesioniști.

Cardiacii nu pot conduce

De exemplu, nu au ce căuta la volan persoanele care suferă de boli psihice, dacă urmează un tratament cronic, pentru că tratamentul scade reflexele și dă stări de somnolență. "În acest caz, pacientul nu este compatibil cu șofatul, pentru că poate fi agresiv, neatent sau poate să intre într-o stare de panică, astfel încât să nu mai știe cum să reacționeze", spune Gabriela Rusu, medic de familie.

Incompatibile cu șofatul sunt și persoanele care suferă de tulburări neurologice, asociate cu boli sau intervenții chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficiențe motorii sau senzoriale și afectează echilibrul și coordonarea. În această categorie se înscrie și epilepsia.

Mai mult decât atât, la volan nu au ce căuta persoanele cu o boală cardiovasculară. "Un pacient care este cardiac, care face sincope sau care a mai avut un infarct recent nu poate conduce, deoarece el poate face oricând un atac cardiac și, aflându-se la volan, poate pune în pericol atât viața lui, cât și a celorlalți participanți la trafic", mai afirmă medicul. După ce un șofer este victima unui accident de acest gen, el trebuie să treacă printr-o evaluare medicală, înainte de a se urca din nou la volan.

De asemenea, o miopie sau o altă boală a vederii poate cauza tulburări și deci, este incompatibilă cu șofatul.

Doar patru permise retrase

Trebuie să precizăm că medicii de familie sunt obligați să anunțe Poliția Rutieră dacă sesizează incompatibilități între anumite boli de care suferă pacienții lor și dreptul de a conduce. Teoretic, situația ar trebui să fie foarte simplă. În practică însă, este nevoie să se ajungă la accidente pentru ca unui șofer bolnav să-i fie retras permisul de conducere.

De exemplu, evidența Serviciului Poliției Rutiere consemnează că în județul nostru, de la începutul anului au fost retrase doar patru permise de conducere din rațiuni medicale.

Comentează știrea

dorel
15 septembrie 2012
shofat

Ptr. mumia din fotografie."stai dreacu acasa". daca tot vrei sa dai coltul ,este necesar sa-l iei pe mazare cu tine?

ion
15 septembrie 2012
medicii de familie

simplu, medicii de familie care nu anunta politia rutiera trebuie amendati ! ce mai asteptati, nu sunt destule accidente ?

Chucky
16 septembrie 2012
Accidente auto

Alte incompatibilitati cu sofatul: alcoolul,drogurile,inconstienta,manelismul, pe astea cine le anunte la Politie? Cauze majore care duc la accidente grave:starea proasta a drumurilor si semnalizarea rutiera neadecvata,prezenta pe sosele a carutelor, transformarea trotuarelor din orase in locuri de parcare fapt ce-i obliga pe pietoni sa se deplaseze pe carosabil printre masini, indisciplina soferilor si pietonilor,neaplicarea legii in caz de abatere de la Codul Rutier

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Social : "Prea rebel să fii condus!"
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Care  sunt valorile normale ale colesterolului?
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : "Misterioasa" boală care lovește năprasnic
Marţi, 04 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Alzheimer, la 43 de ani?
Pagina a fost generata in 0.399 secunde