Care sunt cele mai rele lucruri pe care nu trebuie să le faci la volan

232
Care sunt cele mai rele lucruri  pe care nu trebuie să le faci la volan - fondsoferiactivitati2-1377788122.jpg

Articole de la același autor

În timp ce conduc, cei mai mulți dintre șoferi fac și altceva, mai ales dacă petrec mult timp la volan: vorbesc la telefon, scriu mesaje, citesc ziarul, se fardează sau chiar fac integrame. Aceste lucruri, însă, pot produce accidente rutiere grave.

Vorbim la telefon, scriem mesaje, mâncăm, citim sau ne aruncăm privirea la pasagerii din spate: lucruri care la prima vedere par normale, însă în conștiința unui șofer ar trebui să fie de neacceptat. Deși marea majoritate a șoferilor merg pe premiza "Nu mi se poate întâmpla tocmai mie așa ceva", neatenția în conducere este un factor generator de adevărate tra-gedii rutiere.

Vorbitul la telefon și scrisul de mesaje

Poate cea mai întâlnită activitate pe care o fac șoferii simultan cu condusul mașinii este vorbitul la telefon. Această activitate este pe cât de "inofensivă", pe atât de interzisă în România. Și asta pentru că se spune că la telefon te poți enerva, te poți agita și îți poți pierde concentrarea. Astfel, pot rezulta accidente cauzate de neatenția șoferului. Din această cauză, dacă ești prins vorbind la telefon în timp ce conduci, riști să te pricopsești cu o amendă cuprinsă între 160 și 240 de lei.

Pe de altă parte, scrisul de mesaje la volan este o activitate destul de uzuală, mai ales pe un telefon mobil ușor de folosit, cu tastatura clasică, nu cu touch-screen, pe care poți tasta și cu ochii la șoseaua din fața ta, însă această practică este periculoasă, deoarece o clipă de neatenție, în care te uiți să vezi dacă ceea ce ai tastat este bine, te poate costa și viața. Nu degeaba, în Statele Unite se duc campanii masive pentru stoparea acestei activități. Conform acestora, dacă scrii sms-uri la volan, riscul să faci accident crește cu 300%.

Uitatul după… domni(țe)

Aruncatul cu privirea - acesta este, poate, cel mai periculos lucru pe care îl poate face un șofer, în timp ce conduce. Se întâmplă atât în cazul domnilor, cât și în cazul doamnelor care își clătesc ochii după diverse persoane interesante, observate pe stradă. Câteva clipe de neatenție însă, pot ajunge de la a te stoarce de bani, în cazul avarierii unei alte mașini, până la a fi fatale, dacă produci un accident rutier grav.

"Este o activitate periculoasă, îți distrage atenția, la fel ca atunci când te uiți după un accident rutier, nu mai ești atent la ceea ce se întâmplă în fața ta și riști să produci un accident rutier", pre-cizează Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier Constanța.

Cititul la volan

Nu este o glumă! De nenu-mărate ori, mai ales la semafor, îi întâlnim pe șoferii care au mereu pregătit, pe scaunul pasagerului, câte un ziar, pe care îl răsfoiesc atunci când prind culoarea roșie a semaforului. Pe premisa "scopul scuză mijloacele", îi felicităm pe cei care au astfel de inițiative și vor să fie bine informați, însă cei din spatele mașinii pe care o conduceți pot fi foarte deranjați că nu sunteți atent când semaforul devine verde. Astfel, te poți trezi înjurat sau claxonat. Morala: "adormi" la volan cu ziarul în mână, suporți "consecințele".

"În general, atunci când vorbim despre încălcarea unei reguli de circulație, dar nu săvârșită cu intenție, avem la bază o neatenție în conducere. Se interzice conducătorului de autovehicul să aibă în timpul mersului preocupări de natură a-i distrage în mod peri-culos atenția. Neatenția în conducere se sancționează cu 4-5 puncte de amendă, adică cu o amendă cuprinsă între 320 și 400 de lei", afirmă polițistul.

Fardurile și oglinda… retrovizoare

Câți dintre noi nu am văzut, stând la semafor, câte o domnișoară care se fardează sau se rujează în oglinda retrovizoare? Că ești oprit la semafor, nu este nicio problemă, însă într-o clipă de neatenție te poți trezi că ai luat piciorul de pe frână, iar mașina se deplasează încet. Astfel, devii bun de plată. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6876 secunde