Cât de periculoase sunt mașinile cu volan pe dreapta

712
Cât de periculoase sunt mașinile cu volan pe dreapta - volandreapta2-1352040428.jpg
Într-un oraș în care toate lucrurile sunt pe dos, de ce n-ar fi și mașinile cu volan pe dreapta? Din ce în ce mai multe astfel de autoturisme au apărut în peisaj, chit că sunt mai greu de condus. Polițiștii avertizează însă că aceste mașini sunt periculoase și provoacă ușor accidente grave. 

Mulți dintre posesorii de mașini cu volan pe dreapta nu se gândesc la faptul că se pun singuri în pericol. Pentru ei, contează doar că factura este chiar și cu 50% mai ieftină decât cea pentru un autoturism clasic.

Cel mai greu lucru atunci când conduci o mașină cu volanul poziționat englezește este să efectuezi o depășire: ai nevoie de mult mai mult timp sau măcar de o persoană pe scaunul din stânga care să se asigure pentru tine.

"Au avut loc accidente grave, chiar și mortale, din cauza acestor mașini cu volan pe dreapta. Incidența însă nu este extrem de mare, pentru că încă nu sunt foarte multe mașini. Probabil că aceste mașini se vând pentru că sunt mai ieftine, sunt aduse din Marea Britanie", a declarat comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Biroului Accidente din cadrul Poliției Rutiere Constanța.

Legislația nu le interzice, însă cum depășești?

"Legislația în vigoare nu prevede o interzicere a circulației mașinilor cu volan pe dreapta, așa cum nici în Marea Britanie nu se interzic mașinile cu volan pe stânga. Însă mașinile cu volan pe dreapta sunt mai riscante și mult mai dificil de condus. Vizibilitate ai, însă posibilitățile de asigurare sunt mult mai reduse", afirmă comisarul șef.

De asemenea, mecanicii lansează și ei un avertisment în ceea ce privește mașinile cu volan pe dreapta: "Singurul motiv pentru care ar cumpăra cineva o mașină cu volan pe dreapta într-o țară în care se circulă pe dreapta este prețul mai mic al mașinii. Sunt câteva lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați o mașină din Anglia. Tot ce trebuie să faceți e să schimbați farurile, pentru că ele sunt proiectate să bată într-o parte (în exteriorul carosabilului), astfel încât să nu orbească pe cei care vin din față. Deci, farurile lor pe drumurile noastre bat fix pe dos și nu se pot regla. Dacă până la urmă nu vă puteți acomoda, vă este frică în curbe sau când vă angajați într-o depășire, atunci puteți schimba volanul de pe dreapta pe stânga. O să plătiți însă pentru asta cam 2.000 de euro", spune mecanicul Daniel Redinciuc.

Recomandările polițiștilor

"Poziția conducătorului trebuie să fie către centrul drumului, pentru a avea un câmp vizual cât mai bun. În plus, este un inconvenient și faptul că schimbătorul este pe partea stângă, ceea ce îl poate încurca pe șofer", a adăugat Tudorel Dogaru.

În aceste condiții, sfatul polițistului este să nu fie achiziționate autoturisme cu volanul pe dreapta.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Bijuterii confiscate la Vama Veche
Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Copil de 5 ani, mort într-un accident rutier
Pagina a fost generata in 0.4387 secunde