Cât te costă să ți se facă dreptate, după ce ți-ai luat-o pe cocoașă!

482
3
Cât te costă să ți se facă dreptate, după ce ți-ai luat-o pe cocoașă! - fondcatdecostasatisefacadreptate-1398191759.jpg

Articole de la același autor

Ați fost victima unei agresiuni și vreți să vi se facă dreptate, dar nu știți unde să mergeți mai întâi, la Poliție sau la Medicină Legală? Credeți că nu veți avea sorți de izbândă pentru că nu vă dau banii afară din casă? Dr. Mihai Onciu, șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța, a explicat, pentru cititorii "Cuget Liber", cât de important este un certificat de medicină legală și care sunt pașii prin care îl puteți obține. 


Și în Constanța, precum în alte zone ale țării, infracțiunile cu violență sunt în creștere. Și ne referim la faptele cu violență medie și mică - lovirile, îmbrâncirile pentru smulgerea de telefoane mobile. Victimele, în aceste cazuri, sunt în general elevi și femei în vârstă. De asemenea, numărul victimelor violenței în familie este constant, comparativ cu anii trecuți, semn că acesta este, în continuare, un fenomen ce trebuie să dea de gândit. 


În aceste cazuri, principala cale prin care li se poate face dreptate victimelor este pe calea justiției. Iar principalul act, de care depinde tot demersul ulterior, este certificatul medico-legal. 


"Pentru a avea satisfacție judiciară, trebuie să probezi, iar principalul mijloc este certificatul medico-legal. Oamenii au înțeles că au nevoie de dovezi, mai ales că în ultima perioadă s-a demonstrat că violența poate să aibă repercusiuni asupra agresorului. Acum, există pedepse împo-triva soților agresori, și chiar ținerea la distanță, prin ordinul de protecție", a precizat dr. Mihai Onciu, șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța. 


Nu trece zi în care să nu vină măcar o victimă a unei agresiuni, să ceară un astfel de document. Dar încă mai sunt numeroase victime care aleg să trăiască în suferință… 


"Cred că foarte multe persoane vătămate, mai ales din mediul rural, nu vin la medicul legist. Dar încet-încet, lumea află de drepturile pe care le are și conștientizează că poate cere să i se facă dreptate. Și numai prin probațiune medico-legală poate să-și rezolve o problemă judiciară", a adăugat medicul legist. 


Victimele trebuie să scoată bani din buzunar 
Este de notorietate deja că victimele trebuie să-și achite singure certificatele medico-legale, căci nu le mai plătește Poliția. Dar aceasta nu trebuie să reprezinte o piedică! "O constatare este între 40 și 50 de lei. Sumele nu au mai fost modificate de șapte ani. Până la urmă, să fim realiști, la un medic specialist într-un alt domeniu, sunt con-sultații și de peste 200 de lei", a subliniat dr. Mihai Onciu. 


Prima oprire: la spital! 
În general, victimele unei agresiuni - că este vorba de bătaie, scandal sau tâlhărie - se opresc, prima dată, la Poliție. 


"Chiar dacă nu au depus plângere, pot să vină la noi. Trebuie precizat, însă, că dacă suspicionează probleme de sănătate în urma agresiunii, sfatul nostru este să se prezinte mai întâi la spital, pentru a fi examinat. Acolo i se completează fișa de observație, cu care vine ulterior la noi. În acest mod, vine deja investigat la noi, căci noi nu avem mijloace de investigații, noi facem o constatare clinică. În schimb, dacă este vorba doar de zgârieturi, vânătăi, se poate prezenta direct la medicul legist, iar acesta, dacă va constata că este cazul, îi va da bilet de trimitere să meargă și la spital. Dar, pentru celeritate și din punct de vedere medico-legal, este mai bine să fie investigat într-un spital, mai întâi", a mai explicat specialistul. 


De precizat că, din punct de vedere statistic, Serviciul de Medicină Legală Constanța a avut un 2013 încărcat: astfel, medicii legiști au realizat 940 de deter-minări de alcoolemie, peste 1.400 de determinări histo - patologice și aproape 500 de expertize psihiatrice. 


Comentează știrea

noni
23 aprilie 2014
voi vorbiti serios ?

Cât te costă să ți se facă dreptate, după ce ți-ai luat-o pe cocoașă! ??? Halal titlu. Totusi e bine si asa, putea sa fie cu: ti-ai luat-o peste botic, peste nasuc, ti-a pus dintii la bordura, etc. Asa mai de cartier, mai golaneste. Pacat ca ai stricat articolul , cu titlul. Ai grija acum, sa nu ti-o iei tu pe cocoasa, de la vreun sef, ma intelegi ce zic ?

admirator
23 aprilie 2014
mi se pare ca traim

intr-un balamuc. Adica cel (cea) agresat/a trebuie sa plateasca pentru a i se face dreptate? Voi realizati enormitatea celor scrise? Si a realitatii? Pe de alta parte, faptul ca agresiunile conjugale se mentin la cote neschimbate (0,01% sau mai putin), arata ca nu avem un fenomen grav la scara nationala. Dar este de intrebat de ce se pastreaza aceste cote, daca se iau tot felul de masuri, tot felul de legi, tot felul de actori si actrite acuza agresiunea conjugala? Nu cumva toate aceste masuri sunt gresite si in alta parte trebuie canalizat efortul prevenirii? Mai meditati si dvs...

Invata Engleza
23 aprilie 2014
INVATA ENGLEZA

Acum poti invata Limba Engleza printr-o metoda unica in Romania testata pe zeci de mii de oameni.Iata cum poti invata Limba Engleza in 21 de zile.Afli mai multe detalii pe site-ul: www.invetiengleza.ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0411 secunde