POVESTIRI ÎNFIORĂTOARE DIN INFERN / "Am lăsat bogății, ca să murim de foame în Constanța!"

4914
15

Articole de la același autor

Războiul i-a alungat din Siria, țara unde și-au clădit viața, iar acum sunt nevoiți să trăiască de pe o zi pe alta, în Constanța. Șapte suflete sunt înghesuite într-o garsonieră și trăiesc din mila prietenilor și rudelor mamei, care este româncă. Au bătut la nenumărate uși, în căutarea unui loc de muncă, atât bărbatul cât și soția lui, dar fără succes… 


Au fugit din Siria, în prezent devastată de război, pentru a-și salva copiii de la o moarte sigură. România a fost alegerea firească: au rude aici, căci mama, Mirela Kalil, în vârstă de 42 de ani, are neamuri aici. Și-a cunoscut soțul, pe Ahmet, în Constanța: ea era elevă, avea 16 ani, iar el, cu șase ani mai mare, lucra în port. Au stat câțiva ani în țară, după care au plecat în Siria. De atunci au trecut 20 de ani și nu au venit niciodată în vizită. 
Și-au clădit viața în Orientul Mijlociu, o viață frumoasă, cu copii mulți, cu o casă încăpătoare, alături de familia soțului. Au tot sperat că războiul va înceta, dar, în cele din urmă, au fost nevoiți să fugă. Așa că, s-au întors în Constanța, dar aici s-au lovit de alte greutăți: refuzul societății civile de a-i accepta, de a-i integra, de a găsi o soluție și pentru ei. Iar drama pe care o trăiesc cei șapte membri ai familiei mixte româno-siriene este, de fapt, drama majorității refugiaților care se întorc în România în căutarea unui loc mai bun să-și crească copiii. 


"Aici este bine că este pace, dar nu e de trăit!" 
"Aici este bine pentru că este pace, dar nu este un loc pentru trăit. Dacă se termină războiul, mă întorc înapoi. Dacă era pentru mine, nici nu mă întorceam! Dar sunt copiii, nu mai puteam să stăm în Siria. Acum, de exemplu, pe fiul meu cel mare, în vârstă de 18 ani, îl caută autoritățile din Siria pentru a-l lua în armată. Știți ce înseamnă asta? Îl luau în armată și-l puneau să-și omoare familia: bunicii, mătușile, părinții. Multe atrocități am văzut acolo, soldați cum despicau burta femeilor însărcinate pentru a le omorî bebelușii!", își amintește Mirela Kalil. 
Dar, până să izbucnească războiul, au avut o viață frumoasă. "Soțul meu este șofer de buldo-excavator, aveam casă mare, mama soțului meu are pământ mult, cu legume, plantație de măslini", a adăugat femeia. 
Și au fost binecuvântați și cu cinci copii: două fete, de 20 și respectiv 12 ani și trei băieți, de 18, 14 și respectiv 5 ani. 


Soțul și copiii au fugit din Siria, prin Turcia 
La sfârșitul lui 2012, au luat decizia să fugă în România. Mirela, pentru că este româncă, a fost trimisă prin intermediul Ambasadei României din Siria. Restul familiei a fugit, pe căi ilegale, spre Turcia. Nu aveau bani pentru a plăti avionul până în țara noastră, așa că au dat 300 de dolari unei călăuze, care i-a dus până în Turcia, iar de acolo au venit fără probleme în România.
 
Trăiesc din mila rudelor și prietenilor 
De atunci, a început un alt calvar: cum să-și ducă viața de pe o zi pe alta și să aibă ce să le pună copiilor pe masă! 
"Soțul meu nu a găsit nimic de lucru. Am zis că muncim amândoi, ne ajutăm, dar nu am găsit. Nu avem niciun venit, trăim din ce mai primim de la prieteni, de la oameni de bine sau de la rude. Dar și aceștia, cât să ne ofere? În Siria dădeam altora, mai sărmani decât noi, iar aici… Am lăsat bogății, ca să murim de foame în Constanța!", ne-a mai mărturisit Mirela Kalil. 


Niciun copil nu merge la școală 
Dificultăți au întâmpinat și când au vrut să-și înscrie copiii la școală. "Am fost la o școală, de acolo, din cartierul unde stăm, pentru a-i înscrie. Mi s-a spus că trebuie să dea niște examene, în limba română. Păi, ei nu știu să scrie în limba română! Le-am spus să-i înscrie în clasa I, să-i învețe, dar nu s-a putut. Nu mi-a spus nimeni să merg la Inspectoratul Școlar sau poate în altă parte, atât mi s-a spus, că nu se poate fără examen în limba română. Și apoi, și să mă plimb între instituții îmi trebuie bani, de unde să iau?", și-a spus oful femeia. 
Persoanele care-i pot ajuta, în vreun fel, pe membrii familiei Kalil pot lua legătura, în acest sens, cu reprezentanții Centrului pentru Resurse Civice Constanța, organizație non-guvernamentală ce încearcă să le dea o mână de ajutor refugiaților. 


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
km
28 februarie 2014
bani

Pai daca au lasat bogatii , cum de nu au avut bani de avion ?

radu
28 februarie 2014
bogatia lu` peste

iti inrola baiatul in armata sa scape tara de gunoaiele islamiste care va taie capetele ca la gaini, impunand rahatul ala de Sharia, si nu ca sa despice femeile insarcinate asa cum ti-a spalat creierul imamul tau.

noni
28 februarie 2014
deci:

Cand ii era doamnei bine, Constanta parea din lumea a treia, ca doar 20 de ani nu a mai dat pe aici. Paream din Congo, caci ea o ducea bine la sirieni, papa masline si se gandea cu scarba la trecut. Baticul de pe cap ma duce si cu gandul ca s-a lepadat si de crestinism, iar D-zeu, nu bate cu parul. Acum inteleg ca paradisul ei s-a destramat si mai mult de nevoie si resemnata s-a intors in Congo, Constanta ma scuzati, unde a constatat ca toti ceilalti si-au vazut de viata si saracia lor si acum nu o mai baga nimeni in seama. Acum cere ajutor celor pa care i-a desconsiderat 20 de ani, dar in tot acest timp, a ajutat si ea pe cineva din cei carora le cere ajutorul ? Sa ne intelegem. NOI, prostimea, cei lasati in urma, sa luptam cu sistemul, sa muncim in aceasta societate degradata, incercam s ane ajutam pe noi si familiile noastre sa supravietuim. Ca sa raman in continuare oaia neagra, ii recomand sa sa duca la biserica, sa-I ceara iertare lui Dumnezeu si sa nu mai spuna ce traieste o tragedie cu sederea aici si abia asteapta sa se intoarca. Aici are familia in siguranta, traiesc, au ce manca unde sta si traiesc ca restul congolezilor, constantenilor, ma scuzati din nou. Astept voturile de blam, macar spun direct in fata realitatea. Astept senin injuraturile.

Angela
28 februarie 2014
Alternativa

Simplu: sa se mute la sat, unde ar putea avea curte si sa lucreze pamantul. Sunt 4 adulti care pot munci (parintii si cei 2 copii mai mari). Conflictul in Siria poate sa dureze ani de zile de acum inainte. Posibil sa doreasca sa se intoarca, dar atunci cand va fi liniste si o vor face, nu se intreaba si la ce se vor mai intoarce? Copii daca invata bine vor putea avea un viitor frumos si aici.

gogu
28 februarie 2014
...

mai sunt si altii in situatia ta mare dna din strainatate...o sa te obisnuiesti alaturi de noi

Angela
28 februarie 2014
Votati

Votati oameni de valoare ai constantei: http://www.oamenidevaloare.ro/ In sectiunea politica, rezultatul este ... no comment.

n.v.t.
28 februarie 2014
n.v.t.

Indiferent de motivele existente ce au determinat reintoarcerea aceste familii in Romania, un lucru este cert: birocratia din Romania a ajuns la culmea ridicolului, sa nu poti beneficia de educatie doar din simplu motiv ca nu esti vorbitor de limba romana?!? dar in mod sigur se incaseaza bani grei pentru programul de integrare a emigrantilor in Romania

antimaidanezi
28 februarie 2014
primaria cta si ecarisajul

De ce mai sunt caini pe strada ,de ce mai sunt caini pe langa scoli,gradinite, de ce mai sunt caini in cimitire ,de ce mai sunt caini pe langa spitale ,de ce mai sunt caini pe langa piete , DE CE DE CE DE CE ??????????????????????

Liviu
28 februarie 2014
Sunt multe neconcordante

Din spusele acestei femei am inteles ca au lasat in Siria multe bogatii,venind in tara pentru siguranta vietii familiei. M-a surprins,pe langa multe altele,ca si-a cunoscut viitorul sot sirian in portul Constanta unde el lucra. Ce cauta acesta in Romania acelor ani,la sfarsit de comunism si la inceputul capitalismului "salbatic" daca avea acasa,in Siria,la parinti tot ce era nevoie pentru un trai foarte bun? In plus,vorbeste crestinul din mine,de ce a trecut la islam asa cum rezulta ca are capul acoperit,vorba unuia de ce umbla cu presu'in cap?

Mihai.B.
28 februarie 2014
LA 16 ANI....

Daca la 16 ani si-o punea cu un arab din port , inseamna ca este coarda de arabi... Deca nu a facut centura si pe acolo ? Sirieni ,lybienii , si toate mizeriile (sand niggers) si-au tras nenorocitele de pe la noi (câteodata pentru o pereche de ciorapi sau un ruj/oja) ...Rusine

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.097 secunde