Cât va costa și cum se va plăti taxa de autostradă

1055
2
Cât va costa și cum se va plăti taxa de autostradă - autostrada60-1368452395.jpg
Drumul spre și dinspre mare va fi mai scump, iar asta din cauza taxei de autostradă. În acest caz, bariera clasică, considerată expirată, va fi înlocuită cu camere de supraveghere și, bineînțeles, cu telefonul mobil. Noua taxă de autostradă va costa în jur de trei euro pe suta de kilometri.

Folosit deja la plata de facturi, roviniete sau bilete de cinematograf, telefonul mobil poate fi soluția câștigătoare și la taxa de autostradă. Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții, Dan Șova, spune că a înaintat mai multe variante de plată a taxei de autostradă, urmând a fi aleasă cea mai potrivită. Pentru taxarea mașinilor care circulă pe autostrăzi există mai multe posibilități, precum varianta electronică cu telefonul mobil, printr-un cod de bare amplasat pe geam sau prin achiziția unei viniete.

"O să fie și taxă electronică, cu telefonul mobil, o să fie și cu un cod de bare pe geam, cine circulă mai mult, eventual, o să fie și cu posibilitatea să-ți cumperi vinietă de la benzinărie și să ți-o pui în geam, o să fie mai multe mecanisme", a afirmat ministrul delegat.

Ți se iau bani din cont când te "prinde" camera

Șoferii care vor alege să folosească un cod de bare afișat în parbriz vor fi taxați în momentul în care camera video de pe autostradă îi vede și dă comandă pentru a se retrage contravaloarea taxei din contul conducătorilor auto. Cu alte cuvinte, să nu te miri dacă te trezești că nu mai ai bani în cont.

"Când treci, camera de luat vederi îți ia codul de bare și îți ia banii din cont automat", a adăugat ministrul.

Autoritățile nu au în plan introducerea sistemului cu bariere pentru că s-ar crea aglomerație, iar sistemul nu este agreat nici de firmele interesate de construirea de autostrăzi.

Trei euro pe suta de kilometri

Fiecare șofer va plăti în jur de trei euro pentru fiecare sută de kilometri de mers pe autostradă. Noua taxă va fi introdusă peste doi ani. Cei mai mulți bani vor fi percepuți de la șoferii care conduc mașini mari, cum ar fi TIR-urile și alte autovehicule cu care se face transport de mărfuri.

"Cele mai multe taxe, pe toate autostrăzile din lumea asta, și la noi va fi la fel, se colectează de la mașinile comerciale, adică de la tiruri, camioane și microbuze. Niciodată nu faci un model financiar la o autostradă pe autoturisme, pentru că ele plătesc taxe mici. Pe autostrada Soarelui, de exemplu, intră cetățeanul român de trei ori pe an, vara când se duce la mare. Ea se poate sprijini numai pe transportul de marfă ca încasare continuă și așa va fi peste tot. Craiova - Pitești de exemplu e pe zona industrială, este clar, se face tocmai ca să poată ajunge toată industria din sudul țării în port la Constanța, deci va avea trafic. Faci modelul financiar pe taxe, și spui «Noi evaluăm că se va încasa atât» și se face un model de risc apoi. Vine banca și spune «Bun, dar s-ar putea să nu încasezi atât și luăm risc 40%. Cine-l acoperă?» Păi îl acoperă statul prin plata de disponibilitate. Dacă respectivul care administrează ia mai mult decât este prevăzut - și el trebuie să ia o sumă fixă, nu poate lua mai mult - diferența o dă statului", a adăugat Dan Șova. 

Comentează știrea

bula
20 mai 2013
AUTOSTRAZI IN ROMANIA ?

CUM, CHIAR SUNT AUTOSTRAZI IN ROMANIA ? SA FI SERIOSI !

christian louboutin shoes price
28 februarie 2014
christian louboutin shoes price

christian louboutin marpop wedges Stiri Eveniment : Cât va costa și cum se va plăti taxa de autostradă | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online christian louboutin shoes price http://emaillist.beauty-fitnessegypt.com/images/christian-louboutin-shoes-sale.asp

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3638 secunde