Ce spune un fost deținut politic din Constanța despre torționarul Ion Ficior

243
1
Ce spune un fost deținut politic din Constanța despre torționarul Ion Ficior - paulandreescu1ab-1379510825.jpg

Articole de la același autor

Constănțeanul Paul Andreescu, fost deținut politic, a fost încarcerat la Periprava în perioada 6 decembrie 1959 - 20 aprilie 1960, când comandant al lagărului era col (r) Ion Ficior, acuzat astăzi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc de genocid. 

Redăm, în rândurile următoare, ce a declarat fostul deținut politic, pentru reporterii "Cuget Liber", cu privire la acea perioadă.

"Toate unitățile erau lagăre de exterminare, dar Periprava avea o particularitate: se recolta stuf, în timpul iernii, iar cazarea era pe bacuri, în calele metalice. Nu aveam nicio sursă de încălzire, doar o sobă în care băgam stuf, dacă ni se permitea. Accesul se făcea prin chepingul deschis, era frig, gheață, nu aveam condiții să ne spălăm; în toată perioada în care ne-am aflat pe bac nimeni nu s-a putut spăla decât pe față și pe mâini. Am stat pe bac de pe 6 decembrie 1959 până pe 19 martie 1960, iar munca era îngrozitoare. Canalele Dunării erau înghețate, iar noi trebuia să tăiem stuful, intram cu picioarele în apa înghețată, hainele ne eram pline de promoroacă. Cine nu-și făcea norma primea 25 de lovituri cu lanțul. Din cauza foamei, frigului, muncii extenuante, decesele au început după aproximativ o lună. Cadavrele se adunau pe punte, iar la o perioadă venea o sanie, pe canal, și îi lua. Nu știu unde îi ducea.

Pe 19 martie 1960 am fost duși la Periprava Grind, unde se muncea la strângerea cocenilor de porumb de pe câmp. Eu eram epuizat și printr-o stratagemă, am reușit să nu plec la muncă, eram singurul din tot lagărul. Pe Ficioru nu-l țin minte cum arăta; de altfel, toți, de la comandant la gardian erau o haită de criminali, se întărâtau unul pe celălalt să fie cât mai brutali", ne-a declarat fostul deținut politic Paul Andreescu.

De altfel, despre Ion Ficioru, în documentele IICCMER, se menționează:

"Despre Ficior Ion, fostul deținut Iosif Corpaș, condamnat în 1956 la 4 ani și 6 luni închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, își amintește bătăile încasate de deținuții care, din cauza foametei de la Periprava, mâncau din porumbul pe care trebuiau să-l recolteze: "A intervenit căpitanul Fecioru. Pe cei prinși (că mâncau câțiva știuleți de porumb) i-a luat chiar el în primire, cu câțiva gardieni speciali, anonimi, aplicând un stil de bătaie după o metodă de-a lui. Iată cum: în colonie, în fața unei barăci, a înșirat pe cei care urmau să fie pedepsiți. Deținuților li se acopereau ochii cu niște ochelari orbi, având drept lentile două cercuri de tablă neagră, cum se proceda la Securitate, ca să nu se vadă aceia care judecă și bat. Așa orb, deținutul era introdus în baracă, în fața unui tribunal improvizat. În interiorul barăcii, era o instanță în toată regula, a cărei șefie principală o deținea căpitanul Ficioru, pentru că el era mereu în fruntea unor astfel de acțiuni. Toți ceilalți membri nu erau decât niște subalterni, cu ranguri de subofițeri (...) Au fost bătuți așa vreo 30 - 40 de

deținuți. După ce s-a terminat această bravură îndeplinită de căpitanul Ficioru, l-am văzut și eu pe căpitan cum a ieșit de obosit, transpirat, din baraca în care a înființat instanța".

Fostul deținut politic Paul Andreescu este de părere că nu la scoaterea în față a torționarilor aflați în fruntea lagărelor trebuie să se limiteze condamnarea crimelor sistemului comunist. "Nu condamnarea lor mă interesează, ci publicarea listelor cu cei care erau atunci miniștri și membri ai Comitetului Central. Nu Vișinescu sau Ficior erau cei din vârf", a subliniat Andreescu. 

Comentează știrea

nelu
18 septembrie 2013
bine

Asta merita si infractorii. Din ziua de. Azi. Nu sala de. Forta si tv

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5066 secunde