GENOCID / Torționarul Ion Ficior a fost a comandantul Lagărului Poarta Albă

186
GENOCID / Torționarul Ion Ficior a fost a comandantul Lagărului Poarta Albă - canalsarmaghimpata002-1379509196.jpg

Articole de la același autor

Numele unui alt torționar a fost făcut public astăzi. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casație și Justiție începerea urmării penale împotriva colonelului (r) Ion Iosif Ficior, acum în vârstă de 85 de ani, pentru genocid. începerea urmăririi penale a lui Ion Ficior. Acesta este acuzat de genocid, precum Alexandru Vișinescu. 

Reprezentanții institutului spun că Ficior a fost de profesie electrician, a absolvit Școala Profesională de ucenici Târnăveni (1942 - 1946), pentru ca după 20 de ani să urmeze liceul în Tulcea și Constanța, în perioada 1961 - 1966.

Studiile militare le-a terminat în 1951, când a fost repartizat în funcția de anchetator din Cadrul DGPCUM, ulterior fiind numit șef al Secției Anchete. În perioada 1953 - 1955 a fost comandant al Lagărului Poarta Albă, ulterior ocupând aceeași funcție la Suceava și Borzești, pentru ca în 1958 să ajungă comandant la Periprava.

De altfel, pentru cele 103 decese din timpul în care a fost comandant la Periprava institutul consideră că Ion Ficior "se face vinovat din punct de vedere penal".

"Conform documentelor care atestă decesul deținuților (acte de moarte, fișe matricole penale, procese-verbale de constatare a decesului, adeverințe de înhumare, note telefonice), identificate de către experții IICCMER în arhiva primăriei C.A. Rosetti, localitate în perimetrul căreia se află astăzi fosta colonie de muncă, precum și în Arhiva Penitenciarului Tulcea și în cea a Administrației Naționale a Penitenciarelor, în intervalul 01.08.1958 - 1.11.1963, în care la conducerea coloniei s-a aflat col. (r) Ioan Ficior, la Periprava au fost înregistrate 103 cazuri de deces în rândul colectivității încarcerate pe motive politice. Cu titlu de exemplu, menționăm că în doar cinci luni, respectiv 29 decembrie 1959 - 11 iunie 1960, în perioada în care Ficior îndeplinea funcția de locțiitor al comandantului pentru pază și regim, adică persoana responsabilă cu "reeducarea" deținuților, la Periprava s-au înregistrat 46 de decese, adică aproximativ 1 deces la fiecare 3 zile.

Precizăm că din cele 103 cazuri deces în rândul deținuților politici, anul cu cele mai multe decese a fost 1960 (53 de decese), iar pe grupe de vârstă cele mai multe decese (în număr de 54) au fost înregistrate pentru grupa 50-59 de ani. Din totalul deceselor înregistrate, cel mai tânăr decedat avea 19 ani, iar cel mai în vârstă 71 de ani.

Pornind de la dovezile administrate în cauză, institutul conchide faptul că, în perioada 1958-1963, Ion Ficior se face vinovat din punct de vedere penal în mod direct de decesul a cel puțin 103 deținuți politici identificați până în prezent, urmare a regimului dur de detenție care a presupus: înfometarea, violențele fizice, presiunile psihice, privarea de asistență medicală, condițiile mizere din barăci, condițiile dure de muncă, sancțiunile disciplinare aplicate discreționar și excesiv în raport cu gravitatea abaterilor etc", se arată în comunicatul IICCMER.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7075 secunde