"Ce te privește pe tine ce fac, știu să înot!" Zeci de turiști au murit înecați vara aceasta pe litoral

771
4
De la începutul sezonului estival, zeci de turiști aproape că și-au pierdut viața, în Marea Neagră, fiind salvați în ultimul moment. Din păcate, pentru 15 turiști nu s-a mai putut face nimic. Pericolul nu a trecut, din contră! Salvamarii atrag atenția că experiența anilor trecuți le-a dovedit că în luna august marea este cel mai imprevizibilă.

Valurile imense, curenții puternici și inconștiența turiștilor, mai interesați de distracție decât de siguranță - o combinație periculoasă, care a dus la pierderea a zeci de vieți. Din nefericire, însă, dacă pentru primele două aspecte pot lua măsuri, salvamarii atrag atenția că nu pot face prea multe referitor la atitudinea turiștilor, care le ignoră complet recomandările.

Astfel, pe tot litoralul sunt arborate steaguri care indică dacă este sigură sau nu scăldarea și au fost montate panouri cu atenționări, în limbile română, engleză și franceză.

"Am constatat, însă, că, din nefericire, nici nu se uită la acestea. Ba chiar le distrug. Panourile cu «Înotul interzis» le distrug, le arun-că în apă", a declarat pentru "Cuget Liber", Vasile Drăgan, șeful salva-marilor din zona Mangalia - Olimp.

Mai mult, sunt numeroase ocaziile când salvamarii sunt apostrofați de turiștii cărora le atrag atenția că s-au avântat prea mult în larg.

"Sunt mulți turiști care-și pun viața în pericol. Sunt părinți inconștienți care intră în apă, pe cod roșu, cu copiii în brațe. Noi încercăm să-i atenționăm, să-i educăm, și le punem la dispoziție toate informațiile de care au nevoie. Dar salvamarilor li se răspunde cu replici de genul «Lasă-mă în pace, e viața mea!», «Am venit să mă distrez, plătesc o grămadă de bani, fac de vreau!», «Ce te privește pe tine ce fac eu, știu să înot!». Sunt oameni care nu înțeleg că nu rezolvă nimic cu o astfel de atitudine. Nu trebuie să generalizăm, însă, sunt și oameni de bine care ne oferă sprijinul", a adăugat Vasile Drăgan.

Se anunță o lună plină pentru salvamari

Până în prezent, 15 turiști și-au pierdut viața în apele Mării Negre. Alți zeci de turiști au fost salvați în ultimul moment.

"Luni, 18 august, a fost o zi cum nu am mai întâlnit în toată experiența noastră, de când ne ocupăm de această zonă. Am avut 20 de salvări într-o singură zi", ne-a mărturisit șeful salvamarilor din zona Mangalia, Vasile Drăgan. Din păcate, trei turiști și-au pierdut viața, unul la Neptun - al cărui cadavru este căutat în continuare -, la 2 Mai și la Tuzla.

Perioada următoare se anunță la fel de plină de riscuri, anunță salvamarii. Și, tocmai de aceea, trebuie să se țină cont de avertismentele montate pe plajă.

"Experiența anilor trecuți ne-a învățat că în luna august, după Sfânta Marie, marea este atipică. Este o perioadă caracterizată prin modificări bruște ale vitezei vântului, a condițiilor meteorologice, a stării mării. Așa că nu ne așteptăm la o perioadă liniștită", a atras atenția Vasile Drăgan.

Salvat de la înec

Ieri, un turist de 66 de ani, din Târgu Jiu, a fost salvat de salvamari, după ce i s-a făcut rău în stațiunea Mamaia, la puțin timp după ce a intrat în apă. Bărbatul a fost resuscitat de echipajul SMURD și transportat la Spitalul Județean Constanța, unde a rămas internat pe Secția de Terapie Intensivă.

Semnificația steagurilor arborate pe plajă:

l steag roșu cu galben - scăldatul este permis, salvamarul este prezent.

l steag galben - scăldat permis doar înotătorilor experimentați, mare agitată.

l steag roșu - scăldatul interzis, valuri periculoase.

De asemenea, salvamarii le atrag atenția turiștilor să țină cont și de amplasarea balizelor. Acestea sunt amplasate unde adâncimea are până într-un metru și jumătate, pentru adulți, și până în 70 de centimetri, pentru copii. 

Comentează știrea

SEVER
20 august 2014
NOUA LIMBA ROMANA

EXPRESIA "APROAPE CA SI-AU PIERDUT VIATA" IN GURA UNUI ASA ZIS REPORTER MA FACE SA RESPECT SEMI-ANALFABETII . SI-A PIERDUT VIATA, SAU ERA LA UN PAS DE ASI PIERDE VIATA ESTE PARCA MAI ROMANESTE......CINE DRACU A FOST PROFUL TAU DE LIMBA ROMANA...? APOI "ZECI DE TURISTI AU MURIT INECATI" ALTA EXPRESIE IMBECILA, VAZAND CA ERAU 15. ZECI SE FOLOSESTE DE LA 20 IN SUS ROMANULE DE DOI LEI. ASTA ESTE CA ZICALA: CEI 4 EVANGHELISTI ERAU 3, LUCA SI MATEI.

admirator
20 august 2014
cati au murit

in anii anteriori? faceti analiza pentru diferente si vedeti cine e de vina! nu mai dati vina pe morti! de altfel, cine e prost si cade mesa la reclama dobitoceasca, sa pateasca la fel ca astia 15! (Dar de ce bagati in fata Litoralul si nu Mamaia? Si la soare cati au murit?)

Scylla
20 august 2014
AVERISMENT

Pentru cei care citesc articolul si spera sa afle ceva in plus: sa inoti bine inseamna sa stii si cand sa intri in apa sa inoti si pana unde sa inoti. Asta este o deprindere care nu prea se transfera de la apa marii de la un loc la altul, de la un golf la altul de la o mare alta si nu se capata in trei zile de weekend. Stegulete sunt bune dar nu suficiente. Iar procentul celor care intra sa inoate fara sa stie pana unde este sanatos sa o faca este cam acelasi, cei care au vazut prima data marea sunt incurajati la de "expertii" turismului si distractiei fara limite in cu totul alta directie decat cea a cumpatarii. In plus atmosfera creata pe plajile romanesti ale Marii Negre este una degradanta, de indobitocire cu patuturi aliniate, manele la max, poteci de lemn, bautura cat cuprinde, scutere care sa iti ia capul in viteza, cam ce ii place tembelului ca sa lase toti banii repede si sa plece sa faca loc altuia sa plece si el cu buzunarele golite sau in cazul cel mai rau, in sicriu dupa ce s-a inecat. Ca sa invete omul sa fie responsabil cu viata lui ar fi foarte potrivit sa primeasca de cum intra pe plaja toate averistmentele posibile, sa ii intre bine in cap ca nu pozele saltimbancului primar suit pe care alegorice il vor salva de la inec. Ce-ar fi ca in fiecare an sa fie dati fluturasi care sa averizeze cate persoane s-au inecat in anul anterior? Poate ar fi si ceva ma libere plajele care sunt an de an un loc din e in ce mai imposibil. Responsabilitatea inecurilor apartine moral si celor care vor sa castige din ce in ce mai mult, indiferent de metoda.

profu
20 august 2014
gramatica de lemn

Citez 'le-a dovedit că în luna august marea este cel mai imprevizibilă' - rog redactorul (daca poate fi numit asa) sa corecteze gresala de clasa a IV-a pentru ca ne insulti. Daca nu stii sa scrii romaneste apuca-te de alta meserie. Si nu e singura greseala. Meriti o flegma pentru 'efortul' depus la scrierea acestui articol

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 August 2014
Stire din Eveniment : Turist înecat în mare, la Mamaia
Pagina a fost generata in 0.5868 secunde