CEDO a condamnat România la plata a 60.000 de euro în cazul unui suspect de furt, care a murit în arest

856
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis condamnarea României la 60.000 de euro, în cazul unui bărbat, Gabriel Carabulea, suspectat de furt, care a murit, în 1996, după ce fusese bătut în arest.
CEDO a decis condamnarea statului român la 3.030 de euro daune materiale și 10.000 de euro daune morale, fratelui victimei, Viorel Carabulea, care a intentat acțiune, dar și 35.000 de euro fiicei lui Gabriel, bani care vor fi ținuți într-un cont până la majoratul acesteia și alți 15.000 de euro cheltuieli de judecată.
Gabriel Carabulea a murit la 27 de ani după ce fusese torturat în arestul poliției și nu ca urmare a unui atac cerebral, așa cum au susținut autoritățile române, potrivit deciziei Curții.
Bărbatul fusese arestat pe 13 aprilie 1996 sub acuzația de furt. Nu a fost supus unui control medical, dar părea a fi sănătos. Soția sa, care l-a vizitat în aceea zi, a susținut că nu s-a plâns de nimic.
Pe 15 aprilie, a observat însă că mergea mai greu, iar peste o zi a aflat că starea bărbatului era gravă de la asistenta medicală și de la medicul dispensarului și că, drept urmare, fusese transport la un spital al Ministerului de Interne.
Potrivit registrelor medicale, Carabulea era în șoc, vomita sânge și era în dureri severe încă de la internare. A fost internat în Spitalul Penitenciar Jilava și apoi, transferat la Spitalul Fundeni. El a rămas internat sub pază până la moartea sa, pe 3 mai 1996.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3861 secunde