În 2009

Cele mai multe incendii în județul Constanța au fost provocate de țigări

293
Cele mai multe incendii în județul Constanța au fost provocate de țigări - 493e4d085871150617f68c8c04b6b877.jpg
Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" a avut în față un an foarte greu, marcat atât de scandaluri interne, de criza financiară, dar și de foarte multe intervenții de salvare a vieții omenești.
Din analiza situațiilor de urgență gestionate, reiese că pompierii constănțeni s-au confruntat cu mai toate categoriile de fenomene naturale și accidente, mai puțin avalanșe și incidente nucleare, activitatea lor concretizându-se în 5.601 inter-venții, ceea ce înseamnă o medie de aproape 17 evenimente pe zi. Foarte mult, dacă ținem seama că numărul intervențiilor realizate în 2009 este cu 180% mai mare decât cel de anul trecut. "Diferența foarte mare a fost dată de solicitările de prim-ajutor medical de urgență, 2009 fiind primul an de activitate al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Constanța. Numeric, misiunile SMURD au însumat 4.415 de solicitări de asistență medicală de urgență și descarcerare", a declarat colonelul Traian Oprea, împuternicit la șefia ISU "Dobrogea".
În afară de acțiunile echipajelor SMURD, pompierii constănțeni au mai intervenit pentru stingerea a 496 incendii, stingerea a 258 de arderi necontrolate, în 5 cazuri de asistență medicală și 4 de descarcerare (efectuate de echipajele de stingere). De asemenea, au acordat asistență pentru 105 persoane, au acționat în 11 situații pentru protecția mediului și au salvat 31 de animale.

132 de oameni salvați de pompieri
Pe durata acestor misiuni au fost salvate 114 persoane adulte și 18 copii, dar și bunuri în valoare de peste 15 milioane de lei. Din păcate, au existat și foarte multe victime, 37 de morți și 28 de răniți. Cele mai multe pagube, în valoare de aproape 2,5 milioane de lei, au fost provocate de incendii. Un lucru foarte interesant și care ar trebui să dea de gândit multora este că principalul factor care a generat incendii în județul Constanța a fost fumatul. Din cauza țigărilor, s-au produs 277 de incendii. Îngrijorător este și faptul că a crescut alarmant numărul acțiunilor intenționate de incendiere, anul acesta fiind înregistrate 110 astfel de cazuri.
În ceea ce privește activitatea SMURD Constanța, cele mai frecvente solicitări au vizat acordarea de asistență medicală persoanelor căzute, fie de la același nivel sau de la înălțime, - 820 cazuri, persoanelor aflate în stare de inconștiență – 755 cazuri, iar 690 situații s-a intervenit în accidente rutiere.
Pe parcursul anului 2009, echipa pirotehnică a ISU Dobrogea a executat 65 de misiuni de asanare a terenurilor de muniție rămasă neexplodată, două ședințe de distrugere a muniției asanate și 32 de activități de instruire a operatorilor de deșeuri metalice reciclabile.
Astfel, au fost găsite și distruse 143 de proiectile de calibre diferite, 90 de aruncătoare și 21 de grenade de mână defensive și ofensive.

Misiuni speciale și amenzi
De asemenea, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență au executat, anul acesta, peste 200 de misiuni speciale. Cea mai grea și complexă acțiune a fost desfășurată la începutul lunii mai, când, împreună cu specialiștii Marinei Române, au căutat, identificat și distrus două mine marine din Al Doilea Război Mondial, eșuate în stațiunea Mamaia, la mai puțin de 20 metri de linia apei. Totodată, ISU Dobrogea a asigurat paza, cu ocazia alegerilor euro-parlamentare și prezidențiale, a peste 100 secții de votare, fiind dislocate în acest sens, 500 de cadre.
Pe lângă activitatea de intervenții, pompierii constănțeni au efectuat o serie de controale de fond la operatorii economici. Astfel, în cadrul celor 1.500 de verificări tehnice de prevenire a incendiilor au fost depistate circa 5.000 de deficiențe, fiind aplicate 200 de amenzi, în valoare de 424.000 lei, și 800 avertismente.

Tehnica lipsește cu desăvârșire
La capitolul nerealizări, conduce-rea ISU Dobrogea susține că problema cea mai mare a instituției o reprezintă slaba dotare cu tehnică și utilaje de intervenție, înzestrarea actuală acoperind doar 60% din necesar. Însă, nici mașinile care se află în curtea Inspectoratului nu sunt tocmai noi. Numai 26% dintre autospecialele de stins incendii au mai puțin de 5 ani vechime, 70% au peste 10 ani vechime și 3,5% au între 5 și 10 ani vechime. "Jumătate din existentul de mijloace auto-moto au durata normată de exploatare depășită, prezentând o stare de uzură fizică și morală avansată. Cu toate acestea, în 2009, Inspectoratul a primit bani de buget pentru achiziția de piese și materiale de întreținere a tehnicii de luptă ce acoperă doar un sfert din necesarul real", a concluzionat colonelul Traian Oprea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6376 secunde