Cu gripa aviară la câțiva kilometri distanță

Comuna din Constanța unde au murit toate păsările. Primarul și DSV se împiedică de hârtii pentru a nu interveni

11367
6
Comuna din Constanța unde au murit toate păsările. Primarul și DSV se împiedică de hârtii pentru a nu interveni - fondcomunadinconstanta-1482762082.jpg
Situație incredibilă într-o localitate constățeană, acolo unde aproape toate păsările au murit. Locuitorii comunei Vulturu au început să-și taie în această perioadă și ultimele păsări, în speranța că vor apuca să mai salveze ceva. Din păcate, după ce au tăiat păsările, oamenii au văzut că acestea au început să se învinețească imediat, semn că erau afectate de boală. 


Primarul spune că știe despre problema oamenilor, întrucât așa se întâmplă an de an, dar că acum problema este mai acută. Totuși, edilul nu a notificat Direcția Sanitar Veterinară în acest sens. 


"Respiră foarte greu și se învinețesc"
Încă din această vară, oamenii din comuna constănțeană Vulturu au sesizat că păsările pe care le creșteau în curte au început să se îmbolnăvească. Deși în mod normal ar fi trebuit să ceară ajutorul veterinarului, oamenii au preferat să cumpere și să administreze singuri tratamentele, iar efectele negative nu au întârziat să apară. 


"De prin luna iunie sau iulie au început să moară păsările. Tot satul este afectat, a rămas fără găini, iar noi suntem ultima familie unde păsările au început să moară pe capete. Le-am dat medi-camente, dar parcă au început să moară mai repede. Unii vecini au încercat să trateze cu gălbenuș de ou, gândindu-se că în gălbenuș se găsesc anticorpi pentru găini și astfel vor rezolva pro-blema, dar nu au reușit să salveze pă-sările. Se presupune că este un virus, ele respiră foarte greu și se învinețesc", a povestit o femeie din comuna Vulturu. 


"Problema este mai gravă față de anii precedenți"
Deși recunoaște că problema este mai serioasă în raport cu anii trecuți, primarul comunei Vulturu spune că măsurile pot fi luate de către Direcția Sanitar Veterinară, care însă nu a fost notificată de către administrația locală în acest sens. 


"Suntem informați cu privire la această problemă, cu care ne confruntăm în fiecare an. De această dată, problema este mai acută față de anii precedenți. Măsuri în acest sens poate lua DSVSA, pentru că din punctul nostru de vedere, nu că nu ne-ar interesa problema, dar sunt tratamente pe care specialiștii ar trebui să le aplice. Cred că domnul doctor, dacă ar fi fost solicitat, se deplasa pentru a vedea despre ce este vorba. Acum, există și acele metode prin care fiecare consideră că este mai în măsură decât veterinarul și administrează singuri tratamentele", a declarat pentru "Cuget Liber", Eugen Berbec, primarul comunei Vulturu. 


Boala evoluează de la an la an
Potrivit medicului veterinar din localitate, este exclusă o suspiciune asupra gripei aviare, acesta precizând faptul că păsările afectate de boală suferă de micoplasmoză respiratorie aviară. 


"Nu am fost sesizat, dar pe unde am fost și am făcut necropsiile, pot să vă spun că nu este gripă aviară. Este o boală care se tratează foarte greu. Este o micoplasmoză care evoluează an de an și nu doar la Vulturu, ci în tot județul. Există tratament, dar oamenii nu au bani sau nu vor, nu am ce să le fac", ne-a precizat Cătălin Movilă, doctor veterinar. 


Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare spun că nu au fost sesizați de către Primăria Comunei Vulturu, dar că în cazul unor notificări, vor trimite specialiștii în localitate. 


"Nu am primit notificări sau sesizări în acest sens. S-a luat legătura și cu Primăria Vulturu și nu au fost făcute notificări ale Primăriei pentru Direcția Sanitar Veterinară. În momentul în care vor fi făcute sesizări, cu maximă promptitudine acționăm și trimitem specialiștii la fața locului", ne-a declarat Cristina Linte, purtător de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranță Alimentelor Constanța. 


Comentează știrea

Peda Gogu
27 decembrie 2016
DSVSA=CRIMINALI

Holera aviara sau pasteureloza aviara, nu spune nimic" specialiștilor "de doi lei de la DSVSA,sunteți plătiți degeaba, nu ați luat nici o măsură cu toate ca at fost anunțați de epidemie și păsări moarte de la Pantelimon , Runcu și iată ca boala s-a extins până spre Vulturul și alte localități adiacente, ordinarilor !!!!!!

Liviu Chilian
27 decembrie 2016
Ha! Rromarlania așa cum e!

Ce nevoie au sătenii de păsări in curte? Nu văd la tembelizor tot soiu de...ciori. Ciori aviare! Care, n'asa, ii înnebunește cu...diareea verbala improscata prin ciocurile lor de bufnițe. De ce sa fie incantați sătenii văzând găini, curci si gâște'n curte, când e coplesitoare incantarea de a le vedea pe ciorile Andreea Zingarin, Mi'aela Tziganu si una de se făcuse cât batoza, da' a slăbit cu metoda holerei aviare, cre'ca Trandafir, pe nume. Mor păsările! Film de groaza a la Hitchcock. Mor si din vina sătenilor. Resemnați prostește. Mamei mele ii mor păsările in fiecare an. Da' nu cheamă veterinarul. Pen'ca știe ca nu vine. Le da ceva medicamente precum cele date de vecin, dupa ureche. Nu sunt veterinari in Rromarlania. Ci zeci de mii de merdealqaedani ce...constata moartea, moartea, moartea a tot ce e normal, omenește intr'o societate. Constata si apoi...trag pe nas antiumanism, antiromanism. E cool!

David
27 decembrie 2016
A se vedea ...

Berbecii alegatori de acolo , primar -popa-politist -vacar-cioban-gainar si alti gogomani au votat PSD-ul din toti rarunchii si din toti ficatii ... Data viitoare , poate vor folosi si alte organe pentru a face o alegere mai responsabila . Oricum , nici oua nu vor avea de calitate , ca gainile sunt curve ...

specialist
28 decembrie 2016
discutii de la coltul strazii

sunt dinn vulturu, vinovati suntem noi ca atuci cand se vine cu vaccinatul il gonim pe doctor sau tehnician si acum emitem pretentii dar pana aici ar trebui multe de redpectat oricumm gainile in aceasta perioada mor pe capete in final o stire decacao probata la coltul strazii rog acest ziar sa mearga in orice sat si va fi l fel de nu veti merge cred ca este un jocpe care il aceti

Nedelcu
28 decembrie 2016
Dale lu Caragiale

Concret, i-au murit păsările familiei Nedelcu si pentru a ieși si ei in evidentă l-au sunat pe nepotul lor Sorin Hurubei autorul articolului si așa a ieșit la suprafața o realitate.

david
29 decembrie 2016
gainari

vecine esti jalnic

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9407 secunde