Constanța, învinsă în lupta pentru salvarea vieților distruse de droguri. „Noi, familia, încotro o luăm?”

1483

Articole de la același autor

Drogurile distrug vieți. Au de suferit dependentul, familia acestuia, apropiații, dar și comunitatea întreagă. Terapia este singura metodă de a ține în frâu acest flagel. În teorie, toată lumea admite importanța consilierii. În fapt, pare să fie o luptă pierdută: singura unitate din Constanța unde se poate face terapie gratuit nu are sediu, iar în toată țara nu există nici măcar un centru de reabilitare unde dependenții să fie internați fără costuri.





Consumul de droguri este un flagel care se răspândește din ce în ce mai mult în rândul tinerilor. O arată statisticile, o văd și constănțenii pe stradă. A venit vara, litoralul s-a umplut de turiști, printre care și tineri dornici „să se simtă bine”, care-și întrețin senzația de euforie sau de relaxare cu un joint. În 2020, restricțiile impuse de pandemia de coronavirus a făcut să se reducă semnificativ numărul puștanilor căzuți pe băncile din parcuri sau prin fața scărilor de bloc, aproape inconștienți, într-o stare letargică. Restricțiile au fost ridicate, iar consumatorii de droguri, așa numiții „zombies”, s-au întors. Zilele trecute, un cititor al „Cuget Liber” ne semnala: „Locuiesc în zona ICIL și aproape că nu este seară în care să nu întâlnesc tineri consumatori de droguri, aflați într-o stare de speriat. De curând, erau doi tineri în fața blocului meu: unul încerca să intre în scară, iar celălalt era întins pe jos, murdar și inconștient. Probabil cel care încerca să intre în bloc căuta să probeze ușile apartamentelor, să fure câte ceva. Nu ar fi prima dată când îi surprindem în blocul nostru, încercând ușile. Trebuie făcut ceva în cazul lor, ne este teamă pentru siguranța noastră, drogurile le-au luat mințile, cine știe ce sunt în stare să facă!”.

Din păcate, nu se poate spune că teama cititorului nu ar fi justificată. Cel mai recent exemplu este crima comisă în dimineața zilei de 2 iulie, atunci când Denis Mustafa, un tânăr de 29 de ani a intrat în casă peste vecinii lui din Corbu în căutare de bani pentru a-și cumpăra droguri. Era sub influența stupefiantelor, după cum a recunoscut ulterior în fața anchetatorilor, iar în momentul în care nu a găsit decât 250 de lei a reacționat violent: l-a lovit pe capul familiei, un bărbat de 41 de ani, cu aproximativ 17 lovituri de macetă și a violat-o pe fiica cea mare.



Având în vedere consecințele tragice pe care le poate avea consumul de droguri este nevoie de o mai mare atenție acordată acestui segment. De altfel, așa cum precizam într-un articol anterior, respectivul aspect a fost subliniat inclusiv de psihologul criminalist Liviu Chesnoiu, colonel în rezervă, specialist cu o lungă carieră de „deslușit” mințile criminalilor. „Trebuie avută înțelepciunea și răbdarea de a se merge la cauză. Iar dependența de droguri este una dintre cauze, este nevoie de tratament corespunzător, de programe specializate, de intervenție a autorităților”, a afirmat col. (r) Liviu Chesnoiu.

De anul trecut, CPECA nu are sediu

Consumatorii de droguri pot fi întâlniți la orice pas – mai ales acum, în timpul verii! – specialiștii admit necesitatea unei intervenții psihologice pentru tratarea dependenților, dar … de la vorbe la fapte, drumul se împotmolește. Importanța tratării dependenței de droguri o recunoaște toată lumea, când trebuie însă investit în măsuri concrete, nu mai sunt bani.

De luni bune, singura instituție constănțeană unde dependenții de droguri pot primi ajutorul necesar, în mod gratuit, nu are sediu. Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța sunt găzduiți la demisolul Secției 1 Poliție, într-un spațiu în care nu pot primi consumatorii pentru ședințele de terapie. Au ajuns în această situație după ce, în 2020, au fost evacuați de autoritățile locale din clădirea din strada Mimozelor, unde și-au desfășurat activitatea în ultimii 15 ani. Imobilul respectiv a intrat în reabilitare capitală pentru extinderea unei grădinițe.



„Am tot făcut demersuri către toate autoritățile pentru obținerea unui alt spațiu. Inițial, din partea Primăriei Constanța și a RAEDPP-ului ne-au fost propuse niște variante de imobile, pentru desfășurarea activității. Dar imobilele erau într-o stare avansată de degradare, nu îndeplineau niciunul din criteriile necesare pentru desfășurarea activității. Ulterior, am făcut demersuri către Consiliul Județean Constanța pentru găsirea unui spațiu”, a afirmat comisarul șef Cristian Marius Oprișan, pentru „Cuget Liber”. Deocamdată, însă, nu a fost găsită nicio soluție, niciun sediu adecvat.

În urmă cu zece ani, se discuta despre un centru la Comorova

În consecință, consilierea anti-drog, gratuită, este problematică în județul Constanța. Ar rămâne acordarea asistenței necesare în regim de internare. Dar la acest capitol statul român este complet nepregătit! Potrivit specialiștilor antidrog, în prezent în țara noastră nu există niciun centru de reabilitare antidrog în care dependenții să primească ajutorul necesar. Sunt doar câteva centre private, dar prețurile sunt destul de piperate și descurajatoare pentru familiile greu încercate.

În 2011, Agenția Națională Antidrog avea în plan realizarea a trei centre de reabilitare, după modelul celor din străinătate, dintre care unul în Pădurea Comorova, la Mangalia. Terenul necesar exista, ba chiar era ideal faptul că centrul ar fi fost retras, ascuns de tumultul unui oraș. Dar anii au trecut, planurile s-au năruit, iar în prezent privații sunt singurii care asigură astfel de servicii.

În acest timp, familiile sunt adevăratele victime. „Ne temem pentru siguranța noastră. Am tot sunat la ambulanță, a fost dus de câteva ori la Palazu Mare, dar de acolo îi dau drumul în două zile. Se întoarce acasă, fură tot, face scandal dacă nu îi dăm bani. Vecinii ne ocolesc, rudele ne evită și noi nu mai știu încotro să o luăm…”, ne semnala mama unui consumator de droguri, în căutarea unui centru unde să primească ajutor pentru fiul ei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0994 secunde