Te fură angajații? Vino cu ei la detectorul de minciuni!

Luni, 22 Iunie 2015, 20:42
643
Dacă ai un lanț de magazine și inventarul nu iese cum trebuie, iar angajații dau din colț în colț, nu trebuie să te mai îngrijorezi. Poți să depistezi impostorul din firmă cu ajutorul Poligraph-ului. Același lucru este valabil și pentru cei care vor să-și angajeze o bonă sau o menajeră sau au angajat deja, însă le lipsesc bunuri din casă. Comisarul șef Liviu Ches-noiu a deschis în anul 1997 primul cabinet Poligraph din România și de atunci a făcut tot felul de teste, respectiv de angajare, loialitate, fidelitate etc. Zeci de patroni din Constanța apelează la serviciile lui atunci când au probleme sau când vor să facă o nouă "achiziție" și nu vor să regrete mai târziu.

"Sunt foarte multe firme care vin să își testeze angajații pentru a vedea dacă la celălalt loc de muncă au furat sau nu. De asemenea, testate mai sunt și bonele sau menajerele. La început se face testarea pentru angajare și ulterior patronii pot opta pentru testul de loialitate. Frica păzește. Angajatul nu va face nicio mișcare greșită dacă știe că este verificat periodic", a declarat Chesnoiu.

Fiecare om minte într-un fel unic

Testarea durează trei ore, însă chestionarul doar o oră. Acesta este format dintr-un set de zece întrebări, însă numai trei dintre ele au legătură cu cazul, restul fiind de control. Persoana care urmează să fie testată trebuie să fie calmă și relaxată. Acest test nu este obligatoriu și îl poate refuza, nu este o probă în instan-ță. Potrivit comisarului șef Chesnoiu, inițial se dă un test cu cartonașe, de simulare, apoi se repetă testul de angajare de patru ori pentru a se putea face o medie, acuratețea fiind de 99,8%. Persoana este conectată prin cinci canale, respectiv puls, transpirație, tensiune abdominală și toracică. "Testul cu cartonașele este pentru a putea vedea cum reacționează persoana atunci când minte. Fiecare om minte într-un fel unic. Ulterior se repetă testul pentru a face corelarea matematică",a mai spus Chesnoiu. 

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2469 secunde