Constanța - piață de desfacere pentru proxeneți

3232
2
Constanța - piață de desfacere pentru proxeneți - prostitutie-1326815162.jpg
Cred în cuvinte amăgitoare de iubire și ajung, în schimb, victime ale traficului de persoane. Aceasta este povestea tristă a zeci de tinere din județul Constanța. Numărul victimelor este în scădere, spun specialiștii, dar nu înseamnă că fenomenul este stăpânit.

Potrivit reprezentanților Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Constanța, anul trecut, în județul nostru au fost înregistrate 35 de victime ale traficului de carne vie (la nivel național au fost înregistrate 800 de victime). Dintre acestea, 30 au fost femei și au fost obligate să se prostitueze. "Din cele 35 de victime, un număr de 15 victime au fost minore, ceea ce reprezintă un procent de 43%. Vârsta preponderentă a victimelor se încadrează între 15 și 25 de ani. În 2011, principala formă a traficului de persoane în Constanța rămâne exploatarea sexuală, urmată de cerșetoria și munca forțată. Toate victimele traficului de persoane, de sex feminin, au fost exploatate sexuale, iar cele de sex masculin au fost traficate prin cerșetorie forțată, respectiv muncă forțată", a declarat, pentru "Cuget Liber", subinspector Sorin Florin Bratu, coordonatorul centrului.

Metoda de racolare: "loverboy"

Fetele sunt racolate prin așa - numita metodă "loverboy", spun oamenii legii, iar Internetul și rețelele de socializare, printre care și Facebook-ul, sunt frecvent folosite de victime și racolatori. "Principala metodă de recrutare a tinerelor exploatate sexual este reprezentată de metoda «loverboy» sau prin îndrăgostire. Sub pretextul unei relații sentimentale sau a unei căsătorii de conveniență, recrutorii bărbați racolează tinere sau femei, pe care le vând apoi traficanților de carne vie. Nu putem vorbi de recrutare prin intermediul rețelelor de socializare, dar trebuie menționat că majoritatea victimelor utilizează rețelele de socializare, iar acest aspect creează premisele recrutării și prin intermediul Internetului", a adăugat reprezentantul centrului.

Cernavodă și Negru Vodă, zonele de risc

Victimele traficului de carne vie provin, preponderent, din mediul rural. Un raport elaborat pentru Fundația World Vision România, intitulat "Evaluare rapidă privind traficul de persoane în zonele București, Constanța, Iași și Ialomița", arată că, în județul nostru, zonele de risc sunt Cernavodă, Năvodari, Negru Vodă și Ostrov. Sărăcia, nivelul scăzut al educației, mediul familial problematic sunt factori pe care traficanții îi țintesc, în alegerea victimelor.

Aduse la Constanța pentru prostituție

Anul trecut, câteva sute de victime ale traficului de carne vie, din România, au ajuns peste hotare, unde au fost obligate să se prostitueze sau să cerșească. Tinerele din Constanța sunt exploatate, însă, în județul nostru sau în București.

De altfel, reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane arată că "județele Constanța, Arad și Argeș funcționează în special ca județe în vederea exploatării victimelor în trafic intern, pe teritoriul lor fiind exploatate atât victimele provenite din județ, cât și cele transportate din alte județe", se arată într-o evaluare realizată, anul trecut, la nivelul instituției. În județul nostru sunt aduse și tinere traficate din Iași (județul-sursă pentru cel mai mare număr de victime, în 2011), Brăila, dar și din vestul țării, susțin oamenii legii.

Traficanți reținuți în 2011

Ofițerii de la Crimă Organizată au descoperit, anul trecut, mai multe grupări infracționale care traficau persoane. De exemplu, în martie 2011, oamenii legii au reținut cinci constănțeni, acuzați de trafic de persoane și trafic de minori. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009 - 2011, Marcel Toma, de 40 de ani, Selver Husein, de 51 de ani, Ilică Stoian, Zeinol Elias, de 41 de ani și Elver Hisleam au convins cinci tinere, cu vârste între 14 și 34 de ani, că le vor oferi locuri de muncă. În schimb, le-au sechestrat în trei locuințe din Ovidiu și le-au obligat să se prostitueze: le duceau în diverse hoteluri de pe litoral sau le forțau să-și acosteze clienții la marginea Constanței. În prezent, suspecții sunt arestați și judecați pentru faptele lor.

O altă grupare, formată din Marian Sorin Bălan, de 22 de ani, și Valentin Mazilu, de 32 de ani, a fost prinsă în flagrant în timp ce încerca să vândă o adolescentă în schimbul sumei de 1.000 de euro. Iar aceasta nu era, după cum au stabilit anchetatorii, prima victimă a tinerilor. Cei doi le convinseseră pe fete, care proveneau din zone sărace ale județului, să vină la Constanța, căci le vor găsi de muncă. În schimb, le-au încuiat într-un apartament și le-au obligat să se prostitueze.

Interesant este că unul dintre suspecți, Marian Bălan, era student la Facultatea de Teologie. 

Comentează știrea

Miruna
18 ianuarie 2012
Cernavodă și Negru Vodă, zonele de risc....București, Constanța, Iași și Ialomița

pai acolo(mai ales in CERNAVOIDA, NEGRU VOFDA SI BARAGAN)e tziganie mare, sau multi romani amestecati cu tzigani ..deci ce puii mei mai spun tziganii ca femeile lor nus e prostitueaza ca romancele?:)

GEORGETA DUTU
21 ianuarie 2012
DENUNT

ATENTIE.VERIFICATI STRADA ION RATIU 97 SI DOCHERI 17 A.AICI SE PRACTICA PROXENETISMUL.SORA MEA POPA IULIA ESTE SURDOMUTA.ARE 28 DE ANI .ESTE LIPSITA DE DISCERNAMANT.ARE MAINILE TAIATE INCERCAND SA SE SINUCIDA DE 3 ORI.DE 7 ANI ESTE SUB CERUL LIBER.SUNTEM 3 COPII EVACUATI DIN BUCURESTI BDUL BASARABIA 67,BL A 16 AP 15 SECT 2.NOI BAIETII MAMA SI BUNICA NE AM ADAPTAT LOCUIND IN INSTITUTII UNDE PLATIM CU MUNCA NOASTRA.IULIA FIIND SURDOMUTA CU O OPERATIE LA CAP LA SPATE SUB PAR CARE A SUFERIT O IN COPILARIE,ESTE LIPSITA DE DISCERNAMANT.ARE SINDROM MANIACAL DEPRESIV.ESTE DEPENDENTA DE TIGARI.A FOST IZGONITA DUPA 7 ANI DE PRIETENUL EI DIN BUCURESTI PT CA DIN FEBRUARIE 2011 S AU INTETIT CRIZELE MANIACALE EA SPARGAND TOT PRIN CASA.A DORIT SA LUCREZE PE LITORAL PE TIMP DE VARA AVAND DIPLOMA DE BUCATAR COFETAR DAR CRIZELE AU REAPARUT SI A FOST DATA AFARA DE LA AUTOSERVIREA HOTELULUI UNDE A LUCRAT .A FOST INTERNATA LA PALAZU MARE DAR DICTORITA NEDREAPTA A DAT O AFARA NEVINDECATA STIIND CA NU ARE LOCUINTA.EA NU A VRUT NICIODATA SA STEA INSTITUTIONALIZATA DE ACEEA A AJUNS ASA.UNDE STA FAMILIA NU POT STA SI PERSOANE STRAINE DE CEI CARE LUCREAZA IN INSTITUTIA RESPECTIVA.IN PREZENT MAMA NOASTRA STA INTR O BISERICA CU BUNICA DE 87 DE ANI INGRIJIND O DUPA ORELE DE SERVICIU.AM FACUT TOTI CERERI DISPERATE CA SORA NOASTRA SA FIE SALVATA SI SA FIE INTERNATA LA CENTRUL PILOT DE LA TECHIRGHIOL.NU SE APROBA DEOARECE ARE BI DE BUCURESTI UNDE NU ESTE PRIMITA SA STEA.ACUM A LUAT O BUNA DOAMNA VLAD DE LA ASOCIATA SURZILOR DIN STRADA GRIVITEI CTA.EA STA LA O FAMILIE DE SURDOMUTI CARE NU O POT TINE MULT.RUGAM ZIARUL CUGET LIBER SA O SPRIJINE SA INTRE LA TECHIRGHIOL LA TRATAMENT,SA AIBA O ACTIVITATE DE BUCATAR SI SA FIE OCROTITA.ALTFEL VA MURI.POLITIA A GASIT O DE 3 ORI PE CENTURA LA AUSHAN FACAND CU MANA LA MASINI.PROTECTIA HANDICAPATILOR DIN BUCURESTI SECT 3 A REFUZAT SA I PUNA AJUTORUL SPECIAL DE 234 RON PE MOTIV CA NU MAI LOCUIESTE LA ADRESA DIN BI.IULIA ARE CARD CEC .

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Fun : Datorii în familie
Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012
Stire din Monden : Vrei să faci mai mult sex?
Vineri, 06 Ianuarie 2012
Stire din Fun : Relații experimentale
Pagina a fost generata in 0.3831 secunde