Constanța, sub amenințarea "drogului verde"!

621
1

Articole de la același autor

Ofițerii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime Constanța au capturat aproape 50 de kilograme de khat. Este pentru prima dată când acest stupefiant este descoperit la Constanța.

Drogul și-a făcut apariția pe piața din România, în luna octombrie a anului trecut. Ofițerii SCCOP, împreună cu angajații biroului Vamal de Frontieră Constanța, au descoperit, în luna mai, la Poșta Internațională din Constanța, două coletele cu… ceai verde. Unul dintre colete era trimis din Etiopia și conținea șapte kilograme de frunze de ceai, iar cel de-al doilea, din Nigeria și conținea 40 de kilograme de ceai. Pentru că produsul părea suspect, oamenii legii au început să facă "săpături" pentru a afla mai exact proveniența și dacă acele frunze sunt de ceai verde sau nu. Nu după mult timp, bănuielile le-au fost confirmate.

"În urma analizelor de laborator, s-a stabilit că avem de-a face cu un drog de mare risc, care conține catinonă și este la fel de periculos ca heroina și cocaina. Prima dată a fost descoperit în România, anul trecut, când polițiștii au confiscat de pe aeroportul Otopeni 75 de kilograme de khat", a declarat cms. șef Nicolae Bărbuceanu, șeful SCCOPM Constanța.

Românii naivi - "săgețile" traficanților

Oamenii legii spun că cele două transporturi nu au legătură între ele și constănțenii erau păcăliți de traficanții care au profitat de naivitatea lor. Cel mai probabil, românii au acceptat târgul în schimbul unei sume de bani, însă fără a cunoaște că devin o verigă din lanțul unei rețele de trafic de droguri.

În ceea ce privește coletul din Etiopia, acesta trebuia să ajungă la un individ din localitatea constănțeană Negru Vodă și ulterior în Sicilia. Bărbatul a fost contactat de rudele sale care muncesc în Italia, în agricultură.

"Patronul unuia dintre membrii familiei l-a rugat să îi dea adresa pentru a trimite în țara noastră un colet cu ceai pentru ficat. A motivat că este mult mai ieftin transportul Etiopia-România și ulterior presupusul ceai urma să fie trimis prin curierat în Italia", a mai povestit Bărbuceanu.

Potrivit anchetatorilor, și în cazul celuilalt colet, lucrurile au stat aproximativ la fel. Un individ din Anglia l-a rugat pe un angajat al său, român, să îi dea adresa de domiciliu din țară, pentru a trimite un colet.

"Pachetul venea din Nigeria, iar individul ar fi motivat că nu există rută Nigeria-Anglia și nu poate intra în posesia ceaiului. Mai mult, românul a fost trimis în țară personal pentru a ridica coletul. Se continuă cercetările pentru a identifica toate persoanele implicate și pe traficanții reali", a mai spus șeful SCCOPM Constanța.

Drogul verde, consumat la intervale mici

Potrivit sfatulmedicului.ro, khat-ul este numit și "drogul verde", fiind un drog vegetal provenit de la planta Catha edulis, arbust asemănător arborelui de ceai, și face parte din cultura și viața cotidiană a locuitorilor din Arabia de Sud-Vest și Africa de Est.

"Are o eficacitate de scurtă durată, deci trebuie consumat la intervale mici. În Africa de Est și Peninsula Arabiei, consumul de khat surclasează consumul de cafea. Prima fază este euforică, o stare de excitație, stimulare și de mare locvacitate. Apoi se instalează faza de iluzii și depresia, toropeala, insomnia, lipsa poftei de mâncare. Dacă dependența fizică față de khat este discutabilă, dependența psihică este certă", potrivit site-ului verdelaverde.do.am. 

Comentează știrea

Florin
15 iunie 2015
Garantia seriozitatii!

Nu te lasa influentat de opiniile altor persoane,poti sa realizezi un venit suplimentar,foarte usor , de acasa din confortul tau,tot ce ai nevoie este un PC, si cateva cunostinte elementare de operare. Da curs acestui anunt si trimite =INFO= la adresa de email [email protected] si vei afla mai multe detalii.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3809 secunde