Constănțeni salvați dintre nămeți, după trei ore de căutări

346
1
Constănțeni salvați dintre nămeți, după trei ore de căutări - fondconstantenisalvatidintrename-1391617310.jpg

Articole de la același autor

Final fericit pentru o acțiune contracronometru dusă de pompierii și jandarmii din Constanța, pentru găsirea a doi bărbați care s-au rătăcit pe câmp, printre nămeți. După trei ore de căutări, cei doi au fost găsiți și duși la spital. 


Ora 9,05 - ora la care s-a primit apelul disperat la Serviciul Unic de Urgență 112, prin care cei doi bărbați cereau ajutorul. Apelul a fost dat de pe telefonul mobil al unuia dintre bărbați. De aici, a fost declanșată operațiunea de salvare, sarcina revenind Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea. 
Cei doi bărbați nu au putut să dea prea multe informații, erau dezorientați și înghețați, iar tot ce vedeau în jur erau nămeții. Tot ce au putut să spună a fost că au plecat de la ferma unde lucrau, cu gând să ajungă acasă. Au luat-o prin câmp, pentru că așa procedau de obicei, dar acum nămeții, viscolul și ceața i-au derutat. Au indicat, însă, că s-ar afla undeva în apropiere de localitatea Luminița. 


Purtați pe brațe, de militari 
În căutarea lor au plecat 31 de pompieri și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi și Grupării Mobile "Tomis", cărora li s-a alăturat ulterior și un polițist de la Postul de poliție Săcele. Dar s-a luat legătura și cu Primăria Corbu și cu firma Celco, ce au pus la dispoziție utilaje și oameni care cunoșteau împrejurările. Într-un final, stâlpul cu numărul 42 al ENEL Dobrogea le-a adus salvarea. 
"Tot timpul, militarii de la Dispeceratul ISU au ținut legătura cu cei doi și pentru că nu aveau prea multe puncte de reper. Au afirmat însă că văd o rețea de înaltă tensiune și li s-a indicat să se îndrepte către cel mai apropiat stâlp de înaltă tensiune", ne-au precizat reprezentanții ISU Dobrogea. Odată ajunși, bărbații au transmis că sunt lângă stâlpul 42, iar angajații ENEL Dobrogea, contactați, le-au precizat militarilor locul unde este amplasat stâlpul, în apropiere de Săcele. 
Într-un final, după trei ore de căutări, oamenii legii au ajuns la dispăruți, care se aflau la aproximativ șase kilometri de la șosea, respectiv de la DJ 226. Militarii i-au purtat pe bărbații căutați pe brațe, prin nămeți, o bună porțiune de drum, până când în zonă a ajuns și șenila trimisă de Consiliului Județean Constanța - singurul utilaj care putea să răzbată printre nămeții adunați pe câmp. Cu ajutorul șenilei, bărbații au fost transportați până la șosea, de unde au fost preluați de o ambulanță și duși la Spitalul Județean Constanța. 
Cei doi bărbați, în vârstă de 24 și respectiv 37 de ani, identificați ca fiind Ion Apostol și Viorel Constantin, le-au spus oamenilor legii că sunt din Culmea, respectiv din Comana, dar lucrează la o fermă din apropiere de Piatra. De obicei, pleacă spre casă pe câmp, sunt obișnuiți să meargă kilometri buni pe jos, așa că nămeții nu i-au speriat. Potrivit cadrelor medicale de la Ambulanță, bărbații aveau hipotermie, motiv pentru care au rămas sub supraveghere la spital. 


Unde a greșit ISU Dobrogea? 
Modul în care s-a desfășurat operațiunea de salvare a stârnit și controverse. Astfel, col. Adrian Fulea, purtător de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), a declarat, ieri dimineață, că operatorul ISU Dobrogea "a greșit procedura": "Operatorul ISU Dobrogea care a preluat cazul a greșit procedura. Din acest motiv, după 25 de minute, ISU a revenit la STS, pentru a fi ajutați. Aceeași informație a fost furnizată din nou, a fost utilă, iar ISU se află în drum spre cei căutați". Întrebat ce anume s-a greșit, col. Fulea ne-a indicat: "Întrebați-i pe cei de la ISU Dobrogea ce au greșit". 
Pe de altă parte, reprezentanții ISU Dobrogea ne-au declarat că procedura nu a fost greșită; s-a revenit cu un al doilea apel către STS, la ora 9,25, pentru a se obține o hartă cu o arie mai restrânsă de căutare, în condițiile în care harta furnizată inițial avea o arie de căutare de câțiva kilometri. În plus, și informațiile furnizate inițial de cei doi bărbați au fost eronate. Aceștia au susținut, fiind dezorientați, că sunt în apropiere de satul Luminița (comuna Corbu), dar ulterior s-a constatat că de fapt erau în direcția opusă, aproape de Săcele. 


Comentează știrea

dr akon
6 februarie 2014
ce plm ba????

I-au gasit?Daaaaaaaa.A murit cineva????Nuuuuuuuuu!!!!!;Felicitari Isu!!!Ai si la STS!!!!! DOI ciobani veneau prin zapada tocmai de la mama dracu!!!Le iesi dracu' in cale,ei de frica dau ocoale.Knd din betie iesire,la ISU se referira.Sa ii scoata din zapada ca au baut vodka toata.Oameni de DOI bani!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7503 secunde