"CSM aruncă în derizoriu calitatea actului de justiție din România"

75
Reprezentanții Institutului pentru Politici Publice acuză Guvernul, în special Ministerul Justiției, că avizul pozitiv dat cu o zi în urmă unora dintre candidații la funcțiile cele mai înalte în sistemul judiciar românesc discreditează credibilitatea justiției din România. 

"Prin avizul pozitiv dat în cazul unora dintre candidații la funcțiile cele mai înalte în sistemul judiciar românesc - și ne referim aici în special la funcția de Procuror General (pentru care majoritatea a exprimat aviz favorabil) - Consiliul Superior al Magistraturii discreditează grav, încă o dată, credibilitatea și independența justiției din România și afectează, în mod ireparabil, încrederea publicului", spun reprezentanții IPP.  Institutul pentru Politici Publice a luat act cu stupoare de votul dat ieri de membrii CSM, despre care spun că "sfidează practic opinia publică prin numirea - în cea mai înaltă funcție din Parchetul General - a unui procuror a cărui activitate/prestație în opinia IPP, nu îl califică să ocupe respectiva poziție. Același procuror, cu doar câteva luni în urmă, primise aviz negativ în urma unor erori elementare comise în timpul audierilor, repetate de altfel cu ocazia audierii de ieri din Consiliu. Remarcăm faptul că, între timp sistemul judiciar și decidenții României nu au depus niciun efort pentru a lărgi baza de selecție a viitorului Procuror General astfel că același Nițu (cu o credibilitate deja afectată în acest moment) a devenit, din nou, candidatul propus de Ministerul Justiției pentru funcția menționată".  Reprezentanții IPP consideră atitudinea Consiliului Suprem al Magistraturii ca fiind inacceptabilă și care se comportă ca o masă de manevră, dispusă oricând la compromis cu politicul.

"Este inacceptabilă atitudinea CSM care, în loc să fie garantul independenței, obiectivității se comportă ca o masă de manevră dispusă oricând la compromis cu politicul. IPP apreciază ca extrem de grav semnalul dat de la vârful sistemului judiciar prin votul indulgent al CSM pentru funcții cheie din justiție și anticipează disfuncții majore în funcționarea în continuare a parchetelor sub o conducere căreia îi lipsesc autoritatea morală și, din ceea ce opinia publică constată, și cea profesională la nivelul importanței funcțiilor pentru care s-a susținut concurs în aceste zile. Gestul CSM, mai ales în cazul Nițu, este cu atât mai condamnabil cu cât membrii Consiliului știu că există în sistem oameni de calitate care ar fi putut să ocupe cu succes această funcție, însă au ales să se predea în fața numirilor politice", precizează IPP.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.253 secunde