Cum a ajuns un polițist constănțean în boxa acuzaților, din cauza unei puști

359
Cum a ajuns un polițist constănțean în boxa acuzaților, din cauza unei puști - cumaajunspolitistpusca-1390328873.jpg

Articole de la același autor

O armă de vânătoare este motivul pentru care un polițist constănțean a ajuns din anchetator, anchetat într-un dosar penal. Iar rechizitoriul întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța, prin care omul legii a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fals intelectual și deținerea ilegală a unei arme neletale, arată cum polițistul ar fi încercat să-i inducă în eroare pe cei care-l luaseră la întrebări. 
Cum a ajuns arma la polițist 
Tărășenia a început în februarie 2008, când comisarul șef Costel Baciu, fostul adjunct al Poliției orașului Cernavodă, împreună cu un coleg, au mers la o locuință de la marginea orașului Cernavodă, spre Seimeni, unde a fost găsit un bărbat mort. Inițial, moartea a fost catalogată suspectă, motiv pentru care din casa acestuia au fost ridicate mai multe bunuri, printre care și o armă de vânătoare cu aer comprimat. Dosarul a fost soluționat în câteva luni, stabilindu-se că victima a decedat urmare a unui infarct, bunurile au fost înapoiate rudelor, dar nu și arma de vânătoare. Anii au trecut, iar în primăvara lui 2013, pe fir au intrat procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, care i-au sesizat, la rândul lor, pe colegii de la DNA, cum că arma nu a fost înapoiată rudelor mortului, ci a rămas la domiciliul polițistului. 
Declarații schimbate pe parcursul anchetei 
Întrebat de anchetatori, polițistul a afirmat inițial că arma a fost înapoiată rudelor persoanei decedate. Procurorii DNA i-au percheziționat locuința, nu au găsit arma, însă aceasta a fost găsită, în aceeași zi, în urma perchiziționării sediului Poliției orașului Cernavodă, în fostul birou al polițistului, în spatele unei canapele. Întrebat din nou, polițistul Costel Baciu a afirmat că nu are cum să fie arma cu pricina, căci pe respectiva a restituit-o. La rândul lor, femeile de serviciu și colegii polițistului au declarat că nu au văzut niciodată arma respectivă în ascunzătoarea din spatele canapelei. 
Până la sfârșitul cercetării, însă, polițistul și-a schimbat declarația.  
"Învinuitul Costel Baciu s-a prezentat din proprie inițiativă la sediul DNA Constanța, unde a formulat o nouă declarație, în cuprinsul căreia a prezentat o altă versiune a împrejurărilor comiterii faptelor reținute în sarcina sa. Astfel, învinuitul a declarat că, din eroare, cu ocazia întocmirii procesului verbal de cercetare a omis menționarea armei cu aer comprimat și a cutiilor de alice ridicate de la domiciliul defunctului, motiv pentru care nu a putut să întocmească formalitățile pentru a le depune la Camera de Corpuri Delicte de la IPJ Constanța. El a precizat că în perioada 14.02.2008 - 11.09.2013 a păstrat arma și muniția în sediul Poliției Cernavodă, inițial, în intervalul 2008 - 2009, arma fiind sprijinită de unul din pereții din interiorul fostului său birou, iar ulterior, în perioada 2009 - 2011, aceasta fiind depozitată într-un fișet metalic, pe holul unității. Începând din 2011, urmare a numirii sale în funcția de adjunct al Poliției Cernavodă, învinuitul a declarat că a transferat arma și muniția aferentă într-un fișet din lemn situat în noul birou. Totodată, învinuitul Baciu a declarat că, în ziua percheziției, profitând de împrejurarea că reprezentanții DNA și DGA se aflau în biroul comandantului Poliției Cernavodă, s-a deplasat personal la locul de depozitare a armei și, fără a fi observat, a ascuns-o între canapea și calorifer, unde a și fost găsită în aceeași zi", se arată în rechizitoriul întocmit de DNA. 
Prima testare la poligraf, eșuată 
Un alt aspect care a atras atenția anchetatorilor vizează modul cum a procedat polițistul când s-a dispus testarea lui cu aparatul poligraf. "Cu ocazia prezentării învinuitului la sediul unității de poliție mai sus menționate, s-a constatat faptul că acesta este inapt pentru examinarea poligraf, întrucât se afla sub influența unor medicamente cu efect sedativ, respectiv două tablete Distonocalm, două tablete Aspenter și o tabletă Dormolin, astfel determinarea comportamentului simulat nu a putut fi efectuată", se menționează în același document. Ulterior, după câteva zile, polițistul a fost totuși testat și s-a stabilit că la întrebările semnificative nu a avut răspunsuri "care să fi provocat modificări specifice comportamentului simulat". 
"Cu toate acestea, având în vedere situația de fapt expusă în cuprinsul prezentului rechizitoriu, care rezultă din interpretarea coroborată a tuturor mijloacelor de probă administrate în cauză pe parcursul urmăririi penale, se constată faptul că argumentele invocate în apărare de către învinuitul Costel Baciu, potrivit cărora acesta ar fi omis din eroare menționarea armei marca "COMETA" și a muniției aferente în conținutul procesului - verbal de cercetare la fața locului întocmit la data de 14.02.2008, cu ocazia decesului numitului U.A., context în care nu ar fi avut ulterior posibilitatea legală de a le depune la Camera de Corpuri Delicte din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, dar nu a avut intenția de a-și însuși respectivele bunuri și, implicit, nu a obținut nici un avantaj patrimonial sau nepatrimonial ca urmare a deținerii acestora în intervalul 2008 - 2013, nu sunt de natură a determina exonerarea învinuitului de răspundere penală", se mai stipulează în rechizitoriu.
În prezent, polițistul face obiectul unui proces penal, pe rolul Curții de Apel Constanța, următorul termen fiind stabilit pentru începutul lunii februarie. 
Se impune precizarea că această etapă a procesului penal nu poate să înfrântă principiul prezumției de nevinovăție, au atras atenția anchetatorii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4653 secunde