Cum acționează hoții de mașini din Constanța și ce mărci preferă

2356
Cum acționează hoții de mașini din Constanța și ce mărci preferă - furtmasinagf7-1342365994.jpg

Într-un clasament realizat de Poliția Română privind furturile de mașini, în prima jumătate a anului trecut, Constanța se afla pe un "onorabil" loc secund. De la începutul lui 2012, numărul mașinilor sustrase a scăzut aproape la jumătate. O constantă a rămas însă: hoții constănțeni preferă în continuare bătrânele Dacii.

Furturile de autovehicule este unul dintre domeniile infracționalității unde polițiștii constănțeni au înregistrat succese în ultimele luni. La alte capitole s-au înregistrat creșteri alarmante de la începutul lui 2012, iar aici trebuie menționate tâlhăriile comise, în plină zi, pe stradă, cărora le cad victime femeile și copiii. În ceea ce privește furturile de mașini, statistica pusă la dispoziție de inspectorul principal Donciu Răducan, șeful Compartimentului Furturi de auto, din cadrul Ser-viciului Investigații Criminale, Poliția Constanța, ilustrează o scădere a faptelor de gen.

Mai puține furturi
Astfel, în primele șase luni din 2012 în județul Constanța au fost reclamate ca furate 74 de au-tovehicule; prin comparație, în aceeași perioadă a anului trecut au fost furate 126 de autovehicule.
Din totalul numărului vehiculelor sustrase, 69 sunt autoturisme, 4 sunt din categoria motociclete și un utilaj. În ceea ce privește localitatea unde au avut loc cele mai multe astfel de furturi, municipiul Constanța conduce detașat: în reședința de județ au fost furate 41 de mașini, în Medgidia - 9, în Mangalia - 4; în Cernavodă - 3; câte două vehicule au dispărut din Eforie, Năvodari și Ovidiu, iar câte unul din Hârșova, Murfatlar și Techirghiol; restul de 12 furturi de vehicule au fost înregistrate în sate.


Mai bine de jumătate din mașinile furate nu au fost găsite
Cât privește marca autoturismelor sustrase, cel mai tare trebuie să se îngrijoreze proprietarii de Dacii (inclusiv modelele Logan), căci acestea sunt "preferate" de hoți. Sunt ușor de furat, la fel de ușor de pornit, iar scopul pentru care sunt furate este valorificarea la centrele de colectare a fierului vechi. Majoritatea mașinilor furate anul acesta au fost Dacii și, cel puțin cele depistate de polițiști, luaseră drumul acestor centre sau hoții erau pe punctul de a le dezmembra când au fost
prinși.
"De asemenea, au mai fost înregistrate furturi de BMW-uri și Volkswagen-uri", a adăugat Bogdan Păduraru, purtătorul de cuvânt al Poliției Constanța.
Tocmai pentru că "bătrânelele" Dacii sunt atât de ușor de valorificat la centrele de deșeuri feroase - în multe cazuri infractorii bucurându-se de complicitatea angajaților acestor unități, inclusiv pentru faptul că asigură program non-stop, au atras atenția polițiștii - este dificilă recuperarea lor. Până în prezent, din totalul autovehiculelor sustrase de la începutul anului, au fost recuperate și înapoiate proprietarilor 32 de mașini. Restul 42 încă sunt pe lista celor date în urmărire.

Cum să-ți protejezi mașina
Chiar dacă furturile sunt în scădere, puțină prevenție nu strică. De aceea, polițiștii îi sfătuiesc pe proprietarii de autoturisme să-și instaleze sisteme antifurt. Inclusiv "bătrânele" Dacii pot fi protejate, au atras atenția oamenii legii. "Metoda folosită este forțarea contactului sau utilizarea unei dubluri a cheii rămase la fostul proprietar. De aceea, pentru a nu fi în postura de păgubit, la cumpă-rarea unei mașini second-hand, constănțenii trebuie, în primul rând, să schimbe contactul și cheile, la mașinile fără imobilizator electronic (această funcție este activată după scoaterea cheii din contact și, prin sistemul de comandă al motorului elimină în mare măsură riscul de pornire a mașinii de către hoți; la fiecare pornire, sistemul transmite un cod componentelor electronice ale mașinii, cod conținut de cheia de contact). La Dacii este posibilă montarea unui buton pentru un contact electric ascuns, legat la baterie, și de care să știe numai proprietarul", a afirmat Bogdan Păduraru.

De la începutul acestui an, trei grupări infracționale specializate în furturi de mașini (respectiv zece indivizi ) care "acționau" în județul Constanța, au ajuns după gratii. Cea mai răsunătoare reținere a avut loc în prima jumătate a semestrului, când patru membri ai unei grupări au fost surprinși în flagrant, noaptea, în timp ce duceau o autoutilitară la un centru de fier vechi de pe varianta spre Ovidiu. Unul dintre suspecți, Zaharie Colgiu, a încercat să fugă și a fost împușcat mortal de polițiștii care porniseră în urmărirea lui.
O altă grupare, formată din trei indivizi din Cumpăna și Ploiești, a ajuns după gratii, fiind prinsă în flagrant după ce a furat, într-o singură noapte, șapte Dacii, din Constanța și Agigea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8687 secunde