Cum afli cine ți-a furat din casă, fără ajutorul polițiștilor

2584
1
Cum afli cine ți-a furat din casă, fără ajutorul polițiștilor - fondexperticriminalistiprivati1-1384706761.jpg

Articole de la același autor

Ați găsit urme de ruj pe cămașa soțului sau bănuiți că rudele v-au furat din casă? Fie că este vorba de analizarea amprentelor, de identificarea unor persoane după urmele de buze sau de încălțăminte sau de descoperirea semnăturilor falsificate, puteți să le aflați, în prezent, de la experți criminaliști privați, fără să mai depuneți plângere la poliție.

De-a lungul anilor, experții criminaliști din cadrul Poliției s-au confruntat cu fel de fel de solicitări neobișnuite din partea cetățenilor: unii le băteau la ușă pentru a le spune că au nevoie să vină cineva să ridice amprente de la firmă, pentru a vedea ce angajat îi fură, nedorind însă să depună plângere penală. Alții se prezentau cu scrisori, cerând să afle dacă au fost scrise de soția sau soțul pe care-l bănuiau de infidelitate.

Dar, invariabil, răspunsul a fost același: "Laboratoarele de expertiză criminalistică din cadrul inspecto-ratelor de poliție efectuează constatări tehnico-științifice sau expertize criminalistice numai în cauze penale și numai în baza unui act de dispunere emis de un organ de cercetare penală, de un procuror sau o instanță de judecată", au subliniat reprezentanții Institutului de Criminalistică din cadrul Poliției Române.

Dacă aveți astfel de probleme, vă puteți adresa experților criminaliști autorizați.

Solicitați înainte de concedierea angajaților

În funcție de domeniile în care au fost autorizați, aceștia pot analiza documente - pentru a identifica persoana care le-a scris, pentru a afla dacă sunt autentice, dar și pentru a reconstitui actele rupte sau tăiate (expertiza grafică și tehnică a documentelor); sau pot realiza expertize traseologice - pot afla cu ce instrument vi s-a intrat în casă sau identitatea unei persoane după urmele de dinți sau de buze.

De altfel, expertize traseologice sunt realizate, ne-a precizat un expert criminalist autorizat, și în cazul accidentelor rutiere, când, în funcție de avariile autovehiculelor, se poate stabili modul de produ-cere al accidentelor.

Experții privați pot efectua inclusiv expertize balistice, pentru cei care doresc să afle dacă armele pe care le achiziționează au fost folosite sau doresc să afle seriile deteriorate.

Iar, după cum ne-au spus exper-ții criminaliști autorizați, solicitările nu le lipsesc. "Sunt angajatori care ne solicită pentru a afla dacă un angajat a umblat cu actele, înainte de a decide dacă-l concediază sau nu. Sau care ne cheamă pentru a ridica amprente, când au suspi-ciuni de furt", a adăugat expertul.

Cât costă?

Cât privește tarifele percepute pentru aceste servicii, acestea diferă în funcție de complexitatea solicitării. Astfel, pentru o simplă consultanță, clienții achită între 100 și 300 de lei, în vreme ce, pentru o expertiză, se plătește între 500 și 700 de lei. Dacă sunt mai multe amprente ori mai multe acte de analizat, prețul crește cu 200 - 300 de lei.

Lista cu toți experții criminaliști privați poate fi găsită de cei interesați pe pagina web a Ministerului Justiției. 

Comentează știrea

eugen
18 noiembrie 2013
experți criminaliști privați

Atentie ! Experți autorizați sunt doar acele persoane acreditate sa efectueze EXPERTIZE, în diferite domenii din criminalistică, în cauze civile sau penale, nu si cercetarea la fața locului până la această dată. Urmele (adica amprente, biologice, etc.) ridicate la c.f.l. în cauze civile sau particulare, de către specialiști, recunoscuți în domeniu, NU vor mai putea fi folosite ca probe în orice instanța. A nu se confunda experții autorizați cu detectivii, care pot face orice fel de investigații vor ei, într-un cadru legal, bineînțeles!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1356 secunde