Cum au țepuit soții Nemeș statul cu 56 de milioane de euro, prin două firme din Constanța

591
Cum au țepuit soții Nemeș statul cu 56 de milioane de euro, prin două firme din Constanța - 3iuliednanemesblejnar-1404376545.jpg

Articole de la același autor

Potrivit rechizitoriului, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

- Radu Nemeș, în stare de arest preventiv, coordonatorul grupului infracțional organizat,

- Diana Nemeș, administrator la S.C. Excella Real Grup S.R.L, soția primului menționat, în stare de arest la domiciliu,

- George Guliu, arestat preventiv în altă cauză, asociat și administrator la S.C. Excella Real Grup S.R.L. Nicolae Bălcescu, județul Constanța, toți pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

- Sorin Blejnar, la data faptelor președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii)

- Viorel Comăniță, la data faptelor director la Autoritatea Națională a Vămilor (A.N.V.), pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii)

- Florin Dan Secăreanu, ofițer de poliție în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, pentru complicitate la evaziune fiscală, constituirea unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii) și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității,

- Dumitru Chirvăsitu, administrator al S.C. Inkasso Jobs S.R.L. Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, pentru complicitate la evaziune fiscală, constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii) și spălare de bani în formă continuată,

- Mihai Buliga, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii)

- Nicolae Belba, persoană care controla S.C. Divers Zootehnic S.R.L. și S.C. Partener Noblesse S.R.L, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii),

- Andrei Florin Jugănaru, administrator de fapt al S.C. Crivas Logistic S.R.L. București și al S.C. Rad Trans Concept S.R.L. București, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii)

- Dumitru Emilian Preda, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii),

- Ovidiu Ioan Moldovan, administrator al SC Benzoil Sibiu, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii),

- Pavel Dumitru Ghișe, asociat și administrator al SC Ana Oil SRL Sibiu, județul Sibiu, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii)

- Mariana Vrînceanu, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii)

- Lucian Florin Ionescu, administrator la S.C. Delta Oil Logistic S.R.L, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii)

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a următoarelor persoane juridice:

- S.C. EXCELLA REAL GRUP S.R.L. (jud. Constanța) pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală

- S.C. INKASSO JOBS S.R.L. (jud. Constanța) pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani,

- S.C. BENZ OIL S.R.L. MEDIAȘ, pentru complicitate la evaziune fiscală,

- S.C. ANA OIL S.R.L. SIBIU pentru complicitate la evaziune fiscală

- S.C. DIVERS ZOOTEHNIC S.R.L. CONSTANȚA,

- S.C. PARTENER NOBLESSE S.R.L. CONSTANȚA,

- S.C. ROMEROM GRUP S.R.L. CONSTANȚA,

- S.C. ACCESING PERFECT S.R.L. CĂLĂRAȘI,

- S.C. M&S MARKET S.R.L. CONSTANȚA,

- S.C. MILENIUM ENERGY S.R.L. BUCUREȘTI,

- S.C. GABROS INVENT STRATEGIES S.R.L. BUCUREȘTI,

- S.C. CIBIN DISTRIBUTION S.R.L. BUCUREȘTI,

- S.C. AGRO LINE EXPRES S.R.L. BUCUREȘTI,

- S.C. RAD TRANS CONCEPT S.R.L. BUCUREȘTI,

- S.C. CRIVAS LOGISTIC S.R.L. BUCUREȘTI,

- S.C. DELTA OIL LOGISTIC S.R.L. BUCUREȘTI,

- S.C. ENERGROM SUPPLY SERVICE S.R.L. BUCUREȘTI,

- S.C. OPTIMA BUSINESS S.R.L. BACĂU,

- S.C. CARPATIC DIVISION S.R.L. ,

fiecare pentru complicitate la evaziune fiscală,

În perioada 2011 – 2012, inculpații Nemeș Radu, Nemeș Diana Marina, Guliu George, Chirvăsitu Dumitru, Buliga Mihai, Jugănaru Andrei Florin, Preda Dumitru, Moldovan Ovidiu Ioan și Ghișe Pavel Dumitru au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale aferente unor tranzacții cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparența unor produse petroliere inferioare.

Grupul a fost sprijinit în diferite modalități de Marta Codruț Alexandru, Blejnar Sorin, Comăniță Viorel, Secăreanu Florin, care reprezentau palierul de protecție, precum și de Vrînceanu (fostă Cozma) Mariana, Belba Nicolae, Ionescu Lucian, care se aflau în subordinea celorlalți membri și executau dispozițiile acestora, cunoscând scopul urmărit.

Inculpații Nemeș Radu, Nemeș Diana Marina și Guliu George, precum și S.C. Excella Real Grup S.R.L. au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităților reale pe care le desfășura societatea, au înregistrat în contabilitate și în declarațiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziții de țiței și au omis înregistrarea operațiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro).

Chirvăsitu Dumitru, Nemeș Radu și S.C. Inkasso Jobs S.R.L. au transferat prin tranzacții repetate suma totală de 13.212.000 dolari din sumele obținute din evaziune fiscală către un cont din Dubai controlat de inculpații Nemeș Radu și Nemeș Diana Marina, înregistrând ca justificare operațiuni fictive de consultanță, pentru a disimula origina ilicită a acestor sume.

Mecanismul evazionist presupunea importul de motorină în regim de antrepozit fiscal, fără plata accizelor, de către S.C. Inkasso Jobs S.R.L., care o revindea imediat către S.C. Excella Real Grup S.R.L.

În paralel, S.C. Excella Real Grup S.R.L. achiziționa în mod fictiv țiței de la mai multe societăți fantomă și întocmea înscrisuri care atestau un proces industrial ce nu avea loc în realitate, în care motorina era amestecată cu țiței, obținându-se produse petroliere inferioare slab accizate. Aceste produse (combustibil lichid greu și combustibil lichid navo) erau vândute în mod fictiv către alte societăți fantomă, astfel încât producătorul se descărca scriptic de stocul de motorină.

În realitate, motorina era vândută direct de S.C. Excella Real Grup S.R.L. către mai mulți distribuitori (S.C. Benz Oil S.R.L. și S.C. Ana Oil S.R.L.), în baza unor documente fictive care atestau ca furnizori un alt grup de societăți fantomă, astfel încât cumpărătorii să aibă o justificare scriptică a stocului.

Ulterior, motorina era distribuită către stații de carburant, iar sumele obținute erau transferate în conturile bancare ale societăților fantomă care aveau aparent rolul de furnizori inițiali ai circuitului, de unde erau retrase în numerar și erau împărțite între membrii grupului.

Potrivit anchetatorilor, în cadrul grupului, Nemeș Radu și Nemeș Diana Marina aveau rolul de coordonare a întregii activități infracționale, fiind autorii planului, cei care au avansat resursele necesare și principalii beneficiari ai sumelor obținute din evaziunea fiscală.

Marta Codruț Alexandru a sprijinit grupul infracțional în schimbul unei părți din beneficiile obținute, asigurând legătura cu funcționari publici aflați în sfera lor de influență și care erau în poziția de a le proteja interesele. Totodată, Marta Codruț Alexandru a realizat demersuri la cererea lui Nemeș Radu, astfel încât să influențeze procedura de numire a unor funcționari pentru ca activitatea evazionistă să se poată desfășura netulburată.

Cum a sprijinit președintele ANAF grupul infracțional

Blejnar Sorin, președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Comăniță Viorel, vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Secăreanu Florin, ofițer în cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă, au sprijinit activitatea grupului, garantându-i protecția, în virtutea funcțiilor pe care le dețineau. Inculpații cunoșteau activitatea grupării și au participat în mod repetat la întâlniri cu liderii acesteia, însă nu și-au exercitat atribuțiile pentru a stopa fraudarea bugetului, folosind în schimb informațiile pe care le dețineau și poziția pe care o aveau pentru a sprijini funcționarea mecanismului evazionist.

S-a dispus disjungerea cauzei și formarea unul alt dosar penal, în vederea continuării cercetărilor cu privire la alte persoane fizice și juridice, între care și Marta Codruț Alexandru, fost și de cabinet al fostului președinte ANAF, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat. Față de Marta Codruț Alexandru s-a dispus arestarea preventivă în lipsă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013
Stire din Eveniment : Cum să-ți iei o țeapă de 3.000 lei
Miercuri, 09 Octombrie 2013
Stire din Cetățenești : Cum să te ferești de țepele imobiliare
Pagina a fost generata in 0.5976 secunde