Cum poți trage de timp pentru a rămâne cu permisul de conducere în buzunar

1155
1
Cum poți trage de timp pentru a rămâne cu permisul de conducere în buzunar - fondrecurs4-1355773176.jpg

Articole de la același autor

Ți-a fost luat permisul de conducere și consideri că polițiștii nu au dreptate? Poți ataca decizia la judecătorie. Dacă însă judecătoria îți respinge plângerea, poți trece și la "nivelul următor", adică să faci recurs. Guvernul a aprobat unele modificări ale codului rutier, în ceea ce privește căile de atac împotriva procesului verbal de constatare a contravenției. 

Până acum, hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluționa plângerea era definitivă și irevocabilă. Odată cu aplicarea noilor prevederi, șoferii vor avea o cale de recurs împotriva hotărârilor judecătorești prin care judecătoria soluționează plângerile împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor de circulație.

Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, unele modificări ale Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002, sau Codul rutier, cum este mai cunoscută, în sensul punerii în acord a prevederilor actului normativ cu dispozițiile constituționale,în ceea ce privește căile de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției.

"Legea 202/2010, privind unele măsuri pentru accelerarea proce-selor a adus o modificare a OUG 195/2002, care reglementează circulația pe drumurile publice, modificare potrivit căreia hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluționează plângerea este definitivă și irevocabilă. Astfel, hotărârile pronunțate de către Judecătorie în materia contravențiilor rutiere nu mai puteau fi atacate cu recurs la Tribunal. Însă, prin decizia nr. 500 din 15 mai 2012, Curtea Constituțională a decis că aceste prevederi sunt neconstituționale, ceea ce a dus la inaplicabilitatea acestor prevederi, hotărârile judecătorești în materia contravențiilor rutiere putând fi atacate din nou cu Recurs la Tribunal. Ulterior, Guvernul a decis să aducă unele modificări la regimul privind circulația pe drumurile publice. Astfel, acesta a decis să pună în acord prevederile actului normativ cu decizia Curții Constituționale și să prevadă expres ca hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluționează plângerea poate fi atacată cu recurs la Tribunal, respectiv la secția de Contencios Administrativ", explică avocatul Florin Bobeși.

Practic, prin decizia Curții Constituționale și prin modificările adoptate în acest sens de Guvern se dă dreptul șoferilor să conteste hotărârea judecătorească prin care se soluțio-nează plângerile pe care le depun împotriva proceselor verbale de constatare a contravențiilor rutiere.

Potrivit prevederilor legale, împotriva unui proces-verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta. 

Comentează știrea

Coment
19 decembrie 2012
Coment

Coment

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : Care sunt bolile incompatibile cu șofatul
Pagina a fost generata in 0.499 secunde