Cum să eviți amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă

2269
3
Cum să eviți amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă - cauciuc-1318441217.jpg

r Agenții de circulație nu vor putea da amenzi pentru neechiparea cu cauciucuri de iarnă, în lipsa unui reprezentant al RAR. "Constatările se pot face de către Poliția Rutieră împreună cu RAR, sau de către RAR. Agentul de poliție de unul singur nu poate constata abateri și ca atare nici să dea amenzi", a explicat comisarul-șef Lucian Diniță, șeful Direcției de Poliție Rutieră.
r Ordonanța 5 din 2011 prevede obligativitatea echipării mașinilor cu cauciucuri de iarnă atunci când acestea se deplasează pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Deci, dacă circuli pe un drum uscat - nu ai nicio problemă, dacă ai intrat pe unul cu gheață sau zăpadă - riști amenda.
r "RAR ne-a comunicat că pot fi folosite și cauciucuri all-season, însă numai dacă au mențiunea specială de tip M, M+F,MS sau M&S", precizează șeful Poliției Rutiere.
r Începând cu 1 noiembrie, aplicarea noilor prevederi devine obligatorie, iar perioada obligativității echipării cu cauciucuri de iarnă nu este limitată. Spre exemplu, este posibil ca și în aprilie, pe anumite drumuri să existe zăpadă, gheață sau polei, iar în această situație, șoferii vor rămâne obligați să folosească respectivele cauciucuri.
r "În legătură cu certificatele de conformitate pentru cauciucurile luate de afară, din punctul de vedere al poliției rutiere acest lucru este o aberație. Cel care cumpără spre exemplu, o mașină din țară, la mâna a doua, de unde ar putea primi un astfel de certificat pentru cauciucurile de pe mașină?", a declarat Lucian Diniță.
r Poliția rutieră a anunțat deja că, în zonele unde sunt semnalate ninsori, vor fi instalate echipaje de poliție rutieră împreună cu repre-zentanții RAR. Aceștia, la intrarea în zona afectată de ninsoare, vor face filtre și vor verifica dacă mașinile sunt echipate cu cauciucuri de iarnă.
r Amenda va fi aplicată șoferului, și nu proprietarului mașinii.
r Șoferul riscă o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte, adică între 500 și 1.200 lei. În cazul unui accident, șoferul va plăti și daunele.
r Asiguratorii nu vor acorda despăgubiri în cazul accidentelor provocate de mașini neechipate corespunzător pe drumurile aco-perite cu zăpadă, gheață sau polei.
r Începând cu 1 noiembrie, la Ministerul Transporturilor, în cadrul comandamentului de iarnă, va funcționa un punct de informare privind starea drumurilor. Orice șofer, înainte de a pleca la drum, se poate interesa aici pentru a afla dacă pe traseul ales există zăpadă sau urmează să ningă.
r Cauciucurile de vară crapă la frig și își pierd proprietățile, în timp ce cauciucurile de iarnă își păstrează proprietățile și conferă condiții suplimentare de siguranță în trafic.
r Studiile arată că, în timpul frânării, spre exemplu, cauciucurile de iarnă sunt cu 5% mai eficiente decât cele de vară.



Comentează știrea

cetateanul
13 octombrie 2011
cauciucuri M M+F

Din ce ordonanta ai scos nenica aceste mentiuni speciale? Aveti voi la ziar o astfel de lege? Sau a-t- plamadit-o noaptea trecuta.

cetateanul
13 octombrie 2011
cauciucuri M M+F

Din ce ordonanta ai scos nenica aceste mentiuni speciale? Aveti voi la ziar o astfel de lege? Sau a-t- plamadit-o noaptea trecuta.

Socrate
13 octombrie 2011
Cauciucurile....

Intrebare. Exista vreo statistica cu anvelope de vara care iarna au crapat?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3525 secunde