De ce gonesc mașinile de poliție cu viteza… melcului

3631
3
De ce gonesc mașinile de poliție cu viteza… melcului - fonddecegonescmasiniledepolitiec-1415815742.jpg

Articole de la același autor

Puțini sunt polițiștii constănțeni care se încumetă să gonească pe străzi, la volanul mașinilor din dotare, în urmărirea infractorilor.

Cei mai mulți spun că scene de genul acesta pot fi văzute mai des în filmele de sâmbătă seara, decât în orașul nostru. Motivul este simplu: mașinile de poliție cu care ies pe străzi sunt depășite din toate punctele de vedere.

Parcul auto al Poliției Constanța, asemenea structurilor similare din țară, este învechit; cele mai multe autoturisme din dotare, Dacii Logan, au intrat în dotarea inspectoratului în 2006, iar de atunci au fost folosite non-stop. Este de înțeles, în aceste condiții, entuziasmul cu care a fost primită vestea că și la Constanța vor ajunge, în această toamnă, autoturisme noi. Iar săptămâna aceasta, după prezentarea noilor dotări la sediul Ministerului Afacerilor Interne, în județul nostru au ajuns patru Dacii Duster, care au fost distribuite polițiștilor de la serviciile: Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Investigarea Fraudelor, Investigații Criminale și Brigada de Combatere a Criminalității Organizată.

Numărul de autoturisme alocate județului nostru este, însă, insuficient, în comparație cu nevoile polițiștilor, pentru a putea asigura constănțenilor un climat de siguranță. Mai ales ținând cont de cât de "performante" sunt mașinile de poliție pe care le au în dotare, acum, oamenii legii!

"Sunt sub orice critică! Nu au aer condiționat, imaginați-vă cum este să mergem în patrulare, în ele, pe căldurile din timpul verii sau în toiul iernii. Scaunele sunt rupte, girofarurile nu mai funcționează, sistemul de direcție este defect, iar cine se încumetă să apese pedala de accelerație își pune în pericol viața. La 100 de km/oră în aceste mașini, aproape că se desprinde tabla de pe ele. Credeți că se mai pune problema de urmărit infractori în trafic?!", ne-au spus surse din rândul polițiștilor.

Și, cum să gonești după răufăcători, când aceștia vin la spargeri în mașini cu motoare puternice, conștienți că trebuie să se facă nevăzuți în câteva secunde!

Cum sunt încurcate anchetele din cauza mașinilor de poliție

Situația cea mai gravă este în mediul rural; mașinile sunt prea puține și stau mai mult prin service decât pe străzi.

"Aproximativ 80% dintre mașini sunt ieșite din uz. Avem autoturisme Volkswagen Vento, fabricate în urmă cu 20 de ani - e drept, la vremea lor, îi speriam pe infractori mai ceva decât radarele, dar au trecut acele timpuri! - pentru care nici piese de schimb nu se mai găsesc, dar pe care noi le peticim și le scoatem pe stradă, iar Loganurile stau mai mult prin service. Dar le menținem în funcțiune, căci sunt singurele pe care le avem și trebuie să ne facem datoria", ne-a spus un alt polițist.

Îngrijorător este faptul că, din cauza penuriei mijloacelor auto, sunt situații când polițiștii ajung cu întârziere la solicitări. De exemplu, în cazul accidentelor rutiere, au fost situații când polițiștii de la posturile rurale au trebuit să "păzească" ore bune locul unui accident, până când au venit investigatorii de la județ, pentru desfășurarea de cercetări la fața locului. Iar asta pe de o parte din cauza lipsei de personal, iar pe de altă parte, a lipsei mașinilor de serviciu cu care oamenii legii să alerge dintr-un colț al județului în celălalt. Cu polițistul transformat în paznic trebuie să aștepte și șoferii implicați în incidentele rutiere, cât și martorii.

"Important este ca ambulanțele să ajungă la timp, să transporte victimele la spital. Ceilalți așteaptă până se eliberează investigatorul sau este mașina disponibilă", au completat oamenii legii.

De menționat că, potrivit unei situații furnizate de Direcția de Logistică a Poliției Române, la sfârșitul lui 2013, în Constanța, dintr-un total de 218 de mașini de poliție, 180 trebuia deja date la casat.

Promisiuni pentru mașini noi, la anul

Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție, a precizat: "Ținând cont de faptul că în prezent aproximativ 70% din mijloacele auto aflate în dotarea Poliției sunt nefuncționale, considerăm că achizițio-narea de noi autoturisme constituie un demers pozitiv, care va conduce la îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru polițiști. Oficialii au transmis că, pe lângă lotul format din 100 de autoturisme predat săptămâna trecută, până în martie - aprilie 2015 vor fi repartizate alte 2.850 de autoturisme la nivelul țării, inclusiv în mediul rural, în cadrul unui program de înnoire a parcului auto, care se va mări cu 5.150 de autovehicule". 

Comentează știrea

dr akon
13 noiembrie 2014
Așa este

Au dreptate si ei.Pe lângă faptul ca umbla cu hârburi sunt si putini.Cel mai bine ar fi reformarea sistemului.Adică ordinea publica la jandarmi,caci ăștia fac "sectoare" prin unități,politia locala angrenata alaturi de jandarmi la asigurarea ordinii publice si parcarea autovehiculelor iar polițiștii sa se ocupe de investigarea cauzelor mai complexe.Oricum ar avea destul de lucru.Eu așa cred ca ar fi bine.

dr akon
13 noiembrie 2014
Așa este

Au dreptate si ei.Pe lângă faptul ca umbla cu hârburi sunt si putini.Cel mai bine ar fi reformarea sistemului.Adică ordinea publica la jandarmi,caci ăștia fac "sectoare" prin unități,politia locala angrenata alaturi de jandarmi la asigurarea ordinii publice si parcarea autovehiculelor iar polițiștii sa se ocupe de investigarea cauzelor mai complexe.Oricum ar avea destul de lucru.Eu așa cred ca ar fi bine.

silvia
14 noiembrie 2014
operator pc

Cele mai noi locuri de munca!  Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6804 secunde