De ce nu au polițiștii camere video? "Pe domnii politicieni îi doare când sunt amendați și nu mai pot suna pentru intervenții"

4207
5
De ce nu au polițiștii camere video?
Poliția Română a lansat un proiect-pilot prin care polițiștii din structurile de siguranță și ordine publică vor purta o cameră video și audio, pentru ca discuțiile cu cetățenii să fie înregistrate și folosite ca mijloc de probă. Coincidență sau nu, ideea a răsărit imediat după scandalul provocat de fostul deputat Cristian Boureanu. Puțini știu însă că IGPR a mai început un astfel de proiect, doar pe hârtie, după o propunere a Sindicatului Europol, care a oferit și logistica necesară pentru demararea proiectului. Toate intențiile autorităților au rămas însă la stadiu declarativ.

Inspectoratul General al Poliției Române, prin vocea purtătorului de cuvânt Georgian Drăgan, ne-a anunțat imediat după ce polițiștii Brigăzii Rutiere București au fost ultragiați de fostul parlamentar Boureanu, faptul că polițiștii din două municipii reședință de județ vor fi dotați cu camere video, în două zone diferite ale țării. Filmările ar urma să fie folosite ca probe în instanță.

"În cadrul acestui proiect pilot, ne propunem să verificăm dacă este util acest sistem, dacă sunt utile aceste camere polițiștilor din trafic. Acestea vor fi implementate, pentru început, în două municipii reședință de județ din două zone diferite ale țării pentru a vedea atât reacția polițiștilor, cât și reacția cetățenilor. Îi ajută pe polițiști pentru că pot filma discuțiile cu participanții la trafic, dar acestea sunt utile și pentru cetățeni pentru că pot constitui probe în anumite cazuri", a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române.

Poliția Română a uitat însă să precizeze ce s-a ales de proiectul inițiat și sponsorizat de Sindicatul Europol, care primise undă verde pentru dotarea polițiștilor din cadrul Brigăzii Rutiere București cu body-cam-uri ce înregistrează imagini video și audio. Deși au pus la bătaie 10 camere cu care să poată fi demarat pro-iectul la finele anului 2016, de această inițiativă a Sindicatului Europol s-a ales praful, la fel ca și de toate proiectele de acest gen demarate în ultimii ani, asta din cauza nepăsării autorităților.

"Noi am venit cu această propunere și cu un proiect pilot în anul 2016, dar nu au vrut să-l implementeze. De ce s-a întâmplat asta? Pentru că pe domnii politicieni îi doare când sunt amendați de poliție și nu mai pot suna pentru intervenții. De ce a trebuit să ajungem aici când se puteau preveni aceste fapte? Scopul era acela al prevenirii corupției, al ultrajelor și a reclamațiilor de abuz în serviciu. Când știi că ești filmat nu-ți mai permiți să înjuri, să dai 5 lei polițistului sau să-l suni pe chestorul x", a declarat, pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța.


Comentează știrea

Ego
14 iunie 2017
camere

Normal,si cetateanul trebuie sa aibe o camera la el. Ca sa fie egalitate,nu..??

psd nu vrea respectul legii
14 iunie 2017
Coruptie inimaginabila. psd uraste cinstea si romanii

Cand va spuneam de ani de zile ca din cauza coruptiei din militie si primarie nu se pun camere video nici pe strazi nici in institutiile publice nu ma credeati?

asdsad
14 iunie 2017
asdasdasd

eu cred ca e suficient o camera ... :) ori ca filmeaza camera politisului ori ca e a ta ,tot prost ramai si amdendat.

Răspuns la: camere
Adăugat de : Ego, 14 iunie 2017
Normal,si cetateanul trebuie sa aibe o camera la el. Ca sa fie egalitate,nu..??
Nixon
14 iunie 2017
Pentru Ego

Cetățeanul poate avea câte camere vrea el să filmeze în si din mașină. Nu ii interzice nimeni asta.

Re Nixon
14 iunie 2017
Re Nixon

Gresit!!! Cetateanulpoate avea cate camere vrea sa filmeze de oriunde nu numai din masina...nimeni nu interzice asta

Răspuns la: Pentru Ego
Adăugat de : Nixon, 14 iunie 2017
Cetățeanul poate avea câte camere vrea el să filmeze în si din mașină. Nu ii interzice nimeni asta.
Pagina a fost generata in 1.6915 secunde