De ce se afundă tinerii constănțeni în capcana etnobotanicelor

743
4
De ce se afundă tinerii constănțeni în capcana etnobotanicelor - deceseafunda-1389806835.jpg

Articole de la același autor

Perioadele de relaxare, fără serviciu, facultate sau școală, și prețul mic, sunt cauzele care duc

la creșterea numărului consumatorilor de substanțe psihotrope.

Un mai vechi prieten al jandarmilor, Cristian M., de doar 18 ani, cunoscut ca și consumator de etnobotanice, a călcat iar pe bec, la doar patru zile după ce jandarmii l-au prins, în Zona CET, cu buzunarele pline de "marfă". În urmă cu doar patru zile, asupra lui oamenii legii au găsit 48 de plicuri cu fragmente vegetale de culoare verde, unul ce conținea un praf alb, dar și câteva sute de lei. Povestea s-a repetat și marți seară, însă într-o altă zonă: Doraly. În jurul orei 17.30, un echipaj de jandarmerie care se afla acolo în misiune l-a observat în timp ce oferea spre vânzare plicuri care conțineau o substanță de culoare verde. La vederea militarilor a început să se agite și a mărit pasul. A fost somat, s-a oprit și i s-a făcut controlul corporal și al bunurilor pe care le deținea. Asupra lui jandarmii au găsit, în buzunarele de la haină, de această dată 53 de plicuri.

Ca și în urmă cu patru zile, a spus inițial că și-a achiziționat "marfa" pentru consumul personal, dar a fost imediat contrazis de o persoană care a vrut să prindă "promoția". "Promoția" însemna că fiecare plic putea fi cumpărat cu doar zece lei bucata. Cristian a fost predat Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Constanța, în vederea continuării cercetărilor, împreună cu plicurile pe care le avea asupra sa.

Ușor de procurat

"Traficul mic" cu etnobotanice, dacă îi putem spune așa, poate fi cu greu stăvilit. Consumatorii pot face simplu rost de aceste substanțe, la prețuri foarte bune, iar dacă mai luăm în calcul că, de regulă, în perioadele concediilor consumul crește, nici nu este de mirare că în luna decembrie, dar și acum, în ianuarie, doar jandarmii au găsit, din întâmplare, de acum sute de plicuri asupra mai multor tineri constănțeni care s-au "emoționat" la vederea jandarmilor ce patrulau și astfel s-au dat de gol.

"Este normal să se întâmple așa (n.r.: referitor la creșterea numărului persoanelor depistate cu etnobotanice) pentru că prețul este foarte scăzut și a fost și această perioadă de sărbători, vacanță prelungită. Sunt și mult mai ușor de procurat. Oricine ar putea, folosind internetul, să-și procure de pe site-urile din străinătate și să le primească prin curierat", spune șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Con-stanța, comisar șef Cornel Moto-tolea.

Cine sunt consumatorii

Bărbat, cu vârsta mai mică de 40 de ani, un nivel de școlarizare scăzut, care de regulă locuiește cu părinții - cam acesta este profilul consumatorului de sub-stanțe cu proprietăți psihoactive comercializate sub denumirea de "etnobotanice", se arată în Raportul național privind situația drogurilor - 2013, întocmit de Agenția Națională Antidrog.

Potrivit aceleiași surse, cei mai mulți dintre consumatori sunt persoane fără venit sau elevi/ studenți, iar aproximativ unul din trei debutează în consum la vârste mai mici de 19 ani.

Comentează știrea

sesizare
16 ianuarie 2014
trafic in inel 2

In inel 2, langa punctul termic 171, este serparie. Sunt un grup de pierde vara care nu au muncit o zi in viata lor si care vand diverse substante la peretele centralei. Este ca la drive-in la MacDonalds,vin masinile si cumpara de la geam, din mana sau din alta masina. Sunt turci si romani, intre 20-35 ani, se folosesc de mai multe masini, dacie rosie cu AMS la numar,opel, skoda. Printre ei, cu sediul mutat recent la Marinaru, individul care a fugit de la locul accidentului anul trecut, cand a lovit cu un Peugeot 206 un Mercedes. Acel individ, blond, cu tatuaje pe gat si maini, 1.65-1.70 m, are acum un Fiat vechi bulgaresc, in 3 usi si ciudat la el este ca in general conduce noaptea si prin locuri ferite ceea ce trezeste banuiala ca nu are nici permis. A fost vazuta masina ziua in trafic de mai multi din cartier, condusa de alt individ si cu el in dreapta. Suntem terorizati de acesti nenorociti care vand otrava , fara jena, printre copii, langa locul de joaca, considerand cartierul in care sigur au crescut si ei, ca pe propriul birou in care fac afaceri. Am vazut ca s-au mai facut sesizari anterior, de catre alti vecini, nu inteleg de ce nu are nimeni o reactie. Va rugam sa investigati si desi dorim sa nu fie adevarat ce vedem, sa luati masuri daca se impun. Multumim.

observatie
16 ianuarie 2014
citesc drogatii ziarul ?

Voturi negative pentru o sesizare legata de traficul de etnobotanice ? Ori de la drogati, ori de la traficanti !

Răspuns la: trafic in inel 2
Adăugat de : sesizare, 16 ianuarie 2014
In inel 2, langa punctul termic 171, este serparie. Sunt un grup de pierde vara care nu au muncit o zi in viata lor si care vand diverse substante la...
Lite
16 ianuarie 2014
h

Dr0gatii astia au aparut din 2007 cand s-au legalizat magazinele de etnobotanice din cauza dorintei incuItei Elena Basescu care in mod expres a declarat ca e in favoarea legalizarii dr0gurilor.

Anonimul
28 ianuarie 2014
s

Sunte-ti niste analfabeti intai invatati sa scrieti corect si dupa va opuneti parerile!!!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
Stire din Eveniment : Dealer de etnobotanice, la doar 18 ani!
Vineri, 10 Ianuarie 2014
Stire din Eveniment : Cum recunoști consumatorul de droguri
Marţi, 07 Ianuarie 2014
Stire din Eveniment : Prinși cu etnobotanicele în buzunar
Pagina a fost generata in 0.6764 secunde