Au trecut mai bine de șapte decenii de când militarii se întrunesc la Capu Midia pentru a se perfecționa în tehnica de luptă. Anul acesta, pe 1 aprilie, unitatea a împlinit 71 de ani de funcționare. Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” a împlinit 71 de ani de existență. Înființată în 1950, unitatea a funcționat inițial ca Poligon de Tragere Antiaeriană, în subordinea Centrului de Instrucție al Artileriei Antiaeriene Brașov. După doi ani însă, Poligonul Capu Midia devenea unitate independentă, iar în 1956 primea o nouă denumire, Tabăra de Instrucție și Poligon de Trageri Antiaeriene, denumire păstrată până în 2003, când s-a transformat în Tabără de Instrucție și Poligon de Trageri Sol-Aer. În anul 2004, a primit denumirea onorifică „General de brigadă Ion Bungescu”, în memoria pionierului artileriei antiaeriene românești, ofițer și inventator care, în perioada 1926-1948 a contribuit la dezvoltarea acestei arme prin inventarea și perfecționarea aparatului central de conducere a focului.
Din anul 2017, unitatea s-a reorganizat și a devenit Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”.
An de an, la unitatea de la Capu Midia vin să se instruiască militari români din toate categoriile de forțe și din Sistemul Național de Apărare, dar și militari din armatele membre NATO și ale statelor partenere.
„Centrul a fost dintotdeauna o structură unică în Armata României. Caracterul de unicitate a fost dat de existența poligonului de trageri sol-aer, unicul din Armata României. În acest poligon au venit să se instruiască structuri din toate categoriile de forțe și, lucrul cel mai important, în ultimii ani au început să se instruiască aici și structuri din cadrul altor armate, indiferent de categoria de forțe din care au făcut parte, fie navale, fie terestre. Ce facem noi aici? Noi, practic, asigurăm finalul pregătirii unei structuri de artilerie și rachete prin executarea tragerilor și ne asigurăm, în același timp, că aceste trageri sunt executate în condiții de siguranță. La final evaluăm aceste structuri cu aparatura pe care o avem în înzestrarea Centrului”, a afirmat colonelul Viorel Eugen Bitan, comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”. De asemenea, într-un interviu acordat de curând cotidianului „Cuget Liber”, acesta a arătat că în ultima perioadă în centru au fost făcute investiții considerabile, astfel încât să fie asigurate condiții corespunzătoare militarilor.